Japon yazı dizgesinin öğretimine ilişkin bir araç geliştirme denemesi
An experience of developing visual material for teaching Japanese writing system
- Tez No: 191396
- Danışmanlar: PROF.DR. İCLAL ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Japon Yazı Dizgesi, Kanji, Hiragana, Katakana, Romaji, Bellek, Bilgi İşleme Kuramı, Duyusal Kayıt, Kısa Süreli Bellek, Uzun Süreli Bellek, Kodlama, Depolama, Ara-Bul- Geri Getir, Bilgi İşleme Düzeyleri Kuramı, SözelBellek, Anımsama, Yönlendirilmiş Düşlem Tekniği, Sözcük Öğretimi, Yabancı DilÖğretimi, Writing, Japanese Writing System, Kanji, Hiragana, Katakana, Romaji, Memory, Processing Theory, Sensetional Record, Short Term Memory, Long Term Memory, Codding, Storage, Retrieval, Levels of Processing Teory.Verbal Memory, Remember, Guided Fantasy, Vocabulary Teaching, ForeignLanguage Teaching
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmanın amacı Japon yazı dizgesini Türk öğrenicilere daha kolayöğretebilmek için görsel bir araç geliştirmektir. Bu çalışmada yazının tarihçesi,Japon yazı dizgesinin kökeni Çin yazı sistemi, Japon yazı sistemi açıklanmaktadır.Yazı dizgesinin nasıl daha kolay ve kalıcı öğretilebileceği araştırılmıştır. Buaraştırmada uzun süreli bellekte bilginin kaydedilip, geri çağırmanın kolayolabilmesi için yineleme ve dikkat çekme için Yönlendirilmiş Düşlem Tekniği vegörsel malzemeler kullanılmıştır. Günlük hayatla ilişki kurulmaya çalışılmıştır.Kanji karakterler sözcüklerden oluştuğu için sözcük öğretimine değinilmiştir.Araştırmada yönlendirilmiş düşlem tekniği kullanılacağı için teknik hakkında bilgiverilmiştir.Hiragana ve Katakana mora abecesinin karakterlerin çizimleri dikkate alınarakher mora Türkçe sözcüklerle ilişkilendirilmiştir. Sözcük seçiminde karakterlerinyazılışına benzerlik dikkate alınmıştır. Moralarla ilgili sözcüklerin çizimlerigrafiker tarafından yapılmıştır. Resimlerin uygun bölümlerine karakterleryerleştirilmiştir. Bilgilerin bellekte kalıcı olabilmesi için uzun süreli belleğekaydedilip, geri çağrılabilmesi gerekmektedir. Bunun için bilginin dikkat çekiciolması ve yinelenmesi gerekir. Bunları sağlamak için resimlerle moratablosundaki sıra dikkate alınarak Yönlendirilmiş Düşlem Tekniği kullanılmıştır.Hiragana ve Katakana mora abecelerindeki yazımı benzer karakterler verilerekkarşılaştırma imkanı yaratılmıştır. Japonya' da ilköğretim 1.ve 2.sınıflardaokutulan 200 kanji seçilerek sesletimleri, anlamları, oluşumları vegruplandırmadaki yerleri açıklanarak resimleri grafikere çizdirilmiştir. Sözcüköğretiminde kalıcılık hedeflendiği için sözcüğün sesletiminden çok anlamınınyerleşmesi gerekliliğinden sözcüklerin resimleri kullanılmış, istenildiği zamanbakabilme kolaylığı sağladığından yinelemeyle kalıcılık güçlendirilmiştir.Sözcükler oluşum özelliklerine göre gruplanarak anımsamayı sağlayıcı ipucuoluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to developing a visual material to teach Japanese writing systemeasily to Turkish students. In this study, the history of writing, Japanese writingsystem, Chinese writing system, which is the origin of Japanese writing systemwere explored. How to teach the writing system more easily and retention weresearched. In this work, Guided Fantasy Tecnique and visual materials are used tomake repetition and draw attention in order to take retrieval and record theinformation in the long term memory. As Kanji characters were words, vocabularyteaching was explored. The information was related to the daily life as GuidedFantasy Tecnique was to be used it was explained.Regarding the drawing of Hiragana and Katakana mora alphabet, each moracharacters were related to Turkish words. In the selection of the words thesmilarity among the characters was paid attention. The drawing of the wordsrelated to the moras was done by a designer. The characters were put into thesuitable places of the drawing. In order for the retention it is needed to recorded inthe long term memory and get the retrieval. For these the information has to beinteresting and it has to be repeated. To do these the drawings and the order of themora alphabet were regarded and Guided Imaginery Tecnique was applied. Thesmilarly written characters in the Hiragana and Katakana mora alphabets weregiven, so that they can be compared. 200 kanji, which are tought in the first andsecond grades of the primary schools in Japan, were selected and thepronounciation, meaning, formation and grouping of these characters wereexplained. The drawings of the characters were drawn by designer. In thevocabulary teaching perpetuality was aimed and it is considered that the meaningof the word is more important than the pronounciation; so the drawings of thewords were used. This makes it easy for them to look it up and meanwhile byrepeatiton the perpetuality is stregthent. The words were grouped according totheir formation properties and by this way clues to make them remembered werecreated.