İnflamatuar barsak hastalarında görülen ekstraintestinal tutulumların sıklığının retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective study of the frequency of extraintestinal involvement in patients with inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 935207
  2. Yazar: BAHRİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER DOLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar barsak hastalıkları, ülseratif kolit, crohn hastalığı (CH), extrainstestinal manifestasyonlar, Inflammatory bowel diseases, ulcerative colitis, crohn's disease, extrainstestinal manifestations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilimdalı'nda takip edilen inflamatuar barsak hastalığı (İBH) tanılı hastalarda ekstraintestinal manifestasyonların (EİM) sıklığını retrospektif olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli retrospektif bir tasarımla gerçekleştirilmiştir. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilimdalı'nda takip edilen ve İBH tanısı doğrulanmış toplam 1031 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılım şartları, hastaların 18 yaşından büyük ve gastroenteroloji poliklinikte 5'ten fazla vizit takibinin olmasıdır. Hastaların demografik bilgileri, hastalık alt tipleri, tanı yaşları, operasyon geçmişleri, endoskopik tutulumları, ilaç kullanım durumları ve EİM türleri detaylı olarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların 677'si ülseratif kolit (ÜK), 354'ü crohn hastalığı tanısı alınmıştır. Crohn hastalarında EİM sıklığı ÜK hastalarına göre daha yüksektir. Kadın hastalarda EİM görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Sigara kullananlarda EİM sıklığı, kullanmayanlara göre daha yüksektir. Kadın hastalarda üveit görülme sıklığı (%2,6), erkeklere göre (%2,0) daha yüksektir. Periferik artrit, crohn hastalarında (%18,1), ÜK hastalarına (%8,7) göre daha yüksektir. Eritema nodosum, crohn hastalarında (%2,5), ÜK hastalarına (%0,6) göre daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışma, İBH tanılı hastalarda EİM sıklığı ve risk faktörlerini değerlendirmiştir. Crohn hastalarında EİM sıklığı, ÜK hastalarına göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Kadın cinsiyette EİM riski artmıştır. Sigara ve alkol kullanımında EİM sıklığı artmış olarak bulunsa da istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Crohn hastalarında periferik artrit, aksiyel artrit ve oral aft gibi EİM'ler daha sık görülmüştür. Bulgular, İBH'de EİM sıklığını etkileyen faktörlerin anlaşılmasında önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study was to retrospectively investigate the frequency of extraintestinal involvement in patients with inflammatory bowel disease followed up in the Gastroenterology Department of Bursa Uludag University Faculty of Medicine Hospital. Materials and Methods: This study was conducted with a single-center retrospective design. A total of 1031 patients with a confirmed diagnosis of IBD who were followed up in the Gastroenterology Department of Bursa Uludag University Faculty of Medicine Hospital were included in the study. Inclusion criteria were that the patients were older than 18 years and had more than 5 visits in the gastroenterology outpatient clinic. Demographic information, disease subtypes, age at diagnosis, operative history, endoscopic involvement, medication use and types of ECM were analyzed in detail. Results: Ulcerative colitis was diagnosed in 677 patients and crohn's disease in 354 patients. The prevalence of EIM was higher in crohn's disease patients compared to UC patients. The incidence of EIM was higher in female patients than in male patients. The frequency of EIM was higher in smokers compared to non-smokers. The incidence of uveitis was higher in female patients (2.6%) than in male patients (2.0%). Peripheral arthritis was higher in crohn's patients (18.1%) than in UC patients (8.7%). Erythema nodosum was higher in crohn's patients (2.5%) than in UC patients (0.6%). Conclusion: This study assessed the frequency of extra-intestinal manifestations (EIMs) and risk factors in patients with inflammatory bowel disease (IBD). The frequency of EIMs was found to be significantly higher in patients with crohn's disease compared to those with ulcerative colitis (UC). The risk of EIMs was higher in female patients. Although an increased frequency of EIMs was observed in individuals who smoked or consumed alcohol, no statistically significant relationship was found. Peripheral arthritis, axial arthritis, and oral aphthae were more commonly observed as EIMs in patients with crohn's disease. The findings provide important insights into the factors influencing the frequency of EIMs in IBD.