Okul öncesi öğretmenlerinin toplumsal cinsiyet algıları: Kültürel zekâ ve çokkültürlü eğitim tutumlarıyla ilişkisi
Preschool teachers' gender perceptions: Relationship with cultural intelligence and multicultural educational attitudes
- Tez No: 934450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN YAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Zekâ, Çok kültürlülük, Toplumsal Cinsiyet, Cultural Intelligence, Multiculturalism, Gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul öncesi öğretmenlerinin kültürel zekalarını, çokkültürlü eğitim tutumlarını ve sınıf içi toplumsal cinsiyet algılarını cinsiyet, mezun olduğu bölüm, yaş, mesleki deneyim, eğitim durumu, görev yaptıkları bölgelere göre inceleyerek; okul öncesi öğretmenlerinin kültürel zekâları ve çokkültürlü eğitim tutumlarının sınıf içi toplumsal cinsiyet algılarını yordayıp yordamadığı sorusuna cevap bulmaktır. Araştırmanın modeli nicel araştırmalardan yordayıcı korelasyonel araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde devlet okullarında görev yapan ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle katılan 382 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları İlhan ve Çetin (2014) tarafından Türkçe' ye uyarlanan; 4 alt boyut ve 20 maddeden oluşan Kültürel Zekâ Ölçeği; Yazıcı, Başol ve Toprak (2009) tarafından Türkçe' ye uyarlanan, 18 maddeden oluşan Öğretmenlerin Çokkültürlü Eğitim Tutum Ölçeği; Yıldız (2019) tarafından geliştirilen, 4 alt boyut ve 42 maddeden oluşan Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf İçi Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeğidir. Araştırmada yapılan çoklu korelasyon sonucunda kültürel zeka ile çokkültürlü eğitim tutumları arasında (r= ,52) pozitif yönlü orta düzey anlamlı bir ilişki olduğu, kültürel zekâ ile sınıf içi toplumsal cinsiyet algıları arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu, çokkültürlü eğitim tutumları ile sınıf içi toplumsal cinsiyet algıları (r: - ,250) arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucuna göre kültürel zekâ ve çokkültürlü eğitim tutumları bağımsız değişkenlerinin sınıf içi toplumsal cinsiyet algılarındaki değişimin %13'ünü açıkladığı; dolayısıyla okul öncesi öğretmenlerinin kültürel zekâları ve çokkültürlü eğitim tutumlarının sınıf içi toplumsal cinsiyet algılarını düşük düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to find an answer to the question of whether preschool teachers' cultural intelligence, multicultural education attitudes and classroom gender perceptions predict classroom gender perceptions by examining the cultural intelligence, multicultural education attitudes and classroom gender perceptions of preschool teachers according to gender, department of graduation, age, professional experience, educational status, and the region they work in. The research model is a predictive correlational research from quantitative research. The study group consists of 382 preschool teachers who work in public schools across Turkey in the 2023-2024 academic year and who participated using the convenience sampling method. The data collection tools used in the study are the Cultural Intelligence Scale consisting of 4 sub-dimensions and 20 items, adapted to Turkish by İlhan and Çetin (2014); The Teachers' Multicultural Education Attitude Scale consisting of 18 items, adapted to Turkish by Yazıcı, Başol, and Toprak (2009); It is the Preschool Teachers' Intra-Class Gender Perception Scale, developed by Yıldız (2019), consisting of 4 sub- dimensions and 42 items. As a result of the multiple correlation conducted in the study, it was determined that there was a positive moderately significant relationship between cultural intelligence and multicultural education attitudes (r = .52), a positive low-level significant relationship between cultural intelligence and classroom gender perceptions, and a negative low-level significant relationship between multicultural education attitudes and classroom gender perceptions (r: -.250). According to the result of the multiple linear regression analysis, it was concluded that the independent variables of cultural intelligence and multicultural education attitudes explained 13% of the change in classroom gender perceptions; therefore, preschool teachers' cultural intelligence and multicultural education attitudes predicted classroom gender perceptions at a low level.