Yunanistan'daki Ermeni azınlığın kültürel faaliyetleri
The cultural activities of the Armenian minority in Greece
- Tez No: 935331
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Eastern Linguistics and Literature, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Ermeni Azınlık, Yunanistan, Yunan Kültürü, Ermeni Kültürü, Göç, Kültürel etkileşim, Culture, Armenian Minority, Armenian Culture, Greece, Greek Culture, Migration, Cultural Interaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ermeni Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
“Yunanistan'daki Ermeni Azınlığın Kültürel Faaliyetleri”başlıklı bu tez çalışması, Yunanistan'da yaşayan Ermeni azınlığının kültürel kimliğinin tarihsel süreç içindeki dönüşümünü ve Yunan kültürüyle etkileşimini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, Ermeni azınlığın Yunan toplumuyla ilişkileri, kültürel faaliyetleri, Yunan belleğinde korunan Ermeni imgesi ve Ermeni kültürünün temel unsurlarının Yunan kültürüyle etkileşim sonucu nasıl bir dönüşüm geçirdiği sorularına odaklanılmıştır. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, çalışmanın kuramsal çerçevesi, kültür kavramı merkez alınarak oluşturulmuş ve kültürü oluşturma, muhafaza etme ve aktarma rolünü üstlenen kurumların etkinliği değerlendirilmiştir. Yapılan kapsamlı literatür taraması, Türkiye ve Yunanistan'da Ermeni kültürü üzerine sınırlı sayıda çalışma olduğunu ve dolayısıyla bu çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymuştur. İkinci bölümde, Ermenilerin Yunan kültürüyle temaslarında tarihsel bir perspektif ortaya koymak amacıyla Roma ve Bizans Hakimiyetleri dönemlerinde Armenia bölgesindeki Armenialılar/Ermenilerin durumu değerlendirilmiştir. Hristiyanlığın kabulü ve Gregoryenlik mezhebinin özgün bir Ermeni kimliğinin inşa edilmesinde üstlendiği rol vurgulanmış ve inanç farklılığının Ermenilerin Bizans ile ilişkilerinde derin bir ayrışmaya yol açtığı tespit edilmiştir. 1922'de Anadolu'dan Yunanistan'a yapılan büyük çaplı Ermeni göçünün ardından Yunan Devleti'nin Ermenilere yönelik geliştirdiği temkinli ve güvensiz tutumunun etkenleri, uygulanan göç politikasına bağlı demografik değişiklikler ve yıllar içerisinde Yunan Devleti'nin Ermenilere yönelik politikasında yaşanan dönüşümler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Yunanistan'daki Ermeni azınlığın kültürel faaliyetlerine odaklanılmıştır. Yunan toplumsal belleğinde korunan ve Bizans Dönemi'nden izler taşıyan Ermeni imgesinin Yunan kültür ve sanat ürünlerindeki yansımaları ve Ermeni kültürünü şekillendiren ana unsurlar detaylandırılarak Yunanistan'daki Ermenilerin kültürel kimliklerini yansıtma biçimleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması, Yunanistan'daki Ermeni azınlığının kültürel kimliğinin karmaşık ve çok katmanlı bir yapı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın, Ermeni kültürü üzerine yapılan çalışmalara yeni bir perspektif kazandıracağı ve özellikle Yunanistan'daki Ermeni azınlığın kültürel faaliyetleri, kimliklerini koruma çabaları ve Yunan toplumuyla ilişkileri üzerine yapılan derinlemesine incelemenin bu konudaki bilgi boşluğunu dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, entitled“The Cultural Activities of the Armenian Minority in Greece”aims to conduct an in-depth examination of the historical transformation of the cultural identity of the Armenian minority living in Greece and its interaction with Greek culture. The study examines the relationships between the Armenian minority and Greek society, their cultural activities, and the Armenian image preserved in the Greek collective memory, focusing on how the fundamental elements of Armenian culture have transformed as a result of interaction with Greek culture. Comprising three chapters, the thesis first establishes a theoretical framework centered around the concept of culture, evaluating the effectiveness of institutions responsible for creating, preserving, and transmitting culture. A comprehensive literature review highlights the limited number of studies on Armenian culture in both Turkey and Greece, underscoring the originality of this research. The second chapter offers a historical perspective on the interactions between Armenians and Greek culture, examining the status of Armenians in the Armenia region during the Roman and Byzantine Empires. The role of Christianity and the Gregorian denomination in constructing a unique Armenian identity is emphasized, and the deep divide caused by religious differences in Armenian-Byzantine relations is identified. The factors contributing to the cautious and distrustful attitude of the Greek state towards Armenians following the large-scale migration of Armenians from Anatolia to Greece in 1922, the demographic changes resulting from the implemented migration policy, and the transformations in the Greek state's policy towards Armenians over the years have been examined. The third chapter delves into the cultural activities of the Armenian minority in Greece. It details the main elements that have shaped Armenian culture and examines how Armenians in Greece reflect their cultural identities, paying particular attention to the Armenian image preserved in the Greek collective memory and its traces in Byzantine-era Greek art and culture. In conclusion, this thesis reveals the complex and multi-layered nature of the cultural identity of the Armenian minority in Greece. It is anticipated that this study will provide a new perspective on research into Armenian culture and, in particular, will fill the existing gap in knowledge regarding the cultural activities, identity preservation efforts, and interactions with Greek society of the Armenian minority in Greece.