Sağlık tedbiri kararı verilen çocukların yaşadığı süreçle ilgili bir değerlendirme çalışması-İstanbul il örneği
An evaluation study on the process experienced by cildren subject to protective health measures: The case of Istanbul province
  1. Tez No: 934449
  2. Yazar: DİLARA TOMAKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Koruma Kanunu, Sağlık Tedbiri, Sağlık Tedbirli Çocuklar, Child, Child Protection Law, Health Measures, Children with Health Precautions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada; 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu (ÇKK) kapsamında hakkında sağlık tedbiri kararı verilen ve İstanbul Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı-2'ye bağlı sağlık tesislerinde tedavisi yürütülen çocuklarla ilgili, sağlık tedbiri kararlarının nasıl yürütüldüğü, işlevsel ve yeterli olup olmadığı ele alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada doküman analizi üzerinden betimsel bir çalışma metodu kullanılmıştır. İlk olarak sağlık tedbiri verilme nedenleri, çocukların yaş ortalaması, cinsiyeti, eğitim durumları, aile durumları, sosyoekonomik düzeyleri, çocuğun ve/veya ailesinin suç öyküsünün bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Daha sonra sağlık tedbiri kararı bulunan çocukların eğitim, danışmanlık, bakım ve barınma tedbirine tabi tutulma durumları ve randevularına katılım sağlama durumları araştırılmıştır. Bu çalışma; 2021-2022 yılları arasından basit rastgele seçilen 150 çocuğun dosyası üzerinden yürütülmüş olup çocukların bilgileri, Hasta Hakları Yönetmeliğinin 21. maddesinde yer alan“gizlilik ve mahremiyet ilkesi”kapsamında gizlenerek herhangi bir kişisel bilgiye yer verilmeden sayısal veri bazında ele alınmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerle, çocuklarla ilgili alınan sağlık tedbiri kararlarının etkinliği değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları ile çocuk koruma mekanizmalarının geliştirilmesi, ailelere yönelik önleyici ve destekleyici politika önerileri geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, an evaluation was made on how the health cautionary decisions regarding the children who were given health cautionary decisions within the scope of the Child Protection Law No. 5395 (CPL) and whose treatment was carried out in the health facilities affiliated to the Istanbul Public Hospitals Services Directorate-2 were carried out and whether they were functional and sufficient. A descriptive study method was used in the study through document analysis. Firstly, the reasons for taking health precautions, the average age of the children, their gender, educational status, family situation, socioeconomic levels, and whether the child and/or his family had a criminal history were investigated. Then, the status of children with health precaution orders being subjected to education, counseling, care and shelter measures and their attendance at appointments were investigated. This study; was conducted on the files of 150 randomly selected children between 2021 and 2022, and the information of the children was concealed within the scope of the“principle of confidentiality and privacy”in Article 21 of the Patient Rights Regulation and handled on the basis of numerical data without any personal information. With the data obtained in this study, the effectiveness of health cautionary decisions taken for children was evaluated. With the results of the research, it is aimed to contribute to the development of child protection mechanisms and preventive and supportive policy recommendations for families.