Genç yetişkinlerde narsisistik kişilik özelliklerinin sosyal görünüş kaygısı ve yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of narsisistic personality traits with social appearance anxiety
  1. Tez No: 691820
  2. Yazar: MELİSA TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sosyal Görünüş Kaygısı, Yaşam Doyumu, Life Satisfaction, Narsisism, Social Appearance Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, genç yetişkinlerin narsisistik kişilik özelliklerinin ve sosyal görünüş kaygısının yaşam doyumuna etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya Türkiye'de yaşayan 18- 35 yaş aralığında olan 462 kadın ve 186 erkek olmak üzere toplam 648 yetişkin dahil edilmiş ve katılımcılara Sosyo-demografik Form, Narsisistik Kişilik Envanteri, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği'nden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Katılımcılara uygulanan anketler CO ID 19 pandemi koşulları sebebiyle çevrimiçi soru formları şeklinde dağıtılmıştır. Araştırmada, katılımcıların sosyo-demografik özellikleri bakımından yaşam doyumu, sosyal görünüş kaygısı ve narsisistik kişilik özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir. İkinci olarak, katılımcıların yaş, yaşam doyumu, sosyal görünüş kaygısı ve narsisistik kişilik boyutları arasındaki ilişki analiz edilmiş ve yaşam doyumunun yordayıcıları incelenmiştir. Araştırma bulgularına, göre sosyal görünüş kaygısı kadınlarda, herhangi bir işte çalışmayanlarda, daha genç katılımcılarda, bekarlarda ve üniversite mezunu olanlarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Çalışanlarda, lisansüstü mezunu olanlarda ve evlilerde yaşam doyumu anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Erkeklerde, çalışanlarda ve psikiyatrik rahatsızlığı olduğu belirtilen katılımcılarda narsisistik kişilik boyutları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yaşam doyumu ile narsisistik kişilik ve sosyal görünüm kaygısı arasındaki ilişki incelendiğinde, yaşam doyumu ile sosyal görünüş kaygısı negatif; narsisistik üstünlük boyutu pozitif yönlü çıkmıştır. Bununla birlikte, ilişkili saptanan değişkenlerle oluşturulan modelde ise, sosyal görünüş kaygısı ve üstünlük boyutlarının yaşam doyumu puanlarını negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Aracı rol analizine ilişkin bulgular incelendiğinde, narsisizm üstünlük alt boyutunun yaşam doyumu üzerinde anlamlı bir doğrudan etkisi bulunmazken; sosyal görünüş kaygısının bu ilişkiye aracı rolü olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre sosyal görünüş kaygısı, narsisistik kişilik alt boyutu olan üstünlük puanı düştükçe, narsistik kişilik alt boyutu olan kendine yeterlilik yükseldikçe yaşam doyumu artmaktadır. Öte yandan, üstünlük özelliği olan ve aynı zamanda sosyal görünüş kaygısı olan kişilerin yaşam doyumu daha düşük bulunmuştur. Narsisizmin kendini teşhir etme veya üstünlük çabasıyla ilgili olmadığı, sosyal görünüş kaygısının aracı rol olarak bir etkisi olduğu ve bunun yaşam doyumuna olumsuz bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmadan edinilen bu sonuca göre, benzer çalışmalar yapılabilir ve başka hangi psikopatolojik rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceği kapsamlı bir şekilde araştırılabilir. Araştırmada elde edilen bulguların, narsisizm ve ilişkili faktörlerin incelendiği diğer çalışmalarla birlikte hem araştırma hem de pratik anlamında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship of narcissistic personality traits and social appearance anxiety of young adults with life satisfaction were investigated. A total of 648 adults, 462 women and 186 men, aged 18-35 living in Turkey, were included in the study, and a data collection tool consisting of Socio-demographic Form, Narcissistic Personality Inventory, Social Appearance Anxiety Scale and Life Satisfaction Scale was applied to the participants. The questionnaires applied to the participants were distributed in the form of online questionnaires due to the COVID 19 pandemic conditions. In the study, the differences in life satisfaction, social appearance anxiety and narcissistic personality traits of the participants were examined in terms of their socio-demographic characteristics. Secondly, the relationship between participants' age, life satisfaction, social appearance anxiety, and narcissistic personality dimensions were analyzed and the predictors of life satisfaction were examined. According to the research findings, social appearance anxiety was found to be significantly higher in women, unemployed, younger participants, singles and university graduates. Life satisfaction was found to be significantly higher in employees, graduates and married people. The dimensions of narcissistic personality were found to be significantly higher in men, employees and participants who were stated to have psychiatric disorders. When the relationship of life satisfaction with narcissistic personality and social appearance anxiety is examined, life satisfaction and social appearance anxiety are negatively; narcissistic superiority dimension was positively correlated. However, in the model created with correlated variables, it was found that social appearance anxiety and superiority dimensions predicted life satisfaction scores negatively and significantly. When the findings related to the mediator role analysis were examined, while the narcissism superiority subdimension did not have a significant direct effect on life satisfaction; It was determined that social appearance anxiety played a mediating role in this relationship. According to the results of the research, as social appearance anxiety, narcissistic personality sub-dimension's superiority score decreases, and as narcissistic personality sub-dimension's self-sufficiency increases, life satisfaction increases. On the other hand, people with superiority and social appearance anxiety were found to have lower life satisfaction. It was concluded that narcissism is not related to life satisfaction directly, but social appearance anxiety has an effect as a mediator and this has a negative effect on life satisfaction. According to this result obtained from the study, similar studies can be conducted and other psychopathological disorders can be investigated comprehensively. It is thought that the findings obtained in the research will contribute both in terms of research and practice, together with other studies examining narcissism and related factors.