Okuma güçlüğü yaşayan ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerilerinin geliştirilmesinde drama temelli okuma programının etkisi
The effect of drama based reading program on improving of reading skills of primary school second grade students with reading difficulties
  1. Tez No: 934665
  2. Yazar: MERVE ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Güçlüğü, Drama Yöntemi, Drama Temelli Okuma Programı, Reading, Reading Difficulty, Drama Method, Drama Based Reading Program
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın amacı, okuma güçlüğü yaşayan ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerilerinin geliştirilmesinde drama temelli okuma programının etkisini incelemektir. İlkokul öğrencilerinin kazanmaları gereken en önemli becerilerden birisi olan okuma becerisinde sorun yaşayan öğrencilerin tespit edilmesi ve bu sorunun giderilmesi sürecinde yaşanan eksiklikler sebebiyle, bu çalışma yürütülmüştür. Araştırmada okumada zorlanan ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerilerinin iyileştirilmesinde drama temelli okuma programının etkisini incelemek amacıyla; araştırmanın nicel boyutunda,“yarı-deneysel yöntem”, nitel boyutunda ise“özel durum yöntemi”olmak üzere karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Trabzon ilinde bulunan merkeze bağlı bir ilkokuldaki okuma güçlüğü yaşayan 34 ilkokul ikinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, Sesli Okuma ve Okuduğunu Anlama Testi-II [SOBAT-II], Okuma Profili Ölçeği, Okuma Tutumu Ölçeği, Öğretmen Görüşme Formu, Öğrenci Odak Grup Görüşme Formu, Gözlem Formu, Okuduğunu Anlama Değerlendirme Rubriği, Akıcı Okuma Değerlendirme Rubriği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel veriler betimsel içerik analizi, nicel veriler ise SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarından elde edilen verilerin analizinden yola çıkılarak, uygulanan drama temelli okuma programının okuma güçlüğü yaşayan ilkokul öğrencilerin okuma becerilerinin geliştirilmesindeki etkili olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin SOBAT-II puanları üzerinde olumlu etkisi olduğu; okuma motivasyonlarının arttığı, okuma tutumlarına olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Kalıcık testinden elde edilen sonuçlarda, deney grubu öğrencilerinin okuma becerilerinin son test ortalamalarından daha yüksek olduğu tespit edilirken; kontrol grubu öğrencilerinin SOBAT-II puan ortalamalarının son test ortalamasına göre düştüğü tespit edilmiştir. Öğrencilerin haftalık okuma becerilerinin değerlendirilmesi sürecinde; akıcı okuma ve okuduğunu anlama puanları doğrusal bir şekilde olmamakla birlikte artış göstermiştir. Nitel verilerden elde edilen verilerin sonuçlarında ise, deney grubu öğrencilerinin DTOP hakkında görüşlerinin olumlu olduğu ve okuma becerilerine katkısı olduğunu ifade ettikleri belirlenmiştir. Sınıf öğretmenleri ile yapılan görüşme sonucunda ise; öğrencilerin okuma becerilerinin gelişme gösterdiği ve daha istekli bir şekilde okuma yaptıklarını ifade ettikleri ortaya konmuştur. Araştırmanın sonucu çerçevesinde, okuma güçlüğü yaşayan öğrenciler için drama temelli programlar kullanılmasının; aynı zamanda ileriye dönük araştırmaların planlanmasında ve eğitim programlarının yapılandırılmasında da yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of the drama-based reading program on the development of reading skills of primary school sophomore students who have reading difficulties. This study was conducted due to the deficiencies experienced in the process of identifying students who have problems in reading skills, which is one of the most important skills that primary school students need to acquire, and to eliminate this problem. It is thought that the study will contribute to the literature by offering solutions to improve reading skills of students with reading difficulties. In the study, in order to examine the effect of the drama-based reading program on the development of reading skills of primary school sophomore students who have reading difficulties; In the quantitative dimension of the study, the mixed method, which is“pretest-posttest control group quasi-experimental method”, and qualitative dimension“special case method”was used. The study group of the study consists of second grade students who have reading difficulties in a primary school affiliated to the center in Trabzon. In the data collection process, Reading Aloud and Reading Comprehension Test, Reading Profile Scale, Reading Attitude Scale, Teacher Interview Form, Student Focus Group Interview Form, Observation Form, Reading Comprehension Assessment Rubric, Fluent Reading Assessment Rubric It was used as data collection tools. The qualitative data obtained from the research were analyzed using content analysis and quantitative data were analyzed using the SPSS 20.0 package program. Based on the analysis of the data obtained from the experimental and control groups, it was determined that the drama-based reading program applied was effective in developing the reading skills of primary school students with reading difficulties. It was determined that it had a positive effect on the students' Reading Aloud and Reading Comprehension Test scores; their reading motivation increased and it had a positive effect on their reading attitudes. In the results obtained from the retention test, it was determined that the reading skills of the experimental group students were higher than the post-test averages; while it was determined that the Reading Aloud and Reading Comprehension Test score averages of the control group students decreased compared to the post-test average. In the process of evaluating the weekly reading skills of the students; fluent reading and reading comprehension scores increased, although not linearly. In the results of the data obtained from the qualitative data, it was determined that the experimental group students had positive views about drama-based reading and stated that it contributed to their reading skills. As a result of the interview with the classroom teachers; it was revealed that the students' reading skills improved and they stated that they read more willingly. Within the framework of the results of the research, it is thought that the use of drama-based programs for students with reading difficulties will also be useful in planning future research and structuring educational programs.