Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yetiştirilen süt keçilerinde döl ve verim özellikleri üzerinde bir araştırma
A Study on reproduction and milk yield of dairy goats at Ceylanpınar state farm
  1. Tez No: 93459
  2. Yazar: YAŞAR OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Crossbred, Goat, Milk Yield and Fertility. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ CEYLANPINAR TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SUT KEÇİLERİNDE DÖL VE SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA YAŞAR OLGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Lütfı ÖZCAN Yıl:1999, Sayfa:63 Jön: Prof. Dr. Lütfı ÖZCAN : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Doç. Dr. Osman TORUN Bu araştırma, Ceylanpınar Tanm İşletmesinde yetiştirilen Kilis keçilerinde yürütülmüştür. Bu araştırma,“Kilis keçilerinin melezleme ile ıslahı”isimli genel projenin bir alt kesitidir. Yüksek süt ve döl verimli melez bir prototip oluşturmak amacıyla Kilis keçileri, farklı kan dereceli melez ve saf (Saanen) genotiplerle melezlenmiştir. Ancak bu araştırmada anılan projenin Saanen x Kilis melezleri (Fİ) ile bunların kendi babalarından doğan dölleri (F2) kullanılmıştır. Elde edilen farklı yaşlı Saanen x Kilis melezleri (Fİ) ve bunların döllerinde (F2) ana yaşının süt ve döl verimi üzerine önemli, süt verimi özellikleri üzerine ise önemsiz etki yapmıştır. Farklı yaşlı melez keçilerde doğan oğlağın teke altı keçi ve doğuran keçiye oranlanması ile doğumda oğlak verimi, sırası ile % 99,6 ve % 167,77 olarak bulunmuştur. Doğan oğlak, doğuran keçiye göre doğumda oğlak verimi, yapılan Z testine göre 2.yaştan (% 140,32), 4.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON REPRODUCTION AND MILK YIELD OF DAIRY GOATS AT CEYLANPINAR STATE FARM YAŞAR OLGUN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Lütfi ÖZCAN Year: 2000, Page: 42 Jury: Prof. Dr. Lütfi ÖZCAN Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Assoc. Prof. Dr. Osman TORUN This study was conducted on Kilis goats at Ceylanpinar Enterprises. This study was sub-subjected of project called“Breeding and Crosbreeding of Kilis Goats”. Kilis goats crossed with pure and different crosbred Saanen goat for developing a new synethic goat type which has high milk yield and fertility. But in this study, material of mentioned project (Saanen x Kilis crossed (Fl) and F2 kids, the kids of same father of Fl) used. In this study, effects of mother ages on milk yield and fertility are investigated in different ages Saanen x Kilis crossed and its kids (F2). Mother age has important effects on fertility while has not any effects on milk yield. Fertility and prolificacy rates are 99,60% and 167,77% respectively in crossbred goats that are in different ages prolificacy and number of borning kids increased from 2 years (140,32%) old goats to 4 years old goats (184,61%) according to Z-test. 39,30% goats of whole groups are sterile while 60,70% goats are given bom. 41,73% of goats are given twin, 58,27% of goats given multiple kids. 51,33% of all kids alived while 48,67% died. The reason of this result is melitensis (30%) and this disease can not be controlled. The contrary of fertility, mother age has not effected to the milk yield. The average milk yield of crossbred goats is estimated as 238,8 kg.