Senâî-i Ġaznevî î'nin Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa'sında temel ahlaki değerler (Erdem ahlakı, siyaset ahlakı, tasavvuf ahlakı)
- Tez No: 935317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM IŞIK BAĞRIAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Senâî, Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa, ahlak, erdem, siyaset, tasavvuf, Senâî, Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa, Morality, Virtue, Politics, Sufism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Senâî-i Ġaznevî her yönü ile Fars edebiyatının öncü şairlerinden sayılmaktadır. Kendi döneminde ve bir önceki asırda düşünürlerin gündeminde olan meselelere yakınlığı herkesçe bilinen bir konudur. Senâî'nin fikri uğraşlarının meyvesi olarak görülen ve Fars edebiyatında yeni bir türün doğuşuna öncülük etmiş eseri Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa'dır. Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa'da temelini Yunan felsefesinden alan ahlak ve siyaset düşüncesinin, tasavvufi ahlak anlayışının etkileri belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu çalışmada bahsi geçen ahlak, siyaset ve tasavvuf anlayışlarının teorik yönü izah edildikten sonra bu anlayışların pratik boyutu Senâî'nin Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa eserinden örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Böylece hem bu anlayışlar yeni ve daha işlevsel bir yaklaşımla incelenmiş hem de ahlaki ve sosyal öğretileri ile bilinen şairin dünya görüşünde etkili olan ve fikri altyapısını oluşturan anlayışlar açıklanmıştır. Bir giriş ve iki bölümden oluşan tezin ilk bölümü konuya giriş niteliği taşırken tezin üçüncü bölümü çalışmanın esas amacını ortaya koyma maksadıyla kaleme alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Senâî-i Ġaznevî is regarded as one of the pioneering poets of Persian literature, with a deep engagement in the issues that were on the agenda of thinkers of his own time and the preceding century. His work, Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa, which is seen as the fruit of his intellectual endeavors, pioneered the emergence of a new genre in Persian literature. In Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa, the influences of moral and political thought rooted in Greek philosophy, as well as Sufi ethical understanding, are prominently observed. After explaining the theoretical aspects of these moral, political, and Sufi understandings, this study attempts to elucidate the practical dimension of these concepts through examples from Senâî's Ḥadîḳatü'l-Ḥaḳîḳa. Thus, not only are these understandings examined with a new and more functional approach, but also the influential perspectives that shaped the poet's worldview and formed the intellectual basis are expounded. Comprising an introduction and two main sections, the first section of the thesis serves as an introduction to the topic, while the third section is written to elucidate the main purpose of the study.