Sürdürülebilir hafif beton üretiminde kabuk formundaki tarımsal atıkların agrega olarak kullanılabilirliği
Usability of agricultural wastes in shell form as aggregate in sustainable lightweight concrete production
- Tez No: 935267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK DİLHAN ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hafif Agrega, Hafif Beton, Tarımsal Atık, Mekanik-Fiziksel Özellikler, Sürdürülebilirlik, Lightweight Aggregate, Lightweight Concrete, Agricultural Waste, Mechanical-Physical Properties, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Dünyada nüfusun artması ile birlikte yapılaşmaya duyulan ihtiyaç artmıştır. Yapı sektörü çoğunlukla doğal kaynakların tüketilmesiyle malzeme üretmektedir. Dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan yapı malzemesi olan betonun %70-80'ini agrega oluşturmaktadır. Yüksek miktarda tükettiğimiz beton miktarı, doğal kaynakların hızla yok olması anlamına gelmektedir. Türkiye'de tarımsal üretim yüksektir ancak üretim sonrası oluşan atıklar problem yaratmakta ve geri dönüşümü yeteri kadar sağlanamamaktadır. Genelde tarımsal ürüne ait atık, hasat sonrası tarlada yakılmakta ya da doğada çürümeye bırakılmaktadır. Bu atıkların yakılması ile atmosfere yüksek miktarda karbondioksit salınmaktadır. Yüksek miktardaki bu atıkların doğaya atılması ise atık problemi yaratmaktadır. Literatürde bu atıkların yapı malzemelerinde kullanımı ile ilgili pek çok araştırma mevcuttur. Hem atıkların değerlendirilmesini sağlamak hem de betonun doğal kaynak tüketimini azaltmak için tarımsal atıkların betonda agrega olarak kullanılması birçok araştırmacı tarafından çalışılmıştır. En çok kullanılan yapı malzemesi olan betonun bazı özelliklerini iyileştirmek için özel betonlar üretilmiştir. Özel beton türlerinden biri olan hafif betonun en önemli kullanım amacı yapıyı hafiflemek ve yalıtım sağlamaktır. Hafif betonlar daha çok hafif agrega kullanılarak oluşturulmaktadır. Hafif agregalar normal agregalara göre pahalı olduğu için ülkemizde hafif betona olan talep daha azdır. Deprem kuşağında olan ülkemizde hafif betonların yaygınlaştırılması ve yapıların hafifletilmesi büyük önem taşımaktadır. Hafif agregalara ekonomik bir alternatif oluşturmak için tarımsal atıklardan yararlanılabilir. Bu tez kapsamında ülkemizde üretimi yüksek olan ve agrega olmaya uygun özellikler taşıyan kabuk formundaki tarımsal atıklar üzerinde çalışılmıştır. Ülkemizdeki üretim miktarı ve literatürde incelen çalışmalara göre kabuk formundaki tarımsal atıklar belirlenmiştir. Bu atıklar fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı, ayçiçeği, zeytin çekirdeği, kayısı çekirdeği ve şeftali çekirdeği kabuklarından oluşmaktadır. Literatürde bu atıkların betonda hafif agrega olarak kullanılması ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiş ve mekanik-fiziksel özelliklerine göre hafif betonda hafif agrega olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda; kabuk formundaki tarımsal atıkların hafif agrega olarak kullanılmasıyla taşıyıcı, orta dayanımlı ve yalıtım hafif betonları elde edilebileceği sonucuna varılmıştır. Tarımsal atıkların agrega yerine kullanılması sayesinde yerel, maliyeti daha düşük, yüksek kalitede, çevre dostu hafif beton üretmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Construction has become more essential as the world's population has grown. The construction sector mostly produces materials by consuming natural resources. 70-80% of concrete, which is the most used material in the world and in our country, consists of aggregate. The high amount of concrete we consume means that natural resources are rapidly disappearing. Agricultural production is high in Turkey, but the waste generated after production leads to problems and cannot be recycled sufficiently. In general, waste from agricultural products is burned in the field after harvest or left to rot in nature. The burning of this waste releases high amounts of carbon dioxide into the atmosphere. The disposal of this high amount of waste into nature brings about a waste problem. There are many studies in the literature on the use of these wastes in construction materials. Many researchers have studied the use of agricultural wastes as aggregates in concrete in order to both ensure the evalution of wastes and reduce the natural resource consumption of concrete. Concrete is the most used construction material, and special concretes have been produced to improve some properties of it. As one of the special concrete types, lightweight concrete is used to lighten the structure and provide insulation. Lightweight concretes are mostly formed by using lightweight aggregates. The demand for lightweight concrete in our country is less, since lightweight aggregates are expensive compared to normal aggregates. In our country, which is in an earthquake zone, the widespread use of lightweight concretes and lightening of structures are of great importance. Agricultural wastes can be used to create an economical alternative to lightweight aggregates. Within the scope of this thesis, studies were conducted on agricultural wastes in the form of shells, which are highly produced in our country and have properties suitable for being aggregates. Agricultural wastes in the form of shells were determined according to the production amount in our country and the studies examined in the literature. These wastes consist of hazelnut, walnut, almond, pistachio, peanut, sunflower, olive seed, apricot seed and peach seed shells. Studies conducted in the literature on the use of these wastes as lightweight aggregates in concrete were examined and their usability as lightweight aggregates in lightweight concrete was evaluated according to their mechanical-physical properties. As the result of this study, it was highlighted that structural, moderate strength and low density concretes could be obtained by using agricultural wastes in the form of shells as lightweight aggregates. By using agricultural waste instead of normal aggregate, it is possible to produce local, lower cost, high quality, environmentally friendly lightweight concrete.