Yetişkinlerde narsisistik kişilik özellikleri, duygu düzenleme ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of relationships with narcissistic personality traits, emotion regulation and attachment styles in adults
- Tez No: 935053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, duygu düzenleme, narsisizm, narsisistik kişilik özellikleri, Attachment, emotionregulation, narcissism, narcissistic personality traits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, yetişkinlerde narsisistik kişilik özellikleri, duygu düzenleme ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. 302 katılımcının dahil edildiği araştırmada, katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği, Narsisistik Kişilik Envanteri ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II) uygulanmıştır. Araştırmada, sosyodemografik değişkenler bakımından narsisizm, bağlanma ve duygu düzenleme becerilerindeki farklılıklar incelenmiş ve araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ile test edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, sosyodemografik değişkenler bakımından narsisistik kişilik özellikleri, bağlanma ve duygu düzenleme becerilerinin anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. YEM sonuçları doğrultusunda, Narsisistik ile güvensiz bağlanma boyutları arasında pozitif ilişki saptanmıştır.Duygu düzenleme ile narsisistik kişilik arasında düşük düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır.Narsisistik Kişilik ile kaygılı bağlanma arasında anlamlı bir ilişki, Narsisistik Kişilik ile kaçıngan bağlanma arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Duygu Düzenleme Becerileri ile kaygılı vekaçıngan bağlanma arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan analizlere göre Narsisistik Kişilik seviyesi arttıkça kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanma artmaktadır. Duygu Düzenleme Becerileri arttıkça Kaygılı bağlanma ve Kaçıngan bağlanma azalmaktadır. Araştırma bulguları ilgili literatür çerçevesinde değerlendirilmiş ve gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between narcissistic personality traits, emotion regulation and attachment styles in adults was examined. 302 participants were included in the study and Sociodemographic Information Form, Emotion Regulation Skills Scale, Narcissistic Personality Inventory and Inventory of Experiences in Close Relationships (IIES-II) were administered to the participants. In the study, differences in narcissism, attachment and emotion regulation skills in terms of sociodemographic variables were examined and tested with Structural Equation Modeling (SEM) to examine the relationship between the research variables. In line with the findings obtained in the study, it was determined that narcissistic personality traits, attachment and emotion regulation skills showed significant differences in terms of sociodemographic variables. In line with the SEM results, a positive relationship was found between narcissistic and insecure attachment dimensions. A low level significant relationship was found between emotion regulation and narcissistic personality. A significant relationship was found between Narcissistic Personality and anxious attachment, and a significant relationship was found between Narcissistic Personality and avoidant attachment. A significant relationship was found between Emotion Regulation Skills and anxious and avoidant attachment. According to the analyzes conducted within the scope of the research, as the level of Narcissistic Personality increases, anxious and avoidant attachment increases. As Emotion Regulation Skills increase, Anxiety and Avoidance decrease. Research findings were evaluated within the framework of the relevant literature and suggestions for future research were presented.