Spinal kord yaralanmalı hastalarda idrar yolu enfeksiyon sıklığı
Frequency of urinary tract infection in patients with spinal cord injury
- Tez No: 935234
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU HAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Asemptomatik Bakteriüri, Spinal Kord Yaralanması, Temiz Aralıklı Kateter, Üriner Sistem Enfeksiyonu, Asymptomatic Bacteriuria, Spinal Cord Injury, Clean Intermittent Catheter, Urinary Tract Infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
SPİNAL KORD YARALANMALI HASTALARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYON SIKLIĞI Amaç: Çalışmamızın amacı omurilik yaralanmalı hastalarda mesane boşaltım yöntemlerine göre idrar yolu enfeksiyonu ve bakteriüri sıklığını saptamak ayrıca bu durumun kişinin fonksiyonel bağımsızlığı, günlük yaşam aktiviteleri ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğinde 1 Mart 2023 ile 30 Eylül 2024 tarihleri arasında yatarak tedavi almış olan, çalışma kriterlerini karşılayan omurilik yaralanmalı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Omurilik yaralanması tanısı alan toplamda 202 hasta dahil edilmiştir. Hasta bilgilerine hastane sisteminde kayıtlı olan epikrizlerinden ulaşılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hasta dosyalarından hastaların demografik verileri, yaralanma etiyolojisi, nörolojik seviyesi (ASIA (American Spinal Injury Association) bozukluk skalası sonucu), yatış süreleri, komplikasyonları kaydedildi. Hastalar ASIA bozukluk skalasına göre AIS (ASIA Impairment Scale) A-B-C-D şeklinde; spinal kordda nörolojik etkilenme seviyelerine göre komplet/inkomplet ve tetrapleji/parapleji şeklinde sınıflandırıldı. Hastaların ürolojik hikayesi, inkontinansın varlığı, mevcut boşaltım şekli, mevcut boşaltım şekli temiz aralıklı kateter (TAK) ise sıklığı ve süresi, mevcut boşaltım şeklini öneren kişi, mevcut boşaltımı yapan kişi bilgileri kaydedildi. Hasta yatış rutininde Tam İdrar Tahlili (TİT), ve idrar kültürleri incelendi. Ek olarak hastaların ilk yatış sırasında SCIM (Spinal Cord Independence Measure III) değerleri, yatış ve çıkış FIM (Functional Indepencedence Measure) skorları, SKY (Spinal Kord Yaralanması) sonrası Temiz Aralıklı Kateter (TAK) kullanan hastalar var ise Temiz Aralıklı Kendi Kendine Kateterizasyonda Özgüven Ölçeği skorlamaları tamamlandı. Dosya bilgilerinden hastaların ÜSE (Üriner Sistem Enfeksiyonu) varlığı, sayısı ve etkeni kaydedildi. Ayrıca yatışı boyunca toplam Asemptomatik Bakteriüri (ASB) sıklığı, SÜSE (Semptomatik Üriner Sistem Enfeksiyonu) sıklığı, kaç defa ve kaç farklı ÜSE için antibiyotik kullanımının sıklığı, yatışı boyunca kaç defa ÜSE için enfeksiyon hastalıklarına konsülte edilme sıklıkları da kaydedildi. Bulgular: Hastalarının %31'i kadın, %69'u erkekti. Hastaların yaşlarının 18-79 arasında değiştiği ve yaş ortalamasının 44,09±16,7 yıl olduğu belirlendi. Hastaların %68'inin travmatik, %32'sinin non-travmatik etiyoloji bulundu. Travmatik nedenlerin en sık görüleni %35 ile yüksekten düşme, ikincisi ise trafik kazaları iken; non-travmatik nedenlerin ise %42 ile dejeneratif değişiklikler idi. Omurilik yaralanmalı hastaların %37'si AIS A grubunda yer alırken, en çok etkilenen omurilik seviyesi %50'si T1-T12 arası bölge olarak saptandı. Hastaların %80'i parapleji, %20'sı tetrapleji idi. Hastaların %37'si komplet, %63'ü inkomplet olarak bulundu. Çalışmadaki SKY hastalarının SCIM toplam puan ortalaması 43,52±21,52; FIM yatış skoru ortalama 66,97±20,77; çıkış FIM skoru ortalaması 76,43±21,23 temiz aralıklı kendi kendine kateterizasyonda özgüven puan ortalaması 30,18±21,28 olarak hesaplandı. Hastaların yatış ve çıkış FIM skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,001). Hastaların %54'ü mesane boşaltım yöntemi olarak TAK kullanırken %22'si mesaneyi spontan olarak boşalttığı ve %13'ünün mesaneyi boşaltırken daima sonda kullandığı görüldü. Hastaların %58'inde yatış rutininde uygulanan TİT'te piyüriye rastlanıldı. Hastaların yatış rutininde %52'sinin idrar kültüründe üreme olduğu, %23'ünün idrar kültüründe farklı türlerde (>3) bakteri ürediği ve %6'sının idrar kültüründe ürogenital flora bakterileri ürediği saptandı. Hastaların idrar kültüründe en sık rastlanan mikroorganizmanın E. Coli %38 olduğu bulundu. Yatış boyunca hastaların idrarında ASB rastlanma sıklığı ortalama 2,62±2,36 defa olup hastaların %32'sinde hiç rastlanılmadı. Yatış boyunca hastalarda SÜSE rastlanma sıklığı ortalama 2,19±1,49 defa olup hastaların %60'ında hiç rastlanılmadı. TAK veya daima sonda kullanan hasta gruplarında daha fazla piyüriye rastlanıldığı, idrar kültüründe daha fazla oranda üreme olduğu, hastaların yatışı boyunca ASB ve SÜSE rastlanma oranı daha yüksek olarak bulundu. Ancak daimi sonda ile TAK arasındaki analizde ise anlamlı fark saptanmamıştır. Hastanede yatış süresi uzun olan hastalarda ASB ve SÜSE oranı anlamlı derecede daha yüksek olarak saptanmıştır. ASB ve SÜSE rastlanan hastalar daha çok komplet iken ASB ve SÜSE rastlanmayan hastalar ise daha çok inkomplet idi. ASB ve SÜSE rastlanmayan hastaların FIM çıkış puanı ve SCIM toplam skorları daha yüksektir. ASB rastlanan ve rastlanmayan grupta temiz aralıklı kendi kendine kateterizasyonda özgüven ölçeğinden aldıkları puanları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamasına rağmen (p=0,7533), SÜSE rastlanan ve rastlanmayan grupta temiz aralıklı kendi kendine kateterizasyonda özgüven ölçeğinden aldıkları puanları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p=0,0013). SÜSE rastlanmayan hastaların temiz aralıklı kendi kendine kateterizasyonda özgüven ölçeğinden aldıkları puanları daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışma spinal kord yaralanmalı bireylerde mesane yönetim stratejilerinin enfeksiyon riskini belirgin şekilde etkilediğini düşündürmektedir. Enfeksiyon sıklığını azaltmak amacıyla bireye özel boşaltım yöntemlerinin seçimi, uygun kateterizasyon eğitimi, invaziv girişimlerin en aza indirilmesi ve enfeksiyon gelişimi halinde kültür-antibiyogram sonuçlarına dayalı tedavi planlaması öncelikli yaklaşımlar arasında yer almalıdır. Ayrıca, enfeksiyonların önlenmesine yönelik girişimlerin yalnızca klinik sonuçları değil, aynı zamanda hastanın psikolojik uyum sürecini ve fonksiyonel iyileşmesini de olumlu yönde destekleyeceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
FREQUENCY OF URINARY TRACT INFECTION IN PATIENTS WITH SPINAL CORD INJURY Objective: The aim of this study was to determine the frequency of urinary tract infections and bacteriuria according to bladder emptying methods in patients with spinal cord injury (SCI ) and to investigate the relationship between these findings and the patients' functional independence and daily living activities. Materials and Methods: This study included patients with SCI who received inpatient treatment at the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Başakşehir Çam Sakura City Hospital, University of Health Sciences between March 1, 2023 and September 30, 2024. A total of 202 patients diagnosed with SCI were evaluated. Patient data were retrieved from hospital electronic records, including demographic characteristics, injury etiology, neurological level (American Spinal Injury Association [ASIA] Impairment Scale result), length of stay, and complications. Neurological involvement was classified according to the ASIA Impairment Scale (AIS A-B-C-D) and categorized as complete/incomplete and tetraplegia/paraplegia based on injury level. Urological history, presence of incontinence, current bladder emptying method, frequency and duration of clean intermittent catheterization (CIC) if used, the person recommending the emptying method, and the person performing catheterization were recorded. During routine hospitalization, complete urinalysis and urine cultures were performed. At admission, patients' SCIM III (Spinal Cord Independence Measure) scores and FIM (Functional Independence Measure) scores at both admission and discharge were documented. For patients using CIC after SCI, the Self-Confidence Scala in Clean Intermittent Self-Catheterization was administered. The presence, number, and causative agents of UTIs were recorded, along with the frequency of asymptomatic bacteriuria (ASB), symptomatic urinary tract infections (SUTIs), the number and variety of antibiotic treatments administered, and infectious disease consultations related to UTIs during hospitalization. Results: Among the participants, 31% were female and 69% male. Ages ranged from 18 to 79 years, with a mean age of 44.09±16.7 years. Traumatic etiologies accounted for 68% of cases, primarily due to falls from heights (35%) and traffic accidents, while degenerative causes (42%) were the most common non-traumatic etiologies. Regarding neurological classification, 37% of patients were AIS A, with the thoracic region (T1–T12) being the most commonly affected (50%). Paraplegia was present in 80% and tetraplegia in 20%; 37% of patients were classified as complete injuries, and 63% as incomplete. The mean SCIM III score was 43.52±21.52. The mean FIM admission score was 66.97±20.77 and improved to 76.43±21.23 at discharge, with a statistically significant increase (p=0.001). The mean self-confidence score in clean intermittent self-catheterization was 30.18±21.28. Bladder management methods included CIC (54%), spontaneous voiding (22%), and indwelling catheter use (13%). Pyuria at admission was detected in 58% of patients. Positive urine cultures were found in 52% of cases, with 23% showing polymicrobial (>3 types) growth and 6% showing growth of urogenital flora bacteria. The most commonly isolated microorganism was Escherichia coli (38%). During hospitalization, the mean frequency of ASB was 2.62±2.36 episodes, with 32% of patients showing no episodes. The mean frequency of SUTI was 2.19±1.49 episodes, with 60% of patients experiencing none. Patients using CIC or permanent catheters had higher rates of pyuria, positive urine cultures, ASB, and SUTI, though no statistically significant difference was observed between the CIC and permanent catheter groups. Longer hospitalizations were associated with increased rates of ASB and SUTI. Patients with ASB and SUTI were more likely to have complete injuries, while those without were more often incomplete. Patients without ASB or SUTI had higher discharge FIM and total SCIM scores. No significant difference was found in self-confidence in CIC between patients with and without ASB (p=0.7533). However, a statistically significant difference was observed in self-confidence scores between patients with and without SUTI (p=0.0013), with higher self-confidence scores in those without SUTI. Conclusion: This study highlights that bladder management strategies significantly influence infection risk in individuals with SCI. To minimize infection frequency, it is essential to tailor bladder emptying methods to individual needs, provide appropriate catheterization training, limit invasive procedures, and base infection treatments on culture and antibiogram results. Furthermore, preventing infections not only improves clinical outcomes but also supports the psychological adaptation and functional recovery of SCI patients.