İşletme kaynakları planlaması ve Mitaş T.A.Ş.'de maliyet muhasebesi uygulaması
Enterprise resources planning & cost accounting application in MİTAŞ CO.
- Tez No: 93529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLAL GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşletme Kaynakları Planlaması, modülerlik, maliyet muhasebesi, what-if analizler, stratejik planlama, Karar Destek Sistemleri
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İŞLETME KAYNAKLARI PLANLAMASI ve MİTAŞ T.A.Ş.'DE MALİYET MUHASEBESİ UYGULAMASI (Yüksek Lisans Tezi) ŞAMİL BILKAY BAŞARAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEMMUZ 2000 ÖZET Bu çalışmada, işletmenin stratejik amaçları doğrultusunda farklı coğrafi bölgelerde bulunan tedarik, üretim ve dağıtım kaynaklarının en etkin bir şekilde planlanması, koordinasyonu ve kontrol edilmesini sağlayan bir yazılım sistemi olan İşletme Kaynakları Planlaması (Enterprise Resources Planning - ERP) anlatılmaktadır. ERP'nin gelişme süreci, çıkış nedenleri, sistematiği ve işletme için faydaları detaylı bir biçimde incelenmiştir. Daha sonra önde gelen ERP yazılımlarından SAP R/3 hakkında bilgi verilmiştir. En büyük özelliklerinden biri modülerlik olan ERP yazılımlarında SAP R/3 yazılımının Maliyet Muhasebesi(CO-Controlling) modülü ele alınmıştır. Bu modül kapsamında, ERP projesinin uygulandığı Mitaş T.A.Ş. firmasında bir maliyet muhasebesi yapısı kurulmuştur. Bu yapı sayesinde proje maliyetlerinin detaylı olarak hesaplanması planlanmıştır. Benzer şekilde, kurulan yapı ile esnek raporlama olanakları sağlanmış ve bunlara bağlı olarak yapılan what- if analizler stratejik planlama ve Karar Destek Sistemlerine yönelik kullanılmıştır. Bilim Kodu : 6050201
Özet (Çeviri)
11 ENTERPRISE RESOURCES PLANNING & COST ACCOUNTING APPLICATION IN MİT AS CO. (M. Sc. Thesis) ŞAMİL BILKAY BAŞARAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2000 ABSTRACT In this study, Enterprise Resources Planning (ERP), a software system which ensures the effective planning, coordination and control of supply, manufacturing and distribution resources in different geographic locations according to the strategic objectives of the firm is examined. The development process, evolving factors, systematic of ERP and the profits for the firm are mentioned in a detailed way. Then, some information about SAP R/3 which is a No: 1 ERP software in the world market is given. Cost Accounting module of the SAP R/3 software is examined within the modularity property of the ERP softwares. Within this module, a cost accounting structure is established for Mitaş Co. in which the ERP project is implemented. The project costs are planned to be calculated in a detailed way by the help of this structure. Similarly, flexible reporting facilities are ensured in this structure and what-if analysises made according to these reports are used devoted to the strategic planning and Decision Support Systems(DSS). Science Code : 6050201 Key Words : Enterprise Resources Planning, modularity, cost accounting, what-if analysis, strategic planning, Decision Support Systems Page Number: 90 Advisor : Doç. Dr. Zülal Güngör HC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKOJ