الأزهار المنثورة في الأبيات المشهورةللعلامة قطب الدين النَّهْرَوَالي ( ت. 990هـ)(من أول المخطوط إلى نهاية حرف الكاف)دراسةً وتحقيقاً
Şeyh Muhammed bin Ahmed bin Muhammed bin Mahmud Kutbuddîn el-Nahravâni'nin (ö.990) el-Ezhâru'l-Mensûra Fîl-Ebyâti'l-Meşhûra adlı eserinin tahkiki ve incelenmesi (A harfinden k harfine kadar)
- Tez No: 935104
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED SIDDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: El-Ezher el-Meşhura. Kutubeddin. Nehrawali. Ayetler. Şiir, Al-Azhar Al-Mashhurah. Qutb al-Din. Nehrawali. Verses. Poetry
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu araştırmada, bir inceleme ve inceleme olarak alim Kutbüddin en-Nehrevâlî'nin (El-Ezher'ul-Mansûre Fi'l-Abyat el-Meşhure) adlı kitabı ele alınmıştır. Bu kitabın yazarı hicri onuncu yüzyılda yaşamıştır. Bu kitabın önemi, İslam öncesi dönemden başlayarak derleyici dönemine kadar farklı dönemlerde yaşamış şairlerin içerdiği Arap şiirinin estetik ve belagat değerini ortaya koyan manzum mısralarıyla vurgulanmaktadır. Ayetlerin içerdiği dini ve ahlaki anlamlar ve vaazların yanı sıra, şiirin estetik anlayışının da çağdan çağa farklılığını göstermektedir. Ve bilgelik. Araştırmada çok sayıda sonuca ulaşıldı; bunlardan en önemlileri: 1. Çeşitli kaynaklara başvurulduktan sonra yazının sahibine doğru şekilde atfedilmesi. 2. Alim Kutubeddin el-Nehravali, ayet seçiminde ayetlerin anlamlarının açıklığını ve ezberleme kolaylığını dikkate almaya çalışmış, böylece forumlarda ve akademilerde ayetlerden alıntı yapmak için kullanılabilmiştir. ve giriş bölümünde bunu açıkladı. 3. (El-Ezher'ul-Mansûre Fi'l-Abyat el-Meşhure) kitabında seçilen mısraların şiirsel amaçları birden çok amacı barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research dealt with the book (Al-Azhar Al-Manthurah Fi Al-Abyat Al-Mashhurah) by the scholar Qutb al-Din al-Nahrawali, as a study and investigation. The author of this book lived in the tenth century AH. The importance of this book is highlighted by the poetic verses it contains from poets who lived in different eras, starting from the pre-Islamic era until the era of the compiler, which demonstrates the aesthetic and rhetorical value of Arabic poetry. It also shows the difference in the aesthetic vision of poetry from one era to another, in addition to the religious and moral meanings and sermon contained in the verses. And wisdom. The research reached a number of results, the most important of which are: 1. The correct attribution of the manuscript to its owner, after referring to various sources. 2. In his choice of verses, the scholar Qutb al-Din al-Nahrawali tried to take into account the clarity of the meanings of the verses and the ease of memorizing them so that they could be used to quote them in forums and academies, and this is what he explained in his introduction. 3. The poetic purposes of the selected verses in the book (Scattered Flowers in Famous Verses) have multiple purposes.