Palyatif bakım kliniğinde çalışan hemşirelerin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin öz yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of self-efficacy of nurses working in palliative care clinics regarding enteral nutrition practices
  1. Tez No: 934462
  2. Yazar: İLKNUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA TÜLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Enteral Beslenme, Öz Yeterlilik, Palliative Care, Enteral Nutrition, Self-efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışma palyatif bakım hemşirelerinin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin öz yeterliliklerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma Ekim-Aralık 2024 tarihleri arasında online anket formu üzerinden sosyal medya yoluyla kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak palyatif bakım kliniklerinde çalışan hemşirelerle gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada katılımcılara 'Katılımcı Bilgi Formu' ve 'Hemşireler İçin Enteral Beslenme Uygulamaları Öz-Yeterlik Ölçeği` (HİEBU-ÖYÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 150 hemşirenin yaş ortalamasının 33,9±8,2 olduğu, çoğunluğunun kadın (%76, n=114), çoğunluğunun (%91,4, n=137) lisans/lisansüstü eğitimli oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların %51,3'ünün (n=77) 7 yılın üstünde çalışma deneyimine sahip olduğu, %52'sinin (n=78) palyatif bakımda çalışma süresinin 3 yılın üzerinde olduğu saptanmıştır. Katılımcıların çoğunluğunun (%90,7, n=136) çalıştığı kurumda nütrisyon destek ekibinin bulunduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %60,7'sinin (n=91) lisans eğitimi sonrasında nütrisyon desteğine yönelik eğitim aldığı, bu eğitimin çoğunlukla (%69,2, n=63) hizmet içi eğitim kapsamında olduğu saptanmıştır. Katılımcıların çoğunun aldıkları eğitimi (%68,1, n=62) ve enteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerini (%68, n=102) kısmen yeterli bulduğu saptanmıştır. Katılımcıların HİEBU-ÖYÖ toplam puan ortalamasının 154,6±24,8 olduğu saptanmıştır. Ölçek puanları değerlendirildiğinde, hemşirelerin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin öz yeterliliklerinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların HİEBU-ÖYÖ puanı yaşa, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, çalışılan kuruma, mesleki deneyime, palyatif bakım kliniğinde çalışma süresine, çalışılan kurumda nütrisyon destek ekibinin varlığına göre değerlendirildiğinde gruplar arası fark saptanmamıştır. Çalışmamızda nütrisyon desteğine yönelik eğitim alan ve aldığı eğitimin yeterli olduğunu düşünen katılımcıların ve enteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyini yeterli değerlendiren katılımcıların HİEBU-ÖYÖ puanları daha yüksek bulunmuştur. Bu bağlamda, eğitimin öz yeterlilik üzerine pozitif etkisi olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda palyatif bakım hemşirelerinin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin öz yeterliliklerinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ancak hemşirelerin öz yeterliliklerini geliştirmek için kanıta dayalı uygulamalar benimsenerek periyodik mesleki eğitim programlarının düzenlenmesi, eğitimlere katılımının teşvik edilmesi ve kliniklerde beslenme protokollerinin oluşturulması önerilir. Palyatif bakım hemşirelerinin bilgi ve uygulama becerilerine ilişkin öz yeterliliklerini arttırıcı faaliyetlerin yapılmasının hasta bakım kalitesine olumlu etkisinin olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the self-efficacy of palliative care nurses regarding enteral nutrition practices. Method: The study was conducted between October and December 2024, with nurses working in palliative care clinics participating using the snowball sampling method via social media and online survey form. The participants were administered two questionnaires, the“Participant Information Form”and the `Enteral Nutrition Practices Self-Efficacy Scale for Nurses` (N-ENP-SES) to collect the data. Results: The mean age of the 150 nurses who participated in the study was 33.9±8.2 years, the majority were female (76%, n=114), and the majority (91.4%, n=137) had undergraduate and graduate education. It was found that 51.3% (n=77) of the participants had more than 7 years of working experience and 52% (n=78) had more than 3 years of working experience in palliative care. The majority of the participants (90.7%, n=136) had a nutrition support team in the institution where they worked. It was determined that 60.7% (n=91) of the participants received training on nutritional support after undergraduate education, and the majority (69.2%, n=63) received training within the scope of in-service training. Most of the participants found the training they received (68.1%, n=62) and their level of knowledge about enteral nutrition practices (68%, n=102) partially sufficient. When the data of the participants were analyzed, the mean total score of the scale was 154.6±24.8. When the scale scores were evaluated, self-efficacy of nurses working in palliative care clinics regarding enteral nutrition practices was at a adequate level. There was no difference between the groups when the participants N-ENP-SES scores were evaluated according to age, gender, marital status, educational status, institution of employment, professional work experience, duration of employment in palliative care clinic, and the presence of a nutrition support team in the institution. In our study, participants who received training on nutrition support and thought that the training they received was adequate, and participants who evaluated their level of knowledge about enteral nutrition practices as adequate had higher N-ENP-SES scores. In this context, it was observed that education had a positive effect on self-efficacy. Conclusion: In this study, palliative care nurses' self-efficacy regarding enteral nutrition practices was found to be at an adequate level. However, in order to improve nurses' self-efficacy, it is recommended to organize periodic vocational training programs by adopting evidence-based practices, encourage nurses to participate in trainings, and establish nutrition protocols in clinics. Activities to increase the self-efficacy of palliative care nurses regarding their knowledge and practice skills may have a positive effect on the quality of patient care.