Pregestasyonel ve gestasyonel diyabetin neonatal TSH taraması üzerine etkisi
The effect of pregestational and gestational diabetes on neonatal TSH screening
- Tez No: 935275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM KADIOĞLU ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Anne Bebeği, Gestasyonel Diyabet, Konjenital Hipotiroidi, Yenidoğan Metabolik ve Endokrin Hastalık Tarama Programı, Infant of Diabetic Mother, Gestational Diabetes, Congenital Hypothyroidism, Newborn Metabolic and Endocrine Disease Screening Program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş: Konjenital hipotiroidi, yenidoğanlarda yetersiz tiroid hormonu üretimi ile karakterize olan ve tanı konulmadığı takdirde geri dönüşsüz nörogelişimsel etkiler yaratabilen bir hastalıktır. Hem sık görülmesi hem de kolaylıkla tedavi edilmesi nedeniyle yenidoğan döneminde tarama programına alınmıştır. Maternal diyabet gebelikte en sık görülen komplikasyonlardan biridir. Maternal diyabet ve glisemik kontrolün fetal ve kord TSH düzeyleri üzerine etkileri olduğu bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında tez çalışmamız planlanmıştır. Amaç: Çalışmamızda, pregestasyonel diyabetin varlığı ve gebelik süresince kontrolü ile gestasyonel diyabetin varlığı, tedavisi ve kontrolünün yenidoğanlarda KH tarama testleri ve tiroid fonksiyonları üzerindeki etkilerini ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı ve bu bebeklerin izlemine yönelik rehberlik etmeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum hastanesinde doğmuş, NTP taraması yapılmış, 0-28 gün arasında olan, doğum ağırlığı 2000 gram üzerinde olan yenidoğanlar dahil olmuştur. Araştırmamızda Perinatoloji kliniğinde diyabet tanısı ile izlenmekte olan gebelerin bebeklerinin topuk kanlarındaki TSH düzeyleri ile aynı süre boyunca ve benzer sayıda, hastanemizde izlenen ve diyabeti olmayan gebelerin bebeklerinin topuk kanlarındaki TSH düzeyleri değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Anne ile ilgili yaş, gebelik sayısı, doğum haftası, doğum şekli, pregestasyonel diyabet varlığı, varsa tedavisi, HBA1C, glukozüri varlığı, gestasyonel diyabet varlığı, varsa tanı zamanı, tanısal test sonuçları, tedavisi, kan şekeri kontrolü, diyeti ile ilgili bilgilere bakılmıştır. Bebek ile ilgili doğum haftası, APGAR, doğum ağırlığı, yapısal anomali varlığı, yenidoğan döneminde resusitasyondan geçmiş olması, geçirilmiş hastalık, sepsis, antibiyotik kullanma, sarılık ve tedavisi, hastaneye yatış bilgileri, TSH testi zamanı, türü, TSH testi sonucu, varsa serum TFT ve troid USG sonuçları ile ilgili bilgilere bakılmıştır. Analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki Kare ve Fisher Exact testi kullanılmıştır. Post hoc analizlerde Bonferroni ve Tamhane's T2 testi kullanılmıştır. Tahmini rölatif risk (OR) hesaplanırken İkili Lojistik Regresyon testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Topuk kanı TSH düzeyi ≥5,5 olan yenidoğanlarda istatistiksel anlamlı olarak; yoğun bakıma yatış sıklığı yüksek (p=0,027), hipoglisemi sıklığı yüksek (p=0,038), HİE sıklığı yüksek (p=0,007), terapotik hipotermi sıklığı yüksek (p=0,010) bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlarımız, gebelik sırasında diyabete maruz kalan bebeklerin daha sık yoğun bakım yatışları olduğunu, daha uzun süre yoğun bakıma yattıklarını ve perinatal komplikasyonlara daha çok maruz kaldığını göstermiştir. Ancak gebelikte diyabet varlığı ile neonatal topuk kanı taramasında TSH yüksekliğini ilişkilendirmek için çok merkezli örneklem grubunun daha fazla olduğu bir çalışma dizayn etmenin literatürde bu az çalışılmış ve çelişkili sonuçları olan bu konuyu aydınlatmak için önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Congenital hypothyroidism is a disease characterized by inadequate thyroid hormone production in newborns and may cause irreversible neurodevelopmental effects if undiagnosed. It has been included in the screening program in the neonatal period because it is both common and easily treated. Maternal diabetes is one of the most common complications of pregnancy. Maternal diabetes and glycemic control are known to have effects on fetal and cord TSH levels. In the light of this information, our thesis study was planned. Objective: In our study, we aimed to contribute to the literature by revealing the effects of the presence of pregestational diabetes and its control during pregnancy and the presence, treatment and control of gestational diabetes on GH screening tests and thyroid functions in newborns and to provide guidance for the follow-up of these babies. Materials and Methods: Newborns who were born in Ankara City Hospital Obstetrics and Gynecology hospital, who were screened for NTP, who were between 0-28 days old, and whose birth weight was above 2000 grams were included in our study. In our study, the TSH levels in the heel blood of the babies of pregnant women who were being followed up with a diagnosis of diabetes in the Perinatology clinic were evaluated and compared with the TSH levels in the heel blood of the babies of pregnant women without diabetes who were followed up in our hospital for the same period and in similar numbers. Information about the mother's age, number of pregnancies, gestational age, gestational week, mode of delivery, presence of pregestational diabetes, treatment if any, HBA1C, presence of glucosuria, presence of gestational diabetes, time of diagnosis if any, diagnostic test results, treatment, blood glucose control, and diet were examined. Information on birth week, APGAR, birth weight, presence of structural anomaly, resuscitation in the neonatal period, previous illness, sepsis, antibiotic use, jaundice and its treatment, hospitalization information, TSH test time, type, TSH test result, serum TFT and thyroid USG results, if available, were examined. Analyses were performed using the SPSS 25.0 program. Chi-square and Fisher Exact test were used to compare categorical data. Bonferroni and Tamhane's T2 test were used in post hoc analyses. Binary Logistic Regression test was used to calculate the estimated relative risk (OR). Statistical significance level is p0.05). In newborns with heel blood TSH level ≥5.5, the frequency of intensive care unit admission was found to be high (p=0.027), the frequency of hypoglycemia was high (p=0.038), the frequency of HIE was high (p=0.007), and the frequency of therapeutic hypothermia was high (p=0.010). Conclusion: Our results showed that infants exposed to diabetes during pregnancy had more frequent neonatal intensive care unit (NICU) hospitalizations, were hospitalized in the NICU for longer periods, and were more exposed to perinatal complications. However, we think that it is important to design a multicenter study with a larger sample group to associate the presence of gestational diabetes with elevated TSH in neonatal heel prick screening in order to clarify this understudied issue with conflicting results in the literature.