Mustafa Kutlu'nun Mavi Kuş adlı eserinin dil incelemesi (Ses ve biçim bilgisi)
Language analysis of Mustafa Kutlu's work called Mavi Kuş (Phonetics and morphology)
  1. Tez No: 934653
  2. Yazar: MESUT BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Mavi Kuş, dil incelemesi, ses bilgisi, biçim bilgisi, Mustafa Kutlu, Mavi Kuş, language analysis, phonetics, morphology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
İnsanlar dil aracılığıyla anlaşır, iletişim kurar, kültürel ögelerini ve birikimlerini gelecek nesillere aktarırlar. Dil, bir milleti diğer milletlerden ayıran en önemli unsurdur. Her dilin kendine özgü dilsel özellikleri vardır. Türk dilinin de diğer dillerden ayrılan birtakım dilsel özellikleri söz konusudur. Dildeki gelişimler, değişimler ve etkileşimlerin geçmişten günümüze kadar hangi süreçlerden geçtiğini yazılı metinlerden tespit etmek mümkündür. Bunu belirlemek için yazılı eserlerin dil özelliklerinin incelenmesi gerekir. Bir dildeki sözcükler köklerden ve eklerden oluşmaktadır. Kökler ve ekler ise seslerden meydana gelmektedir. Köklerin ve eklerin bir araya gelmesi, seslerin bu duruma etkisi rastgele değildir. Bir metnin dil incelemesinde ses bilgisinin ve biçim bilgisinin ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Çalışmada Mustafa Kutlu'nun Mavi Kuş adındaki eserinin dil özelliklerinden ses ve biçim bilgisi incelenmiştir. Üç kısımdan meydana gelen çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde Mustafa Kutlu hakkında bilgi, Kutlu'nun eserleri, çalışmaya konu olan Mavi Kuş adlı eser hakkında bilgi, çalışmanın önemi, amacı ve yöntemi bulunmaktadır. İkinci bölümde Mavi Kuş adlı eserin dil incelemesi ses ve biçim bilgisi açılarından incelenmiştir. Eserin ses ve biçim bilgisi başlıklar halinde sınıflandırılmış, açıklanmış ve örneklendirilmiştir. Üçüncü bölüm olan sonuç bölümünde ise eserin dil incelemesi ile ilgili bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
People understand and communicate through language and pass on their cultural elements and knowledge to future generations. Language is the most important element that distinguishes a nation from other nations. Every language has its own linguistic features. The Turkish language also has some linguistic features that distinguish it from other languages. It is possible to determine from written texts what processes the developments, changes and interactions in the language have gone through from past to present. To determine this, the linguistic features of written works need to be examined. Words in a language consist of roots and suffixes. Roots and suffixes consist of sounds. The combination of roots and suffixes and the effect of sounds on this situation are not random. In the linguistic analysis of a text, phonology and morphology must be examined separately. In the study, phonetics and morphology from the linguistic features of Mustafa Kutlu's work called Mavi Kuş were examined. In the introduction which is the first part of the study consisting of three parts, there is information about Mustafa Kutlu, Kutlu's works, information about the work called Mavi Kuş, which is the subject of the study the importance, purpose and method of the study. In the second part the linguistic analysis of the work called Mavi Kuş was examined in terms of phonetics and morphology. The phonetic and morphological information of the work is classified under headings, explained and exemplified. In the third part the conclusion, a conclusion was reached regarding the language analysis of the work.