Avrupa Birliğine uyum sürecinde engelli bireylere yönelik eğitim politikalarının transferi
Institute of social sciences, department of political sciences and public administration
- Tez No: 934648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Politika Transferi, Sosyal Devlet, Eğitim hakkı, Avrupa Birliği, Human Rights, Policy Transfer, Social State, Right to education, European Union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Modern sosyal devlet, eğitim haklarını tüm vatandaşlara ayrım yapmadan anayasal bir hak olarak veren devlettir. Engelli çocukların da diğer çocuklarla fırsat eşitliği içerisinde toplumsal yaşama katılımının sağlanması, devletin en önemli görevlerinden birisidir. Yapılan tüm yasal düzenlemeler, hizmet ve çabalar, ancak toplumun genelinin engelli çocukların ihtiyaçlarına duyarlı hale gelmesi ile anlam kazanabilecektir. Engelli bireylerin, bu noktada eğitim hakları güvence altındadır. Okul dönemi sonunda toplumsal yaşama uyum sağlamada başarısız olmamaları için eğitim programları, bireylerin gereksinimleri doğrultusunda gözden geçirilmelidir. Bu gözden geçirme, öncelikle her engelli bireyin de eğitim hakkının olduğu bilinciyle başlamalıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 26. maddesine baktığımızda,“Herkesin eğitim hakkı vardır”ifadesi, tüm bireylerin kendi kişiliğini geliştirmesi yönünde eğitim almalarının gerekliliğini vurgulamaktadır. Böylece özel eğitime gereksinimi olan bireylerin, normal gelişim özelliği gösteren bireylerle eşit eğitim ve yaşam fırsatlarından yararlanmaları için yasal, idari ve eğitsel düzenlemeler yapılmasının zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde engelli bireylere verilen özel eğitim hizmetlerinin uygulanması tarihsel süreç kapsamında incelenerek Avrupa Birliği ile uyumu değerlendirilecek ve ne tür uygulamalarla karşılık verdiği incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The modern welfare state is the state that gives the right to education to all citizens as a constitutional right without discrimination. Ensuring the participation of children with disabilities in social life with equal opportunities with other children is one of the most important duties of the state. All legal arrangements, services and efforts will only gain meaning if the general public becomes more sensitive to the needs of children with disabilities. At this point, the education rights of people with disabilities are guaranteed. Education programs should be reviewed in line with the needs of individuals so that they do not fail to adapt to social life at the end of the school period. This review should start with the awareness that every disabled person has the right to education. When we look at the article 26 of the Universal Declaration of Human Rights, the statement“Everyone has the right to education”emphasizes the necessity for all individuals to receive education in order to develop their own personality. Thus, the necessity of making legal, administrative and educational arrangements for individuals who need special education to benefit from equal education and life opportunities with those with normal development characteristics emerges. In this study, the implementation of special education services given to individuals with disabilities in our country will be examined within the scope of the historical process, and its compatibility with the European Union will be evaluated and it will be tried to examine what kind of applications it responds.