Küresel ve teknolojik etkenlerle değişen dünyada moda
Fashion in a changing world due to global and technological factors
  1. Tez No: 935021
  2. Yazar: ESRA PERİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ALTINÇELİK TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Teknoloji, Küreselleşme, Tekstil, Endüstri Devrimi, Fashion, Technology, Globalization, Textile, Industrial Revolution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Giyim, ilk olarak insan vücudunu dış etkenlerden koruma ihtiyacı olarak ortaya çıkmıştır. Sonraki süreçte ise güzel görünme, kendini beğenme, tarz yaratma gibi eğilimlerle moda kavramının ve giyim sektörünün ortaya çıktığı bilinmektedir. Moda endüstrisinin geçmişten günümüze kadar şekillenxmesinde teknolojik ve küresel birçok faktör bulunmaktadır. Bu araştırmada tarihsel süreç boyunca toplumların yaşadığı olayların küresel ve teknolojik etkenler çerçevesinde moda endüstrisi üzerindeki etkileri kronolojik sıraya göre incelenmiş- tir. Bu doğrultuda dört bölümden oluşan araştırmanın; birinci bölümünde tekstil, tasarım, moda, küreselleşme ve hazır giyim kavramlarının genel tanımlarına yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise modanın gelişimine etki eden Endüstri Devrim'i, tekstil endüstrisindeki ki teknolojik gelişmeler ve modaya yön veren sanat ve tasarım hareketlerini içeren alt başlıklar halinde örneklerle incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde; moda endüstrisinin gelişimine küresel olarak etki eden iki büyük savaşın genel olarak çıkış nedenleri ve modayı nasıl etkilediği konusu ele alınmıştır. Araştırmanın dördüncü ve son bölümünde ise; küresel ve teknolojik etkenler perspektifinden 1960'lardan günümüze kadar moda endüstrisinde olan gelişmeler araştırılmıştır. Bu geliş- meler on yıllık periotlar halinde de açıklanarak, modacıların; teknolojik ve küresel etkenleri moda tasarımlarına nasıl uyguladığına dair örnekler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Clothing first emerged as a need to protect the human body from external factors. It is known that in the following period, the concept of fashion and the clothing industry emerged with trends such as looking beautiful, self-liking, and creating style. There are many technological and global factors that have shaped the fashion industry from past to present. In this research, the effects of the events experienced by societies throughout the historical process on the fashion industry within the framework of global and technological factors were examined in chronological order. In this direction, the research consists of four parts; In the first part, general definitions of textile, design, fashion, globalization and ready-made clothing concepts are included. In the second part of the research, the Industrial Revolution, which affected the development of fashion, technological developments in the textile industry, and the art and design move- ments that shaped fashion, were examined with examples under subheadings. In the third part of the research; The general causes of the two great wars that affected the development of the fashion industry globally and how they affected fashion were discussed. In the fourth and last part of the research; Developments in the fashion industry from the 1960s to the present have been investigated from the perspective of global and technological factors. These developments are explained in ten-year periods, and fashion designers; Examples of how technological and global factors are applied to fashion designs are empha- sized.