Monosensitize hastalarda immünoterapinin yeni alerjen gelişimi üzerine etkisi
The effect of immunotherapy on new allergen development in monosensitized patients
- Tez No: 935260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN GÜRLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, spesifik alerjen immünoterapisi, monosensitize hastalar, yeni alerjen duyarlılığı, Allergic rhinitis, specific allergen immunotherapy, monosensitised patients, new allergen sensitisation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, monosensitize hastalarda spesifik alerjen immünoterapinin (SİT) yeni alerjen duyarlılığı gelişimini önlemedeki etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel olarak kurgulanan bu çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Kliniğinde yürütülmüştür. Çalışmaya, yaşları 18 ile 75 arasında değişen toplam 215 monosensitize hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 115'ine 5 yıl süreyle SİT; kontrol grubunu oluşturan 100 hastaya ise farmakolojik tedavi uygulanmıştır. Hastalar, tedavi başlangıcını ifade eden T0 ve yaklaşık 5 yıl sonraki takip dönemini ifade eden T1 olmak üzere iki dönemde değerlendirilmiştir. Her iki dönemde, deri prick testi (DPT) sonuçları, serum total İmmünglobulin E (IgE) düzeyleri ve eozinofil sayıları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Takip sonunda tüm hastaların %31,2'sinde yeni alerjen duyarlılığı gelişmiştir. Yeni alerjen duyarlılığı gelişimi, SİT alan grupta (%24,3), kontrol grubuna (%39) göre anlamlı derecede daha düşük saptanmıştır (p=0,021). SİT alan hastalarda yeni gelişen alerjen sayısı kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha az bulunmuştur (p=0,043). Bununla birlikte total IgE ve eozinofil değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, monosensitize hastalarda SİT uygulamasının yeni alerjen duyarlılıklarının gelişimini önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Ancak daha geniş ve kontrollü çalışmalar ile immünolojik parametrelerin detaylı değerlendirilmesi, bu bulguların doğrulanması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the efficacy of specific allergen immunotherapy (SIT) in preventing the development of new allergen sensitisations in monosensitised patients. Materials and Methods: This retrospective observational study was conducted at the Allergy and Immunology Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. A total of 215 monosensitised patients aged between 18 and 75 years were included in the study. Of these, 115 patients received specific allergen immunotherapy for five years, while the remaining 100 patients, who were treated only with pharmacological therapy, constituted the control group. Patients were evaluated in two periods: T0, representing the initiation of treatment, and T1, representing the follow-up period approximately five years later. At both periods, skin prick test results, serum total immunoglobulin E levels, and eosinophil counts were compared. Results: At the end of the follow-up, new allergen sensitisation developed in 31.2% of all patients. The rate of new allergen sensitisation was significantly lower in the SIT group (24.3%) compared to the control group (39%) (p=0.021). Furthermore, the number of new allergen sensitisations was significantly lower in the SIT group compared to the control group (p=0.043). No statistically significant differences were observed between the two groups regarding total IgE levels and eosinophil counts. Conclusions: Our findings indicate that SIT effectively prevents the development of new allergen sensitisations in monosensitised patients. However, further studies with larger populations and detailed assessments of immunological parameters are required to confirm these findings.