Hayvanseverlerin empati becerileri ve anksiyete düzeyleri
Empathy skills and anxiety levels of animal lovers
- Tez No: 934836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YILANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hayvansever, hayvan sevgisi, anksiyete, empati, Animal Lover, Animal Love, Anxiety, Empathy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, hayvanseverlik ve psikolojik sağlık arasındaki ilişkiyi bilimsel bir temele oturtarak, düzenli olarak hayvanların bakım, beslenme ve tedavileri ile ilgilenmenin bireylerin ruhsal ve duygusal durumları üzerinde nasıl bir etki yarattığını, empati becerilerinin hayvanseverlik üzerindeki etkisini anlamaya yönelik önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır. Hayvanseverlerin empati becerileri ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik gerçekleştirilen bu araştırma, ilişkisel desenle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini evcil hayvan besleyen ve sokak hayvanlarının bakım, besleme ve tedavileri ile ilgilenen 151 gönüllü kişi oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada gönüllü bireylere Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Duyuşsal ve Bilişsel Empati Ölçeği, Öney Hayvan Sevgisi Ölçeği ile Hayvanlara Yönelik Empati Ölçeği uygulanmıştır. Hayvanseverlerden toplanan verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 24.0 programı kullanılmıştır. Verilerin basıklık ve çarpıklık değerleri ±2 aralığında olduğu için parametrik testler kullanılırken grup sayısının 35'in altına düştüğü durumlarda ise non-parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezi içinse korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu araştırmada kadınların anksiyete, hayvan sevgisi, hayvanlara karşı empati beceri düzeyi ile duyuşsal ve bilişsel empati düzeyleri, erkeklere göre anlamlı biçimde yüksektir. Ayrıca hayvanlara yönelik empati beceri düzeyi, eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterirken duyuşsal ve bilişsel empati düzeyi, meslek grubuna göre farklılaşmaktadır. Evcil hayvan besleme süresine ve beslenen evcil hayvan sayısına göre anksiyete düzeyi, evcil hayvanlarının masraflarının karşılayan kişilere göre hayvanlara yönelik empati beceri düzeyi ile hayvan sevgisi düzeyi farklılık göstermektedir. Yapılan korelasyon analizine göre hayvan severlerin anksiyete düzeyi ile hayvanlara yönelik sevgisi arasında pozitif yönlü korelasyon tespit edilmiştir. Hayvanseverlerin anksiyete düzeyi ile hayvanlara ve insanlara yönelik empati beceri düzeyleri arasında anlamlı ilişki yokken, hayvan sevgisi ve hayvanlara yönelik empati becerileri ile insanlara yönelik empati becerileri arasında pozitif yönlü korelasyon belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to establish a scientific foundation for the relationship between supporting animal welfare and psychological health, focusing on how regular involvement in the care, feeding, and treatment of animals influences individuals' mental and emotional states. Additionally, it explores the impact of empathy skills on animal lovers. The study offers significant contributions towards understanding the effects of empathy on animal lover. This research, conducted using a correlational design, examines the relationship between empathy skills and anxiety levels among animal lovers. The sample of the study consists of 151 volunteers who are engaged in the care, feeding, and treatment of pets and street animals. The participants completed a Sociodemographic Information Form, the Beck Anxiety Inventory, the Emotional and Cognitive Empathy Scale, the Öney Animal Love Scale, and the Animal Empathy Scale. The data obtained from the animal lovers were analyzed statistically using the SPSS 24.0 software. Given that the skewness and kurtosis values were within the ±2 range, parametric tests were employed. However, non-parametric tests were used when group sizes fell below 35. Correlation analysis was conducted to test the study's hypotheses. The findings of this study reveal that women exhibit significantly higher levels of anxiety, animal love, empathy towards animals, and both emotional and cognitive empathy compared to men. Furthermore, empathy towards animals shows significant differences based on educational level, while emotional and cognitive empathy vary according to the participants' professional backgrounds. Anxiety levels, empathy towards animals, and levels of animal love differ based on the duration of pet ownership and the number of pets owned. The correlation analysis revealed a positive correlation between anxiety levels and love for animals. There was no significant relationship between anxiety levels and empathy skills towards animals or humans. However, a positive correlation was found between animal love, empathy towards animals, and empathy towards humans.