Türk hukukunda icra teşkilatı
Enforcement organization in turkish law
- Tez No: 934484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İcra hukuku, icra dairesi, cebri icra, icra müdürlüğü, Enforcement law, enforcement office, compulsory execution, enforcement directorate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İcra hukukunun temel amacı, hakkı inkâr edilen veya ihlal edilen hak sahibini hakkına kavuşturmaktır. İcra hukukunda hak sahibi alacaklı olarak nitelenir. Alacaklının alacağına kavuşturulması, icra organları tarafından cebri icra yetkisinin kullanılması suretiyle gerçekleştirilir. Bu çalışmanın kapsamı, cüz'i icra organı olan icra teşkilatının incelenmesidir. Külli icra işlemlerini yerine getiren iflas teşkilatı çalışmanın kapsamına girmemektedir. Cüz'i icra organları, doktrinde asli ve yardımcı icra organları olarak ikiye ayrılmaktadır. Asıl görevi cebri icranın yürütülmesi olan organlar asli; asıl görevine ek olarak yaptığı işlemlerle cebri icraya katkı sunan organlar yardımcı icra organı olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma, asli icra organlarından olan icra daireleri başkanlığının kurulması, icra dairesi modellerinin oluşturulması; icra dairelerinin yeni ihtiyaçlarının doğması ve bu konuda yeterince çalışma bulunmaması nedeniyle kaleme alınmıştır. Çalışmamız, icra dairelerinin, diğer cüzi icra organları arasındaki yerini ve iç işleyişini göstermeyi; bununla birlikte yeni oluşturulan icra modellerinin uygulamaya olan katkısını açıklayarak, icra sistemine yönelik bir takım öneriler sunmayı amaçlamıştır. Bu kapsamda çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde cüz'i icra organlarının kimlerden oluştuğu ve bu organların icra hukukundaki rolü; ikinci bölümünde ise icra icra dairesi personelleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Türk hukukunda 1929 yılından günümüze kadar olan icra dairesi uygulamaları ve yeni icra dairesi modelleri ele alınmıştır. İflas hukuku ve 6183 Sayılı Kanun bu çalışma kapsamına dâhil edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of enforcement law is to restore the right holder whose right has been denied or violated. In enforcement law, the right holder is called the creditor. The creditor's claim is enforced through compulsory execution by enforcement authorities. This study examines the enforcement organization as a particular enforcement body, excluding the bankruptcy organization, which handles universal enforcement proceedings. Particular enforcement bodies are classified as principal and auxiliary enforcement bodies. Principal bodies carry out compulsory enforcement, while auxiliary bodies support the process. This study was undertaken due to the establishment of enforcement office presidencies, the development of new models, and the emergence of new requirements, alongside a lack of sufficient academic research. It aims to analyze the role and internal functioning of enforcement offices among particular enforcement bodies while assessing the contributions of new enforcement models to practice. Additionally, it offers recommendations for improving the enforcement system. The study consists of three main sections. The first section examines the composition and role of particular enforcement bodies in enforcement law. The second section focuses on enforcement office personnel. The third section reviews Turkish enforcement office practices from 1929 to the present, along with newly developed models. Bankruptcy law and Law No. 6183 are excluded from this study.