Kronik obstrüktif akciğer hastalarında pulmoner tromboemboli sıklığı ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pulmonary thromboembolism frequency and risk factors in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 935332
  2. Yazar: İLAYDA BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY HİNTİSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, KOAH, Prevalans, Risk faktörleri, Tromboemboli
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda pulmoner tromboemboli (PTE) sıklığı ve risk faktörlerini değerlendirmek amacıyla retrospektif ve tanımlayıcı tipte Nisan 2024-Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Farabi Hastanesi'nde 1 Eylül 2018–13 Mart 2024 tarihleri arasında yatarak tedavi alan 744 KOAH hastası oluşturdu. Veriler,“Hasta Bilgi Formu”kullanılarak Hastane Bilgi İşlem Merkezi'nden elektronik ortamdan alındı. Veriler, sayı, yüzde, ortalama, Pearson ki-kare testi, bağımsız gruplar t testi, Mann-Whitney U testi, Spearman sıralama korelasyon testi ve Pearson momentler çarpım korelasyon testi ile değerlendirildi. Kronik obstrüktif akciğer hastalarında PTE sıklığı %13 olarak saptandı. Pulmoner tromboemboli gelişiminde risk faktörleri olarak“yatıştaki KOAH evresi, başvuru şikayeti, ek hastalık varlığı, yaş ve KOAH tanı süresi”bulundu. Ayrıca, PTE gelişen KOAH hastalarının eritrosit, hemoglobin ortalamaları, FEV1, FVC ve FEV1/FVC ortalamaları daha düşük saptandı. Yine PTE gelişiminde KOAH evresi orta veya şiddetli olan KOAH hastalarının FEV1, FVC ve FEV1/FVC ortalamaları daha düşük bulundu. Pulmoner tromboemboli gelişen KOAH hastalarının yaşı arttıkça FEV1 ve FEV1/FVC oranlarının; KOAH tanı süresi (yıl) arttıkça FEV1 ortalamasının ve KOAH tanısı aldıktan sonra PTE geçirme süresi (yıl) arttıkça FEV1 ortalamasının azaldığı belirlendi. Sonuç olarak, KOAH hastalarında olası PTE riskinin göz ardı edilmemesi, semptom benzerliği nedeniyle atlanmaması ve erken dönemde multidisipliner yaklaşımla değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This retrospective and descriptive study was carried out to evaluate the frequency and risk factors of Pulmonary Thromboembolism (PTE) in individuals diagnosed with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). The population and sample of the research consisted of 744 COPD patients who received inpatient treatment at Karadeniz Technical University Health Application and Research Center Farabi Hospital between September 1, 2018, and March 13, 2024.“Patient Information Form”was used as the data collection tool, and the information was obtained electronically from the Hospital Information Processing Center. In the evaluation of the data, frequency, percentage, mean, Student's t-test, Mann-Whitney U test, Pearson chi-square test, correlation analysis, and logistic regression analysis were employed. According to the findings, approximately 13% of the COPD patients were diagnosed with PTE.