Planlama sürecinde mevcut dokunun plan kararlarına etkisi; Pınarlı-Cihadiye (Antalya) örneği
The effects of the existing urban fabric on planning decisions in planning processes: The examples of Pınarlı - Cihadiye (Antalya)
  1. Tez No: 934567
  2. Yazar: İBRAHİM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Planlama, Katılımcı Planlama, Doku, Urban Planning, Participatory Planning, Fabric
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Pınarlı ve Cihadiye mahallelerindeki mevcut yapı dokusunun planlama kararlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada, mevcut dokuyu farklı derecelerde dikkate alan üç alternatif plan ele alınmıştır. İlk alternatif, kısa vadeli çözümler sunarken, ikinci alternatif bölgenin fiziki şartlarını göz ardı ederek yüksek maliyetlere yol açabilecek planlamalar içermiştir. Üçüncü ve yürürlüğe giren alternatif ise, mevcut dokunun korunması ve ulaşım bağlantılarının entegrasyonuna odaklanarak, dengeli bir yaklaşım sergilemiştir. Yürürlüğe giren plan, bölgeye yeni okul, cami, park ve pazar yerleri gibi sosyal alanlar eklerken, yaşanabilir bir kentsel yaşam alanı oluşturma amacını gütmüştür. Ayrıca, yapılan tescil çalışmalarıyla hazine arazilerinin tahsisi ve imar uygulamalarının onayı sonrasında vatandaşlara tapu verilmesi ve böylece tarihi bir sorunun çözülmesi hedeflenmiştir. Son olarak ise mevcut yerleşim dokusunun, özellikle sosyal donatı alanlarının yer seçimi ve planlama kararları üzerindeki etkisi belirginleşmiştir. Bu bulgular, kentsel planlamada mevcut yapı dokusunun ve sosyal dinamiklerin öneminin altını çizmekte, bölgenin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacak, sürdürülebilir ve fonksiyonel şehir planları oluşturmanın gerekliliğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of the existing urban fabric on planning decisions in the Pınarlı and Cihadiye neighborhoods of Antalya's Aksu district has been examined. The study has considered three alternative plans that take into account the existing fabric to varying degrees. The first alternative offered short-term solutions, while the second alternative ignored the physical conditions of the region, leading to potentially high costs. The third and implemented alternative focused on preserving the existing fabric and integrating transportation connections, showcasing a balanced approach. This implemented plan aimed to create a livable urban living space by adding new schools, mosques, parks, and marketplaces to the area. Additionally, the completion of land registration processes and the allocation of treasury lands after the approval of zoning practices aimed to resolve a historical issue by granting deeds to citizens. Lastly, the significant impact of the existing settlement fabric, especially on the location choices and planning decisions of social facilities, has been highlighted. These findings underline the importance of the existing urban fabric and social dynamics in urban planning, emphasizing the necessity of creating sustainable and functional city plans that meet the future needs of the region.