Türk abecesinin biçim sorunlarına yönelik uygulama önerisi
Application advice to format problems of Turkish alphabet
  1. Tez No: 934837
  2. Yazar: YUNUS PANDUR
  3. Danışmanlar: PROF. EROL TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matbaacılık, Türk İnkılap Tarihi, Typography, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımsanma, Yalınlık, Vurgu, Çift Abecelilik, Devingen Algılama, Difference, Plainity, Emphasis, Dual Alphabet, Dynamic Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzdeki iletişim araçlarından biri de yazıdır. Konuşma sırasında çıkarılan sesler gibi dizgeli şekilde yan yana getirilen harflerle, aktarılmak istenen ileti yazıya dökülmektedir. Harfler, çoğunlukla birbirinden farklı, yalın, akıcı ve devingen biçimlere sahiptir. Ancak Türk yazı dizgesine bakıldığında birbiriyle aynı, karmaşık ve durağan bazı harflerin olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumun yazı dizgesindeki yapılar arasında uyumsuzluk yaratarak, yazının akışını engellediği düşünülmektedir. Ayrıca, Türkçe'yi ifade etmekte kullanılan büyük küçük harf takımlarının çift abecelilik yarattığı, böylelikle yazılı iletişimi karmaşıklaştırdığı düşünülmektedir. Diğer yandan, günümüz Latin abecesindeki alt ve üst uzantılar (ascender descender), dar satır aralıklı tasarımlarda yapıların birbirine karışmasına neden olmaktadır. Bu araştırmada yalınlık, ayrımsanma ve vurgu ilkelerine göre sorunlu bulunan; devingen algılamayı engellediği, okuma yazmada kayıplara neden olduğu düşünülen harfler yerine yeni öneriler getirilmiştir. Harflerde eksiltme, ekleme, yeniden düzenleme ya da baştan yapılandırma uygulamalarıyla akıcı, devingen, yalın ve uyumlu bir yazı dizgesi oluşturulduğu, sonucun Türkçe okuma yazma etkinliğini arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Write is one of communication tool at today. With letters get side by side being systematic like sounds out during talk, which message wanted to transfer, spill out to write. These letters have mostly different than each others, plain, fluent and dynamic shapes. But if looks to Turkish alphabet, seen some letters same to each others, complex and stable. This situation, put to lid on fluent of write create inconsistency among shapes in alphabet. Also it's though, during reclect of Turkish, using majiscule and miniscule typesets create dual alphabet, going to complex of write communication. From other side, ascenders and descenders into today's Latin alphabet are cause interfere of letter shapes in narrow line spacing. Into this research, found problematic according to plainity, discriminity and emphasity principles; considered to prevent dynamic perception, to cause looses on reading and writing procces get new letter suggestions instead. It is thought, to create fluent, dynamic, plain and consistent alphabet with applications of decrease, add, reshape or restructuring on letters, consider to increase Turkish read&write activity.