Kentten kıra göç ve kırsal alan üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Çanakkale örneği
Examination of urban to rural migration and its effects on rural areas: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 935032
  2. Yazar: MELTEM BARUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP SANCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentten Kıra Göç, Türkiye'de Kentten Kıra Göç, Kırsalın Değişimi, Kırsal Alanlarda Görülen Etkiler, Urban to Rural Migration, Urban to Rural Migration in Turket, Transformation of Rural, Impacts on Rural Areas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Son yıllarda, kent yaşamının getirdiği yoğunluk, çevresel sorunlar ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle bireylerin kırsal alanlara yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu eğilim, doğayla daha yakın olma, sade bir yaşam sürme, üretim yapma ve temiz gıdaya erişme isteğiyle şekillenmektedir. Türkiye'de özellikle kıyı bölgelerine ve büyükşehirlerin yakın kırsallarına yönelik göçler dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı, kentten kırsala göç eden bireylerin göç motivasyonlarını, kırsal yaşama uyum süreçlerini, kırsala dair algılarını ve bu göçlerin kırsal alanlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma bir yaklaşımla yürütülmüştür. Nitel kısımda, Çanakkale'nin Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinde 16 köyde yaşayan 45 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş, saha gözlemleri yapılmıştır. Nicel veriler ise uydu görüntüleri, kadastral haritalar ve arazi kullanım analizlerine dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, bireylerin göç kararlarının temelinde daha iyi bir yaşam arayışının yer aldığını; adaptasyon süreçlerinin sosyal ilişkiler, üretim pratikleri ve mekâna dair algılarla şekillendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu göçlerin kırsal alanlarda sosyal, ekonomik, mekânsal, çevresel ve ekolojik boyutlarda çeşitli değişim ve dönüşümlere yol açtığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, individuals have increasingly turned toward rural areas due to the intensity of urban life, environmental problems, and the high cost of living. This trend is shaped by a desire to be closer to nature, to live a simpler life, to engage in production, and to access clean food. In Turkey, migration is particularly directed toward coastal rural regions and the peri-urban areas of major cities. In this context, the main aim of the study is to examine the migration motivations of individuals relocating from urban to rural areas, their adaptation processes to rural life, their perceptions of rurality, and the impacts of these migrations on rural areas. The research was conducted using a mixed-methods approach that combined qualitative and quantitative methods. In the qualitative part, in-depth interviews were conducted with 45 participants residing in 16 villages across the Ayvacık and Bayramiç districts of Çanakkale, and field observations were carried out. The quantitative data is based on satellite imagery, cadastral maps, and land use analyses. The findings reveal that the main motivation behind migration decisions is the search for a better quality of life. Adaptation processes are shaped by social relations, production practices, and perceptions of place. Furthermore, the study shows that these migration movements have led to various changes and transformations in the social, economic, spatial, environmental, and ecological dimensions of rural areas