Türkiye Büyük Millet Meclisinin sosyal politikanın oluşumuna ve denetimine etkisi
Impact of the Grand National Assembly of Türkiye on the formulation and scrutiny of social policy
  1. Tez No: 934557
  2. Yazar: SİNAN İNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ERDUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sosyal Politika, Kanun, Yasama, Denetim, Sosyal Devlet, Küreselleşme, Emek, Sermaye, Güvence, Sendika, Toplu Pazarlık, Endüstri İlişkileri, Grand National Assembly of Türkiye, Social Policy, Law, Legislation, Scrutiny, Welfare State, Globalization, Labour, Capital, Job Security, Labour Union, Collective Bargaining, Industrial Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sosyal Politikanın Oluşumuna ve Denetimine Etkisi Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programı Sanayi devriminin ortaya çıkardığı sosyal sorunun giderilmesi, emeğin korunmasına dönük bir bilim disiplini olarak sosyal politika ile mümkün olabilmiştir. Emek sermaye mücadelesini ve bölüşüm ilişkilerini inceleyen sosyal politika, toplumsal gelişmelerle birlikte gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Emeğin sınıf bilinci ile hareket etmesi sosyal sorunların parlamentolarda ele alınmasını sağlamış, başta kadın ve çocuklar olmak üzere işçiyi koruyan kanunlar kabul edilerek kamu müdahalesi gerçekleşmiştir. Ülkemizde sosyal politikanın gelişimine bakıldığında Cumhuriyet'in ilk yıllarında dar kapsamlı fakat işçiyi koruyucu hükümler Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir. Bu dönemde sosyal politikanın oluşumunda toplu çalışma ilişkileri kurumsallaşamadığı için kamu müdahalesinin ağır bastığı görülmektedir. 1961 Anayasası'nın kabulü ile sosyal devlet ilkesinin benimsenmesi, işçilerin grev ve toplu pazarlığa ilişkin haklarının kanunla güvence altına alınmasını sağlamış, endüstri ilişkilerinin mücadeleci yönü ön plana çıkmış, bölüşüm ilişkisinde emek, sermaye karşısında haklarını savunabilmiştir. Bu süreçte parlamentoda sosyal politika konuları sıkça gündemde kalmıştır. 1973 yılında kapitalist birikim sürecinin krize girmesi Dünya'da sosyal devlet uygulamalarının sorgulanmasına neden olmuş, küreselleşmenin başlaması ile birlikte endüstri ilişkilerinde yeni bir döneme girilmiştir. Ülkemizde 1980'den itibaren etkileri görülmeye başlanan neoliberal politikalar, işgücü piyasasının düzensizleştirilmesi, işgücünün kutuplaşması ve güvencesiz istihdam biçimlerinin yerleşmesine neden olmuş, işgücü piyasasında kuralsızlaştırmaya dönük uygulamalar artmaya başlamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, devletin sosyal politikaya ilişkin görevlerini yasama yoluyla icra ederken, denetim ile bu görevi pekiştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Impact of the Grand National Assembly of Türkiye on the Formulation and Scrutiny of Social Policy Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Labour Economics and Industrial Relations Labour Economics and Industrial Relations Program The elimination of the social problem caused by the Industrial Revolution has been possible with social policy as a discipline of science for the protection of labour. Social policy, which examines the struggle between labour and capital and distribution relations, has developed with social developments and has come to the present day. The fact that labour acted with class consciousness enabled social problems to be addressed in parliaments, and public intervention took place by adopting laws protecting workers, especially women and children. When we look at the development of social policy in Türkiye, it is seen that in the early years of the Republic, narrow but worker-protective provisions were adopted by the Grand National Assembly of Türkiye. In the formation of social policy in this period, public intervention was predominant as collective labour relations could not be institutionalised. With the adoption of the 1961 Constitution, the adoption of the welfare state principle ensured that the rights of workers regarding strikes and collective bargaining were secured by law, the combative aspect of industrial relations came to the fore, and labour was able to defend its rights against capital in the distribution relationship. In this process, social policy issues were frequently on the agenda in the parliament. In 1973, the crisis in the capitalist accumulation process led to the questioning of welfare state practices in the world, and a new era in industrial relations began with globalisation. In Türkiye, neoliberal policies, the effects of which started to be seen since 1980, led to the deregulation of the labour market, polarisation of the labour force and the establishment of precarious forms of employment, and practices towards deregulation in the labour market started to increase. While the Grand National Assembly of Türkiye performs the duties of the state regarding social policy through legislation, it reinforces this duty through scrutiny.