Farklı ekolojilerin bazı gün nötr ve kısa gün çilek çeşitlerinde çiçek tozu, meyve verim ve kalite kriterleri üzerine etkileri
Effects of different ecological conditions of pollen, fruit yield and quality characteristics in some short day and day neutral strawberry cultivars
- Tez No: 93461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL FETİYE TÜREMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, çiçek tozu canlılık, çimlenme, üretim miktarı, yaprak alam, adaptasyon I, Strawberry, pollen viability, germination, production, leaf area, adaptation n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI EKOLOJİLERİN BAZI GÜN NÖTR VE KBA GÜN ÇİLEK ÇEŞÜLERİNDEÇİÇEK TOZU VE MEYVE VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ TÜMAYÇİNCANER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Nurgttl TÜREMİŞ Yıl: 1999, Sayfa: 105 Jüri: Doç.Dr. Nurgül TÜREMİŞ Prof.Dr. Şükriye BİLGENER Prof.Dr. Ahsen L ÖZGÜVEN OZ Bu araştırma 1997-98 yetiştirme döneminde Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Pozantı Tarımsal Araştırma İstasyonuna ait Deneme ve Uygulama Alanları ile Laboratuvarlannda yapılmıştır. Denemede Selva ve Tango (gün nötr) ve Douglas ve Early Glow (kısa gün) çilek çeşitleri kullanılmıştır. Denemede yer alan çeşitler Adana ve Pozantı olmak üzere iki farklı lokasyonda denemeye alınmıştır. Bitki başına aylık ve toplam verimler incelendiğinde her Üri deneme yerinde de Selva çeşidi daha olumlu sonuçlar vermiştir. Diğer meyve kalite kriterleri arasındaki farklar ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Yaprak alam değerleri bakımından Adana'da Selva çeşidi, Pozantı'da ise Tango çeşidi daha yüksek değerler ortaya koymuşlardır. Denemede dört çilek çeşidinin adaptasyonları yanında döllenme biyolojileri incelenmiştir. TTC ile yapılan çiçek tozu canlılık testleri sonucunda Adana'da Tango (%71.56-Mayıs) ve Pozantı'da ise Early Glow (%77.56-Mayıs) çeşitleri en yüksek canlılık değerlerini vermiştir. Çiçek tozu çimlendirme testinde en iyi sonuçlar %1+%15 sakkaroz ortamında elde edilmiştir. En yüksek çimlenme oranlan Adana ve Pozantı'da Early Glow (Adana: %68.24, Pozantı: %76.46) çeşidinde saptanmıştır. Denemeye alınan çilek çeşitlerinin bir anterde ürettikleri ortalama çiçek tozu miktarları Adana'da 2940.0 adet/anter (Temmuz-Douglas) ile 6024.0 adet/anter (Mayıs-Early Glow) arasında, Pozantı'da ise 3089.7 adet-anîer (Haziran-Douglas) ile 5996.0 adet/anter (Mayıs- Early Glow) arasmda dağılım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESE EFFECTS OF DIFFERENT ECOLOGICAL CONDITIONS OF FRUIT YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS IN SOME SHORT DAY AND DAY NEUTRAL STRAWBERRY CULTIVARS TUMAYÇİNCANER DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Surpervisor: Doç.Dr. Nurgül TÜREMİŞ Year 1999, Pages: 105 Jury: Doç.Dr. Nurgül TÜREMİŞ Prof.Dr. Şükriye KURNAZ Prof.Dr. Ahsen L ÖZGÜVEN ABSTRACT This sutdy was carried out at Çukurova University Agriculture Faculty Horticultural Department and Pozantı Agricultural Research Central during 1997-98 growing period. Two day neutral (Selva and Tango) and two short day (Douglas and Eraly Glow) strawberry cultivars were used as material. This cultivars were investigated in Adana and Pozantı ecological conditions. In this study adaptation of experimental cultivars was research besides of reproduction biology. In TTC polen viability test Tango (71.16%- May) in Adana and Early Glow (77.56%-May) gave the highest results. The most suitable pollen germination rates were determined 68.24% in Adana and 76.46% in Pozantı in Early Glow. Pollen production capasity per anther changed from 2940.0 number/anther (July-Douglas) two 6024.0 number/anther (May-Early Glow) in Adana, from 3089.7 number/anther (June-Douglas) to 5996.0 number/anther (May-Eraly Glow) in Pozanü. It was examined monthly and total production per plant that Selva strawberry cultivars gave the best result both Adana and Pozanü ecological conditions. Other fruit quality enters were not important found to be statistically. Regarding leaf area per plant, Selva in Adana and Tango in Pozanü gave the best results.