Postmodern affective histories in Sevgili Arsız Ölüm (1983) and Dare to Disappoint: Growing up in Turkey (2015)
Sevgili Arsız Ölüm (1983) ve Bırak Üzülsünler: Türkiye'de büyümek (2015) romanlarında postmodern duygulanımsal tarihler
- Tez No: 934588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KALPAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Duygulanım Kuramı, Feminist Direniş, Türk Edebiyatı, Dünya Edebiyatı, Postmodern Novel, Affect Theory, Feminist Resistance, Turkish Literature, World Literature
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, farklı dönemlerde yayımlanmış iki postmodern romanı—Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm'ü (1983) ve Özge Samancı'nın Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey'i (Bırak Üzülsünler: Türkiye'de Büyümek) (2015)—karşılaştırmalı bir çerçevede analiz eder. Çalışma, bu iki Türk kadın yazarın, postmodern roman türünü ve büyülü gerçekçilik, parçalı anlatım, üstkurmaca ve görsel anlatı gibi postmodern anlatı stratejilerini kullanarak nasıl“postmodern duygulanımsal tarihler”(postmodern affective histories) inşa ettiklerini inceler. Bu tür anlatılar aracılığıyla, söz konusu yazarlar feminist duygulanımlar yaratmakta, kadın öznesini yeniden sahiplenmekte ve baskın tarihsel ataerkil söylemlere meydan okumaktadır. Bunu yaparken, her iki yazarın anlatısı da otobiyografik olduğundan, aynı zamanda, onlar aksi takdirde yeterince temsil edilmedikleri dünya edebiyatı sahnesinde kendi öznel ve edebi aktörlüklerini de yeniden kazanırlar. Bu tez, kuramsal çerçevesini dünya edebiyatı teorileri, postkolonyal eleştiri, feminist teori ve duygulanım kuramının birleşiminden oluşturur. Her iki romanı da dünya edebiyatı dolaşımı içerisinde konumlandıran bu çalışma, Franco Moretti'nin“uzaktan okuma”(distant reading) yaklaşımından da yararlanıp cinsiyet, dil ve coğrafya gibi nedenlerle marjinal konumda yer alan bu yazarların kendi yazımlarıyla postmodern roman türünün gelişimine ve romanların çevirisiyle küresel feminist söylemin genişlemesine nasıl aktif biçimde katkı sunduklarını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma Dirmit ve Özge adlı karakterler, yerelleştirilmiş postmodern teknikler ile bu romanların çevirilerinin, Sevgili Arsız Ölüm ve Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey (Bırak Üzülsünler: Türkiye'de Büyümek) eserlerinin alternatif tarih yazımları sunduğunu ve Türk kadın edebiyatının edebiyatı küresel bir bağlamda zenginleştirdiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes two postmodern novels that were published in different periods—Sevgili Arsız Ölüm (1983) by Latife Tekin and Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey (2015) by Özge Samancı—in a comparative framework. It investigates how these Turkish women authors employ postmodern novel genre and postmodern narrative strategies such as magic realism, fragmentation, metafiction, and visual storytelling to construct what this study calls postmodern affective histories. Through such writings and the creation of affective histories, the two authors create feminist affects, reclaim women's subjectivity, and challenge dominant patriarchal and historical discourses. In doing so, as both authors' narratives are autobiographical, they also reclaim their agency in the world literary scene where they are otherwise underrepresented or marginalized. Drawing on a theoretical framework that combines approaches from world literature theories, postcolonial criticism, feminist theory, and affect theory, this thesis situates both novels within world literary circuits. This thesis work also incorporates Franco Moretti's“distant reading”approach to highlight how these authors—despite their marginal positioning due to gender, language, and geography—actively contribute to the development and evolution of the postmodern novel genre and global feminist discourse. Ultimately, this study argues that through their protagonists, Dirmit and Özge, and the use of localized postmodern techniques and translations, Latife Tekin's Sevgili Arsız Ölüm and Özge Samancı's Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey offer alternative historiographies and enrich our understanding of Turkish women's literature and presence within a global literary context.