Karpal tünel sendromunda lokal enjeksiyon ile kuru iğneleme tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of local injection and dry needling treatment in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 935235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAĞCIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, kuru iğneleme, lokal enjeksiyon, algometre, Carpal tunnel syndrome, dry needling, local injection, algometer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hafif-orta dereceli karpal tünel sendromu olan hastalarda lokal enjeksiyon tedavisi ile kuru iğneleme tedavisinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği polikliniklerine başvuran, klinik olarak KTS düşünülen ve elektrofizyolojik olarak değerlendirildikten sonra dominant ellerinde hafif-orta dereceli KTS saptanan 18-65 yaş aralığındaki 75 hasta (75 el) dahil edildi. Bu çalışma prospektif, randomize, kontrollü ve tek merkezli bir klinik çalışma olarak tasarlandı. Hastalar 25 kontrol grubu, 25 kuru iğne grubu, 25 lokal enjeksiyon grubu olacak şekilde 3 gruba randomize edildi. Tüm hastalara 4 hafta boyunca geceleri kullanmak üzere el bileğinin nötral pozisyonda tutulmasını sağlayan statik el bilek splinti verildi. Kuru iğne grubuna splint tedavisine ek olarak ilk seans çalışmaya alındıkları gün olmak üzere 10 gün arayla toplamda 3 seans kuru iğneleme tedavisi uygulandı. Lokal enjeksiyon grubuna splint tedavisine ek olarak çalışmaya alındıkları gün tek doz lokal enjeksiyon tedavisi uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi başlangıcından sonra 1. ay ve 3. ay olmak üzere Vizüel Analog Skala (VAS), Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi (BKTA) semptom şiddeti ve fonksiyonel kapasite ölçekleri, kavrama gücü, palmar ve lateral kıstırma gücü ve basınç ağrı eşik değerlerinin ölçülmesi amacıyla algometre ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan 75 hastanın %82,6'sı kadın (n=62), %17,4'ü (n=13) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 47,97 yıl, VKİ ortalaması ise 29,04 olarak bulundu. Demografik veriler açısından gruplar arası istatiksel anlamlı fark saptanmadı. VAS, BKTA, kavrama gücü, kıstırma gücü ve algometre parametrelerinde tedavi öncesine göre 1. ay ve 3. ay değerlerinde her 3 grupta da istatistiksel anlamlı iyileşme saptandı ancak 1. ay ve 3.ay palmar ve lateral kıstırma güçleri ve 3. ay VAS skorları dışında gruplar arası istatiksel anlamlı fark saptanmadı. Hastaların palmar ve lateral kıstırma güçlerinde lokal enjeksiyon grubu ile kuru iğne grubunda 1. ayda ve 3. ayda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla iyileşme saptandı. Hastaların 3. Ay VAS skorlarında lokal enjeksiyon grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla iyileşme saptandı. Hastaların 3. aydaki değerleri 1. ay ile karşılaştırıldığında semptom şiddeti değerleri sadece kuru iğne grubunda, fonksiyonel kapasite ve basınç ağrı eşik değerleri kuru iğne grubu ve lokal enjeksiyon grubunda, palmar kıstırma gücü değerleri kontrol grubu ve lokal enjeksiyon grubunda, kavrama ve lateral kıstırma güçleri ise sadece lokal enjeksiyon grubunda anlamlı iyileşme gösterdi. VAS parametresi açısından ise her 3 grupta da anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma ile ağrı, semptom şiddeti, fonksiyonel kapasite ve kuvvet açısından kuru iğneleme tedavisinin etkin bir tedavi olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da lokal enjeksiyon grubunda iyileşmenin daha fazla olduğu görülmüştür. Konservatif tedavilerinin etkinliği ve birbirlerine üstünlüğü tartışmalı olan KTS'de, kuru iğneleme tedavisinin hem hasta tedavisinde göz ardı edilmemesi hem de araştırmalar ile daha çok kanıt elde edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effectiveness of local injection treatment and dry needling treatment in patients with mild-moderate carpal tunnel syndrome. Materials and Methods: Our study included 75 patients (75 hands) between the ages of 18-65, who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of the University of Health Sciences Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, were clinically thought to have CTS, and were diagnosed with mild-moderate CTS in their dominant hands after electrophysiological evaluation. This study was designed as a prospective, randomized, controlled, single-center clinical trial. The patients were randomized into 3 groups, 25 in the control group, 25 in the dry needle group, and 25 in the local injection group. All patients were given a static wrist splint that kept the wrist in a neutral position for use at night for 4 weeks. In addition to splint treatment in the dry needle group, a total of 3 sessions of dry needling treatment were applied at 10-day intervals, the first session being on the day of study entry. In addition to splint treatment in the local injection group, a single dose of local injection treatment was applied on the day of study entry. All patients were evaluated with Visual Analog Scale (VAS), Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire (BCTQ) symptom severity and functional capacity scales, grip strength, palmar and lateral pinch strength, and algometer to measure pressure pain threshold values before treatment and at 1 and 3 months after the start of treatment. Results: Of the 75 patients who participated in our study, 82.6% were female (n=62) and 17.4% (n=13) were male. The mean age of the patients was 47.97 years and the mean BMI was 29.04. No statistically significant difference was detected between the groups in terms of demographic data. Statistically significant improvements were found in VAS, BKTA, grip strength, pinch strength and algometer parameters in all 3 groups at the 1st and 3rd month values compared to pre-treatment values, but no statistically significant difference was found between the groups except for the 1st and 3rd month palmar and lateral pinch strengths and the 3rd month VAS scores. Statistically greater improvements were found in the local injection group and the dry needle group compared to the control group at the 1st and 3rd months in the palmar and lateral pinch strengths of the patients. Statistically greater improvements were found in the local injection group compared to the control group at the 3rd month in the VAS scores of the patients. When the patients' values in the 3rd month were compared with the 1st month, symptom severity values showed a significant improvement only in the dry needle group, functional capacity and pressure pain threshold values showed a significant improvement in the dry needle group and local injection group, palmar pinch strength values showed a significant improvement in the control group and local injection group, and grip and lateral pinch strengths showed a significant improvement only in the local injection group. In terms of VAS parameter, no significant difference was detected in all 3 groups. Conclusion: This study showed that dry needling treatment was an effective treatment in terms of pain, symptom severity, functional capacity and strength, and although there was no statistically significant difference, recovery was greater in the local injection group. In CTS, where the effectiveness and superiority of conservative treatments are controversial, dry needling treatment should not be ignored in the treatment of patients and more evidence should be obtained through.