Yetenek yönetimi ve örgütsel öğrenmenin iş tatminine etkisi: Otomotiv sektörü üzerine bir araştırma
The impact of talent management and organizational learning on job satisfaction: A study on the automotive sector
- Tez No: 934448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA ODUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Örgütsel Öğrenme, İş Tatmini, Otomotiv sektörü, İstanbul, Talent Management, Organizational Learning, Job Satisfaction, Automotive sector, Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Günümüzdeki çalışma koşulları gereği, iş görenler ile işverenler birçok değişkene bağlı çalışmaktadır. Bunlardan biri, yetenek yönetimi olup aday iş görenlerin yeteneklerine uygun olarak seçilmesi, yetkinlik bazlı testlerden geçirilmesi ve işe alınması süreçlerinin sıra ile devam ettiği aşamalardan oluşmaktadır. İşverenin rekabetçi iş avantajını elde tutması ve sürdürebilmesi, iş görenin yeteneğine uygun pozisyonlarda çalışması ve kendini geliştirecek potansiyelinin keşfedilmesi ve değerlendirilmesi yetenek yönetimi ve akabinde devam eden örgütsel öğrenme sürecinin işveren tarafından işveren kültürü ile benimsetilmesiyle devam etmektedir. Bu araştırmanın amacı, yetenek yönetimi ve örgütsel öğrenmenin iş tatminine etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada veriler anket aracılığıyla yüz yüze uygulama yöntemlerinden biri olan bırak ve topla yöntemi ile toplanmıştır. Anket, İstanbul ilinde faaliyet gösteren otomotiv firmalarındaki çalışanlar üzerinde Kasım 2022- Ocak 2023 ayları arasında uygulanmıştır. Verilerin analizinde, katılımcıların demografik özelliklerinin frekans ve yüzde değerlerinin yanı sıra farklılık testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve Pearson regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada, yetenek yönetimi ve örgütsel öğrenme ile iş tatmini arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak yetenek yönetimi ve örgütsel öğrenmenin iş tatminini pozitif ve olumlu yönde etkilediği bulgularına ulaşılmıştır. Otomotiv sektöründe, teknolojik gelişmeler ve yenilikler hızla ilerlediği için, çalışanların sürekli olarak yeni beceriler edinmesi ve mevcut yeteneklerini geliştirmesi hayati önem taşımaktadır. İşverenler, çalışanlarının bu değişime ayak uydurmasını sağlamak için gerekli eğitim ve donanımları sunduğunda, çalışanlar kendilerini daha değerli hissedeceklerdir. Otomotiv sektöründe yetenek yönetimi, yalnızca teknik becerilerin değil, aynı zamanda liderlik, problem çözme ve yenilikçilik gibi becerilerin de gelişimini desteklemeyi içermektedir. İşverenler, çalışanlarının kariyer gelişimine yatırım yaptıklarında, çalışanlar arasında güven ve sadakat artmasına katkı sağlarlar. Sonuç olarak, bu çalışanlar daha yüksek iş tatmini yaşar ve uzun vadede şirkete bağlılık gösterirler. Bu durum da otomotiv sektöründeki organizasyonların daha rekabetçi ve yenilikçi olmasını sağlar.
Özet (Çeviri)
Due to today's working conditions, employees and employers work depending on many variables. One of them is talent management, which consists of the stages in which the processes of selecting candidate employees in accordance with their abilities, passing competency-based tests and hiring continue sequentially. The ability of the employer to retain and maintain a competitive business advantage, to work in positions suitable for the employer's ability, and to discover and evaluate the potential for self-improvement continues with the adoption of talent management and the subsequent organizational learning process by the employer with the employer culture. The aim of this research is to reveal the effect of talent management and organizational learning on job satisfaction. In the research, the data were collected by the drop and collect method, which is one of the face-to-face application methods as a questionnaire between November 2022- January 2023. The survey was applied on the employees of the automotive companies operating in the province of Istanbul. In the automotive sector, since technological developments and innovations are progressing rapidly, it is vital that employees constantly acquire new skills and improve their existing abilities. When employers offer the necessary training and equipment to ensure that their employees keep up with this change, employees will feel more valued. Talent management in the automotive sector involves supporting the development not only of technical skills, but also of skills such as leadership, problem solving and innovation. When employers invest in the career development of their employees, they contribute to increasing trust and loyalty among employees. As a result, these employees experience higher job satisfaction and show commitment to the company in the lengthy process. This situation also allows organizations in the automotive sector to be more competitive and innovative.