Kent içi trafik ağlarında trafik akışı için benzetim modeli
A Simulation model for traffic flows inter urban traffic network
- Tez No: 93521
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Traffic flow simulation, traffic designation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, kent içi trafik ağlarında oluşan trafik sıkışıklıklarının önlenmesi için araç sürücülerine yollarla ilgili trafik bilgilerinin verilmesini sağlayacak bir trafik akış benzetim modeli ARENA 21 yazılımı ile modellenerek sonuçları İrdelenmiştir, ilk olarak, trafik sistemi hakkında genel bilgiler verilmiş ve literatürdeki trafik akış benzetimi çalışmalarından örnekler verilmiştir. Daha sonra, hipotetik olarak oluşturulan iki başlangıç iki varış noktası olan bir kent içi trafik ağının benzetim modeli kurulmuştur. Model önce, araçların yol uzunluğuna göre en kısa rotalı yolları seçmesi kriterine göre çalıştırılmış, daha sonra en kısa süreli seyahat rotaları seçerek çalıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, trafik akış benzetim modeli ile toplam seyahat süresini en aza indirecek rotaların trafik akış benzetimi gibi yöntemlerle önceden belirlenerek araçlara bildirildiğinde trafik sıkışıklıklarının önemli ölçüde azaltıldığını belirlenmiş ve buna bağlı olarak da seyahat için harcanan zamandan ve yakıttan tasaaruf sağlanabileceği saptanmıştır. Bilim Kodu : 6050204 Anahtar Kelimeler : Trafik akış benzetimi, trafik atama, trafik ağları Sayfa Adedi: 120 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Berna DENGİZ
Özet (Çeviri)
In this thesis, a traffic flow model which give information on to drivers about traffic in roads in order to prevent traffic jams in urban traffic network, modeled with the software, ARENA 21. In addition, the results were examined by means of this software. First of all, general information about traffic system and the case studies on the modeling on traffic flows was given. After that, an inter-urban traffic model, which has two starting points, was assembled. Model was operated according to selection of the shortest paths criteria. According to obtained results, when the paths with traffic jams would have been informed to drivers to shorten driving time in order to decrease traffic jam, reducing in traffic jam and, saving time and fuel was determined. Science Code :6050204