The efficacy of tailored auditory training on listening difficulties
Dinleme zorluklarında kişiye özel işitsel eğitimin etkinliği
- Tez No: 934974
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL DİDEM TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Listening difficulties, neuroplasticity, neurodegenerative diseases, rehabilitation, multiple sclerosis, Dinleme güçlüğü, nöroplastisite, nörodejeneratif hastalıklar, rehabilitasyon, multipl skleroz
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hussein, D., The efficacy of tailored auditory training on listening difficulties. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Audiology Doctoral Program, Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2025. Patients with multiple sclerosis (MS) experience a range of symptoms, including physical, cognitive, psychological, and sensory impairments. In terms of auditory dysfunction, MS patients may develop sensorineural hearing loss, which can present as sudden or progressive and may be unilateral or bilateral. Additionally, even patients with normal hearing thresholds may experience listening difficulties due to central auditory lesions. This study aimed to evaluate the central auditory processing abilities of patients with MS, compare their performance to controls, and assess the efficacy of a tailored auditory training for those who performed poorly on the tests. A total of 29 controls and 19 MS patients participated in this study. The assessments included the Masking Level Difference Test, Turkish Matrix Test, Duration Pattern Test, Frequency Pattern Test, Random Gap Detection Test, Forward and Backward Digit Span Tests, as well as the Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Verbal Fluency (KAS) Test, Beck Depression Inventory, and Fatigue Assessment Scale (administered only to MS patients). Based on identified weaknesses, patients received dichotic interaural intensity difference training and temporal processing training. Compared to controls, MS patients demonstrated significantly poorer performance on almost all tests. Six patients who participated in auditory training showed notable improvements, with the benefits persisting for up to three months. These findings suggest that auditory training is an effective intervention for MS patients with listening difficulties. However, further research is needed to explore the factors influencing the efficacy of such training.
Özet (Çeviri)
Hussein, D., Dinleme zorluklarında kişiye özel işitsel eğitimin etkinliği. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Odyoloji Doktora Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2025. Multipl skleroz (MS) hastaları, fiziksel, bilişsel, psikolojik ve duyusal bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli semptomlar yaşamaktadır. İşitsel bozukluklar açısından, MS hastalarında ani veya ilerleyici ve unilateral ya da bilateral olabilen sensörinöral işitme kaybı gelişebilir. Ek olarak, normal işitme eşiklerine sahip olan hastalar bile merkezi işitsel lezyonlar nedeniyle dinleme zorlukları yaşayabilir. Bu çalışma, MS hastalarının merkezi işitsel işlemleme becerilerini değerlendirmeyi, performanslarını sağlıklı bireylerle karşılaştırmayı ve testlerde zayıf performans gösteren hastalar için kişiye özel işitsel eğitimin etkinliğini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 29 sağlıklı birey ve 19 MS hastası katılmıştır. Değerlendirmeler arasında Maskeleme Seviye Farkı Testi, Gürültüde Konuşma Türkçe Matris Testi, Süre Patern Testi, Frekans Patern Testi, Rastgele Aralık Tespit Etme Testi, İleri ve Geriye Sayı Dizisi Testleri, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA), Sözel Akıcılık Testi (KAS), Beck Depresyon Envanteri ve Yorgunluk Değerlendirme Ölçeği (yalnızca MS hastalarına uygulanmıştır) yer almıştır. Tespit edilen zayıflıklara dayanarak hastalara dikotik interaural şiddet farkı eğitimi ve temporal işlemleme eğitimi verilmiştir. MS hastaları, sağlıklı bireylere kıyasla neredeyse tüm testlerde anlamlı derecede daha düşük performans göstermiştir. İşitsel eğitime katılan altı hasta önemli iyileşme göstermiş ve bu iyileşmeler 5 hastada üç aya kadar devam etmiştir. Bulgular, işitsel eğitimin, dinleme zorlukları olan MS hastaları için etkili bir müdahale olduğunu göstermektedir. Ancak, bu eğitimin etkinliğini etkileyen faktörleri araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.