Vatandaş olgusu bağlamında yeni kamu işletmeciliği sonrası paradigmalar
Paradigms after new public management in the context of citizen phenomenon
- Tez No: 934854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSAMETTİN SERKAN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Yeni Kamu Hizmeti, Neo Weberyan Devlet, Yeni Kamu Yönetişimi, Kamu Değeri, Citizenship, New Public Service, Neo Weberian State, New Public Governance, Public Value
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Vatandaş, bir ülkeye bağlı olup o sınırlar içerisinde hak ve sorumluluk sahibi olan birey olarak tanımlanabilir. Vatandaşlık eski bir kavram olmasına rağmen her dönemde farklı bir bakış açısıyla görülmektedir. Dönemin yanı sıra yönetimde hâkim olan bakış açısı da vatandaşlığın kapsamını değiştirebilmektedir. Bu nedenle günümüze kadar çok çeşitli şekillerde algılanan vatandaşlık kavramı günümüzde dahi birçok farklı ekol tarafından farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. Vatandaşlık statüsü bireye, bağlı olduğu ülkede, yabancılara göre daha fazla hak ve sorumluluk sağlamaktadır. Yeni Kamu İşletmeciliği kavramı hem geleneksel kamu yönetimi hem de yeni kamu yönetimi anlayışlarından farklı bir düşünce biçimi olarak gündeme gelmiştir. Ortaya çıktığı dönemde çok ses getirse de zamanla işlevselliğini kaybetmeye başlamıştır. Bu doğrultuda bu anlayışın eksiklikleri tartışılmış ve yeni bakış açıları geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yeni düşünceler“yeni kamu işletmeciliği sonrası paradigmalar”olarak anılmıştır. Bu çalışmada yeni kamu işletmeciliği sonrası paradigmalardan öne çıkanlar incelenmiştir. Bunlar sırasıyla yeni kamu hizmeti, Neo Weberyan devlet anlayışı, yeni kamu yönetişimi ve kamu değeri anlayışıdır. Vatandaş olgusu bağlamında bu paradigmaların tarihçesi, genel bilgisi ve kendinden öncekine getirdiği eleştirileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Citizen can be defined as an individual who has rights and responsibilities within the borders of a country. Although citizenship is an old concept, it is seen from a different perspective in every period. In addition to the period, the dominant perspective in the administration can also change the scope of citizenship. For this reason, the concept of citizenship, which has been perceived in many different ways until today, can still be defined in different ways by many different schools. Citizenship status provides the individual with more rights and responsibilities in the country to which they belong than foreigners. The concept of New Public Management has come to the agenda as a different way of thinking from both traditional public management and new public management. Although it made a lot of noise when it emerged, it started to lose its functionality over time. Accordingly, the shortcomings of this understanding have been discussed and new perspectives have been developed. These new ideas have been referred to as“post-new public management paradigms”. In this study, the prominent ones among the post-new public management paradigms are analysed. These are the new public service, neo-Weberian state understanding, new public governance and public value understanding respectively. In the context of the phenomenon of the citizen, the history, general knowledge and criticisms of these paradigms are examined.