Hastaların solunum sistemlerinden izole edilen klinik örneklerde Klebsiella pneumoniae teşhisinin moleküler ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Molecular and biochemical investigation of Klebsiellapneumoniae diagnosis in clinical samples isolated from therespiratory system of patients
  1. Tez No: 934806
  2. Yazar: AHMED SAMIR MOHAMMED AL-DULAIMY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, Molecular analysis, PCR-ELISA 2021, 47 pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Klebsiella pneumoniae, hastane enfeksiyonlarına neden olan ve geni¸sletilmi¸s spektrumlu beta-laktamaz üretebilen bir patojendir. K. pneumoniae'nın moleküler teknikler kullanılarak tanısı ne kadar hızlı yapılabilirse, daha hızlı sonuç elde edilerek, bu bakterinin neden oldugu hasar önlenebilecektir. Bu çalı¸smada Irakta Al–anbar Kadın ˘ ve Çocuk Uygulama ve Ara¸stırma Hastanesindeki hastalardan alınan solunum yoluna ait klinik örneklerinden K. pneumoniae izolatların ile biyokimyasal ve moleküler tanısının ortaya konulması amaçlanmı¸stır. Bu çalı¸sma da hastaların solunum yollarından alınan numuneler K. pneumoniae'nın moleküler tanısı hedeflendi. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi uygulandı. Patojen tespiti içim 16S rDNA ve rmpA genlerini hedefleyen spesifik primerler tasarlandı. Özel olarak tasarlanmı¸s primerler ve bir probu kullanıldı., PCR-ELISA yöntemi ile 2pg/µl K. pnemouniae genomunu saptayacak kadar duyarlı bir analiz yapıldı. PCR-ELISA, K. pneumoniae geleneksel biyokimyasal tanımlamasına kıyasla önemli ölçüde zaman tasarrufu saglamı¸stır. ˘ ANAHTAR KEL˙IMELER: Klebsiella pneumoniae, Moleküler analiz, PCR-ELISA
Özet (Çeviri)
Klebsiella pneumoniae is a pathogen that causes nosocomial infections and can produce extended spectrum beta-lactamase. The faster the diagnosis of K. pneumoniae can be made using molecular techniques, the faster the results will be obtained and the damage caused by this bacterium will be prevented. In this study, it was aimed to reveal the biochemical and molecular diagnosis of K. pneumoniae isolates from clinical samples of respiratory tract taken from patients in Al-anbar Women's and Children's Practice and Research Hospital in Iraq. In this study, the molecular diagnosis of K. pneumoniae from samples taken from the respiratory tract of patients was aimed. Polymerase chain reaction (PCR) method was applied. Specific primers targeting 16S rDNA and rmpA genes were designed for pathogen detection. Specially designed primers and a probe were used. An analysis sensitive enough to detect 2pg/µl K. pnemouniae genome was performed by PCR-ELISA method.The PCR-ELISA provided significant time savings compared to the traditional biochemical identification of K. pneumoniae.