Altın (AU) üzerine büyütülen çinko oksit (ZNO) ince filmlerin süperkapasitör özelliklerinin incelenmesi
İnvestigation of supercapacitor properties of zinc oxside thin fiilms grown on gold
  1. Tez No: 934470
  2. Yazar: SAYİM İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ÇINAR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko oksit (ZnO), Altın (Au) altlık, Elektrodepozisyon, Süperkapasitör, Pseudokapasitif davranış, Zinc oxide (ZnO), Gold (Au) substrate, Electrodeposition, Supercapacitor, Pseudocapacitive behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çinko oksit (ZnO) ince filmlerinin süperkapasitör uygulamaları için potansiyelini değerlendirmek ve elektrokimyasal performanslarını incelemektir. Bu bağlamda, altın (Au) altlık üzerine ZnO ince filmler elektrodepozisyon yöntemiyle üretilerek yapısal, morfolojik, optik ve elektrokimyasal özellikleri analiz edilmiştir. Yöntem: ZnO ince filmleri, -0.9 V'luk katodik potansiyel altında, 3600 saniyelik bir depozisyon süresiyle ve 65°C sıcaklıkta deiyonize su (DI) içinde elektrodepozisyon yöntemiyle üretilmiştir. İnce filmlerin kristal yapısı X-ışını kırınımı (XRD) analizi ile, yüzey morfolojisi ise taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile incelenmiştir. Optik bant aralığı, optik absorbsiyon ölçümleriyle belirlenmiş ve elektrokimyasal davranış döngüsel voltametri (CV) ve galvanostatik şarj/deşarj (GCD) yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: XRD analizleri, ZnO ince filmlerinin tek kristal özellikler sergilediğini ve belirgin bir c-eksenine yönelik tercihli bir yönelime sahip olduğunu göstermiştir. SEM ve AFM görüntüleme sonuçları, yüksek gözenekli bir yüzey yapısını ortaya koymuştur. Optik ölçümler, ZnO'nun optik bant aralığının yaklaşık 3.4 eV olduğunu belirlemiştir. Elektrokimyasal analizlerde, CV ölçümleri voltametrik akımda tarama hızına bağlı değişiklikler sergilemiş, GCD grafiklerinde ise doğrusal olmayan özellikler gözlemlenmiştir. Bu bulgular, ZnO'nun pseudokapasitif bir davranış sergilediğini göstermektedir. Sonuçlar: ZnO ince filmleri, üstün gözenekliliği ve geliştirilmiş elektriksel iletkenliği sayesinde süperkapasitör uygulamaları için ideal bir elektrot malzemesi olduğunu kanıtlamaktadır. Çalışma, ZnO'nun enerji depolama teknolojilerinde geniş bir kullanım potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the potential of zinc oxide (ZnO) thin films for supercapacitor applications and to investigate their electrochemical performance. In this context, ZnO thin films were fabricated on gold (Au) substrates via electrodeposition and their structural, morphological, optical, and electrochemical properties were analyzed. Method: ZnO thin films were fabricated using the electrodeposition method under a cathodic potential of -0.9 V for 3600 seconds at 65°C in deionized water (DI). The crystal structure of the films was examined using X-ray diffraction (XRD), while surface morphology was analyzed with scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM). The optical bandgap was determined via optical absorption measurements, and the electrochemical behavior was evaluated using cyclic voltammetry (CV) and galvanostatic charge/discharge (GCD) methods. Findings: XRD analysis revealed that ZnO thin films exhibit single-crystal characteristics with a strong preferential orientation along the c-axis (0002). SEM and AFM imaging showed a highly porous surface structure. Optical measurements determined that the optical bandgap of ZnO was approximately 3.4 eV. Electrochemical analysis indicated variations in voltammetric current with scan rate during CV measurements, while GCD curves exhibited nonlinear features, indicative of pseudocapacitive behavior. These findings confirm the pseudocapacitive nature of ZnO thin films. Conclusions: ZnO thin films demonstrate exceptional performance as electrode materials for supercapacitor applications due to their high porosity and enhanced electrical conductivity. This study highlights ZnO's significant potential in energy storage technologies, paving the way for its broader application in this field.