Yaşanabilir kampüs:İstanbul'da mimarlık öğrencilerinin yaşadıkları kampüs niteliklerinden memnuniyeti üzerine bir değerlendirme modeli
Livable campus: An evaluation model on the satisfaction of architecture students in Istanbul with their campus facilities
  1. Tez No: 935276
  2. Yazar: MEHMET SAİR AKKAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kampüs açık alanları, Memnuniyet, Mimarlık öğrencileri, Çok kriterli analiz, Temel Bileşenler Analizi (PCA), Regresyon Analizi, Campus open spaces, Satisfaction, Architecture students, Multi-criteria analysis, Principal Component Analysis (PCA), Regression Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu tez, İstanbul'daki dört üniversitenin üçüncü ve dördüncü sınıf mimarlık öğrencilerinin kampüs açık alanlarıyla ilgili memnuniyet düzeylerini analiz ederek, işlevsel, sosyal ve algısal faktörlerin mekansal kullanım üzerindeki etkilerini istatistiksel yöntemlerle değerlendirmekte ve kampüs tasarımına yönelik geliştirme önerileri sunmaktadır. Bu çalışma, mimarlık öğrencilerinin kampüsteki açık alanlardan ne kadar memnun olduğunu incelemektedir. Özellikle üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri üzerinde durulmuştur. Bu öğrencilerin bilgisi daha yüksek olduğu için, açık alanların düzeni ve yeterliliği hakkındaki memnuniyetleri değerlendirilmiştir. Çalışma, üç ana özelliğe odaklanmaktadır: işlevsel, sosyal ve algısal. Bu özelliklerin mekan kullanım memnuniyeti üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, Temel Bileşenler Analizi (PCA) ve diğer istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Dört büyük üniversite seçilmiştir: Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Işık Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi. Bu üniversiteler, farklı kampüs tipolojilerini temsil ettikleri ve araştırmaya izin verdikleri için tercih edilmiştir. Çalışma, öğrenci memnuniyetini analiz etmek ve geliştirme önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında, üçüncü ve dördüncü sınıf mimarlık öğrencileriyle anketler yapılmıştır. Anket sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. PCA, Cronbach Alfa, Geçerlilik Faktörü, ANOVA ve Regresyon Analizi gibi yöntemler kullanılmıştır. Ayrıca, Davranış Haritalama (Behavioral Mapping) yöntemi ile bulgular analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin açık alanları nasıl kullandığını ve memnuniyetlerini belirleyen önemli faktörleri ortaya çıkarmaktır. İlk aşamada, öğrencilerin belirlenen kamusal alanlardaki davranışları gözlemlenmiştir. Ön bulgular, kampüs tasarımını iyileştirmek için önemli kriterleri belirlemeye yardımcı olacaktır. Bu araştırma, önceki çalışmaların bulgularını da göz önünde bulundurarak, kampüs gelişimi için pratik ve hedef odaklı öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the satisfaction levels of third- and fourth-year architecture students at four universities in Istanbul regarding campus open spaces. It evaluates the effects of functional, social, and perceptual factors on spatial usage through statistical methods and presents recommendations for campus design improvements. The study examines how satisfied architecture students are with open spaces on campus, focusing particularly on third- and fourth-year students. Since these students have a higher level of knowledge, their satisfaction with the arrangement and adequacy of open spaces has been assessed. The research focuses on three main aspects: functional, social, and perceptual. The effects of these aspects on spatial usage satisfaction have been analyzed. Principal Component Analysis (PCA) and other statistical methods were applied. Four major universities were selected: Yeditepe University, Istanbul Aydın University, Işık University, and Yıldız Technical University. These universities were chosen because they represent different campus typologies and allow research. The study was conducted to analyze student satisfaction and provide recommendations for improvement. As part of the research, surveys were conducted with third- and fourth-year architecture students. The survey results were statistically evaluated using PCA, Cronbach's Alpha, Validity Factor, ANOVA, and Regression Analysis. Additionally, findings were analyzed using the Behavioral Mapping method. The study aims to identify key factors influencing student satisfaction and understand how students use open spaces. In the initial phase, student behaviors in designated public areas were observed. The preliminary findings will help establish key criteria for enhancing campus design. This research seeks to offer practical and goal-oriented recommendations for campus development by considering previous studies and existing findings in the field.