Bir çevrimiçi araç olan wordwall kullanımının etkileri konusunda öğrenci görüşlerini içeren nitel bir durum çalışması
A qualitative case study documenting student perceptions of the effects of an online tool-wordwall
  1. Tez No: 934717
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Durum çalışması, Wordwall, çevrimiçi araç, kelime öğrenme, Case study, Wordwall, online tool, vocabulary learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışma, İngilizce kelime öğrenimi üzerinde çevrimiçi bir araç olan Wordwall'un öğrenci algılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, durum çalışması kullanılarak yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma yapılan yer, Tokat ilinde kırsal alandaki devlete ait bir ortaokuldur. Araştırma, 2024/2025 Eğitim öğretim yılının ilk dönemi içerisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, 17 tane 5.sınıf öğrencisidir. Veri toplama araçları, nitel metodlardır. Yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem notları ve video kayıtları, Wordwall kullanımının öğrenci algıları üzerindeki etkilerini araştırmak için kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilip yorumlanmış ve birleştirilmiştir. Bulgular: Bulgular, katılımcıların Wordwall'a ilişkin çeşitli duygulara sahip olduklarını, heyecan ve tatmin gibi olumlu duyguların yanı sıra endişe ve stres gibi olumsuz duygular da yaşadıklarını göstermektedir. Öğrenciler, eğlenceli, etkileşimli ve zaman kazandırıcı özellikleri nedeniyle Wordwall'u geleneksel öğretim yöntemlerine tercih ettiler. Öğrenciler, Wordwall'un eğitsel ve teknolojik faydalarını takdir ederken, sınıftaki dikkat dağıtıcı gürültü, aşırı kolay aktiviteler ve görsellerle ilgili zorluklar da belirtilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, Wordwall'un etkileşimli ve motive edici bir araç olduğunu, keyif, heyecanın yanında sosyal etkileşimi de teşvik ettiğini ve ayrıca akademik başarıyı ve özgüveni güçlendirdiğini vurgulamaktadır. Ancak, stresin önlenmesi, motivasyonun sürdürülmesi için zorluk ve desteğin dengelenmesi önemlidir. Bu sorunları ele almak amacıyla geleneksel yöntemlerle birlikte kullanılmalı ve çeşitli yeterlilik düzeylerine uygun aktivitelere odaklanılmalıdır. Rekabetçi ve sosyal unsurlar, katılımı artırmakta ve öğrenciler sınıf dışında da bunu kullanmaktan keyif almaktadır. Genel olarak, Wordwall geleneksel yöntemlere dinamik bir alternatif sunarken, öğretmenler, öğrenme ve motivasyon üzerindeki olumlu etkisini en üst düzeye çıkarmak için kullanımını dikkatlice yönetmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aims to explore students' perceptions of Wordwall, an online tool on learning English vocabulary. It was conducted using a case study. Method: The setting was a rural public secondary school, Tokat. The study was conducted during first semester of 2024/2025 Academic Year. The participants were 17 fifth-grade students. Data collection included qualitative methods. Semi-structured interviews, observation notes and video-recordings were used to investigate the effects of Wordwall on the students' perceptions. The collected data were analyzed with content analysis and interpreted. Findings: The findings indicate that participants had various emotions towards Wordwall, experiencing positive feelings like excitement and satisfaction, as well as negative feelings like anxiety and stress. They preferred Wordwall over traditional teaching methods due to fun, interactive, and time-saving features.While the students appreciated its educational and technological benefits, issues such as distracting classroom noise, overly easy activities, and problems with visuals were noted. Conclusion: This study highlights that Wordwall is an interactive and motivating tool promoting enjoyment, excitement, and social interaction, which strenghtens academic achievement and self-confidence. However, balancing challenges and support is crucial to prevent stress and maintain motivation. To address these issues, it should be used alongside traditional methods, focusing on activities suiting various proficiency levels. Competitive and social elements enhance engagement, and the students enjoy using it out of class. Overall, Wordwall provides a dynamic alternative to traditional methods, but teachers should carefully manage its use to maximize its positive effects on learning and motivation.