Danish and British perspectives on the islamic world 1704-1779: Reflections on the Mediterranean orient in the travelogues of Hark Olufs, Georg Høst, Joseph Pitts and John Windus
Danı̇marka ve İngiltere'nin islam dünyasına bakışı 1704-1779: Hark Olufs, Georg Høst, Joseph Pitts ve John Windus'un seyahatnamelerinde Akdeniz doğusu üzerine düşünceler
  1. Tez No: 934485
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: North-African European Relations, Edward Said, Nabil Matar, Early Modern Texts, Mediterranean Studies, Kuzey Afrika-Avrupa İlişkileri, Edward Said, Nabil Matar, Erken Modern Dönem Yazıları, Akdeniz Çalışmaları
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
DANISH AND BRITISH PERSPECTIVES ON THE ISLAMIC WORLD 1704-1779: REFLECTIONS ON THE MEDITERRANEAN ORIENT IN THE TRAVELOGUES OF HARK OLUFS, GEORG HØST, JOSEPH PITTS AND JOHN WINDUS Sümeyye ÖZTÜRK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Dissertation, April 2025 Supervisor: Prof. Dr. Hasan BAKTIR ABSTRACT This study challenges conventional Orientalist and postcolonial frameworks by examining early modern European representations of the Mediterranean world. Postcolonial theorists such as Edward Said has explored how European discourse constructed the Orient as the“Other,”particularly after the 18th century, when colonial powers asserted dominance over the East. However, applying Said's theory to pre-18th-century texts proves problematic due to different power dynamics between Europe and the Ottoman-North African regions. Taking an alternative approach, this research analyzes accounts by two Scandinavians, Hark Olufs (1708–1754) and Georg Hjersing Høst (1734–1794), alongside two British writers, Joseph Pitts (1663–1739) and John Windus. Drawing on Nabil Matar's extensive works, this study explores four key themes: diversity, power relations, fabrication, and identity: allure and“turning Turk.”The analysis demonstrates that early modern texts reflect a complex and dynamic relationship between Europe and North Africa, shaped by individual experiences, socio-political contexts, and diplomatic engagements rather than a Saidian understanding of dominance. Captivity narratives by Pitts and Olufs offer insights into survival, cultural adaptation, conversions and identity shifts, while diplomatic accounts by Windus and Høst focus on governance, statecraft, and cross-cultural negotiations. This research underscores the significance of Scandinavian contributions to early modern Mediterranean studies and highlights the need to further explore marginalized voices and local perspectives. Ultimately, it calls for a revised framework that moves beyond rigid Orientalist binaries and recognizes the nuanced, multifaceted nature of early modern North African-European interactions.
Özet (Çeviri)
DANİMARKA VE İNGİLTERE'NİN İSLAM DÜNYASINA BAKIŞI 1704-1779: HARK OLUFS, GEORG HØST, JOSEPH PITTS VE JOHN WINDUS'UN SEYAHATNAMELERİNDE AKDENİZ DOĞUSU ÜZERİNE DÜŞÜNCELER Sümeyye ÖZTÜRK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Nisan 2025 Danışman: Prof. Dr. Hasan BAKTIR ÖZET Bu çalışma, geleneksel Oryantalist ve sömürgecilik sonrası kuramlarını sorgulayarak erken modern dönemde Avrupa'nın Akdeniz dünyasına dair temsillerini inceler. Edward Said başta olmak üzere sömürgecilik sonrası kuramcıları, Avrupa'nın Doğu'yu“öteki”olarak kurgulama biçimlerini özellikle 18. yüzyıldan sonra sömürge güçlerinin doğrudan hâkimiyet kurduğu bağlamda ele almıştır. Ancak, 18. yüzyıl öncesindeki Avrupa-Osmanlı-Kuzey Afrika güç dengelerinin farklı olması nedeniyle Said'in teorisini bu döneme uygulanması yöntemsel açıdan sorunludur. Bu çalışma, alternatif bir yaklaşım uygulayarak iki İskandinav yazar—Hark Olufs (1708–1754) ve Georg Hjersing Høst (1734–1794)—ile iki Britanyalı yazar—Joseph Pitts (1663–1739) ve John Windus'un metinlerini analiz etmektedir. Nabil Matar'ın çalışmaları ışığında çeşitlilik, güç ilişkileri, kurgulama ve kimlik dönüşümü (özellikle“Türkleşme”ve cazibe kavramları) gibi dört temel tema üzerinden erken modern Avrupa-Kuzey Afrika etkileşimleri ele alınmaktadır. İnceleme, bu metinlerin yalnızca sömürgeci bakış açılarıyla değerlendirilemeyecek kadar karmaşık olduğunu ve bireysel deneyimler, diplomatik ilişkiler ve sosyo-politik bağlamlarla şekillendiğini göstermektedir. Pitts ve Olufs'un esaret anlatıları, hayatta kalma, kültürel uyum ve kimlik dönüşümlerine ışık tutarken, Windus ve Høst'un diplomatik yazıları yönetim, devlet ilişkileri ve müzakerelere odaklanmaktadır. Bu çalışma, İskandinav yazılarının erken modern Akdeniz araştırmalarındaki önemini vurgularken, yerel bakış açıları ve az incelenmiş tarihsel bağlamların daha fazla araştırılması gerektiğini savunmaktadır. Sonuç olarak, katı Oryantalist yaklaşımların ötesine geçerek, erken modern Avrupa-Kuzey Afrika ilişkilerinin çok yönlü doğasını kabul eden yeni bir çerçeve geliştirilmesini önermektedir.