Simulation-based performance and cost optimization of alkaline electrolysers
Alkali elektrolizörlerin simülasyon tabanlı performans ve maliyet optimizasyonu
- Tez No: 934851
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkaline water electrolysis, hydrogen production, cost optimization, performance optimization, electrolyzer, COMSOL, LCOH, EES, LCOE, Alkali su elektrolizi, hidrojen üretimi, maliyet optimizasyonu, performans optimizasyonu, elektrolizör, COMSOL, LCOH, EES, LCOE
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
This study focuses on the optimization of alkaline water electrolyzers to develop a cost-effective and efficient approach for hydrogen production. A one-dimensional electrochemical modeling was performed using the COMSOL Multiphysics software to analyze the impact of varying model parameters on system performance. The current and voltage data obtained from COMSOL were integrated into the Engineering Equation Solver (EES) program for detailed cost analysis. The modeling systematically investigated key operational parameters, including current density, voltage, electrolyte concentration, temperature, distance between electrode and separator, and porosity, to evaluate their effects on system performance and economic feasibility. The results demonstrated that low electricity costs and optimal current densities significantly reduced the Levelized Cost of Hydrogen (LCOH). Furthermore, larger systems were observed to achieve lower costs through economies of scale. This study highlights the critical interactions between operational parameters and cost optimization, providing actionable insights for the development of alkaline electrolyzer technologies. The findings contribute to the advancement of more sustainable and cost-effective solutions for hydrogen production.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, hidrojen üretiminde maliyet etkin ve verimli bir yaklaşım geliştirmek amacıyla alkalin su elektrolizörlerinin optimizasyonuna odaklanmıştır. Çalışmada, COMSOL Multiphysics programı kullanılarak bir boyutlu elektrokimyasal modelleme gerçekleştirilmiş ve model parametrelerindeki değişikliklerin performans üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. COMSOL ile elde edilen akım ve voltaj verileri, Engineering Equation Solver (EES) programına entegre edilerek detaylı bir maliyet analizi yapılmıştır. Modelleme kapsamında, akım yoğunluğu, voltaj, elektrolit konsantrasyonu, sıcaklık, elektrotlar ve separator arası mesafe ve porozite gibi temel operasyonel parametreler, sistem performansı ve ekonomik fizibilite üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla sistematik olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, düşük elektrik maliyetlerinin ve optimum akım yoğunluklarının hidrojenin seviyelendirilmiş maliyetini (LCOH) önemli ölçüde azalttığını ortaya koymuştur. Ayrıca, daha büyük sistemlerin ölçek ekonomisi sayesinde maliyetleri düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu çalışma, operasyonel parametreler ile maliyet optimizasyonu arasındaki kritik etkileşimleri vurgulayarak alkalin elektrolizör teknolojilerinin gelişimine yönelik uygulanabilir öneriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, hidrojen üretiminde daha sürdürülebilir ve maliyet etkin çözümler geliştirilmesi adına önemli bir katkı sağlamaktadır.