İki tilapia türünde (oreochromis niloticus, oreochromis aureus) ektoparazit araştırması
Ectoparasite researches on two tilapia (oreochromis niloticus, oreochromis aureus) species
  1. Tez No: 93453
  2. Yazar: CAN REYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CENGİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, Ectoparasite, Chilodonella, Trichodina, Dactylogyrus II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİ TİLAPİA TÜRÜNDE (Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus) EKTOPARAZİT ARAŞTIRMASI Reyhan CAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. İbrahim CENGİZLER Yıl! 999, Sayfa: 41 Jüri : Doç. Dr. İbrahim CENGİZLER Prof. Dr. Kadri ÖZCAN Yrd. Dr. Mahmut YANAR Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine bağlı Balık Üretim Tesislerinde yetiştiriciliği yapılan Tilapialann (Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus) deri ve solungaçlarında ektoparazit taraması yapılmış ve mevsimsel dağılımları ortaya konulmuştur. Çalışma, 180 adet balık bireyi üzerinde Haziran 1998-Temmuzz 1999 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu araştırma sonucunda ChilodoneUa cyprini Moroff, 1902 (Ciliata: Holotricha. Chlamydodonlidae), Trichodim acuta Lorn, 1961 (Ciliata: Perithricha: Urceolariidae), Dactyfogyrus vastator Nybelin, 1924 (Monogenea: Dactylogyridea: Dactylogyridae) türleri tespit edilmiştir. Bu ektoparazitlerin yaz ve ilkbahar aylarında sayıca azaldığı, sonbaharda nispeten düşük, kış aylarında ise en yüksek oranda arttığı görülmüştür. Ayrıca enfekte olan tilapialann enfekte olmayan tilapialara göre boy ve ağırlık yönünden daha düşük değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimler: Tilapia, Ektoparazit, ChilodoneUa, Trichodina, Dactylogyrus
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ECTOPARASITE RESEARCHES ON TWO TILAPIA (Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus) SPECIES Reyhan CAN DEPARTTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim CENGİZLER Year 1999, Pages 41 Jury : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim CENGİZLER This master thesis consist of research preformed at the Çukurova University Aqua Culture Faculty Fish Culture Units on ectoparasites of tilapias (O. nilotica, O. aurea). The research was accomplished in all four seasons between the dates of June 1998 and July 1999, and consisted of 180 fish. Chilodonella cyprini Moroff, 1902 (Ciliata: Holotricha: Chlamydodontidae). Trichodina acuta Lorn, 1961 (Ciliata: Perithricha.Urceolariidae), Dactylogyrus vastator Nybelin, 1924 (Monogenea: Dactylogyhdea: Dactylogyridae) were observed. The results show that in the summer and spring months numbers were reduced, and in the fall months numbers were low, while in the winter months showed to be higher numbers. When compared infected tilapia to noninfected tilapia, noninfected tilapia were larger in size and weight.