İkincillik ilkesi
Principle of subsidiarity
- Tez No: 935335
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SALİHPAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İkincillik İlkesi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Principle of Subsidiarity, United Nations, Council of Europe, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İkinci Dünya Savaşı'na kadar olan dönemde hâkim olan egemenlik anlayışı uyarınca ulusal düzeyde yaşanan insan hakları ihlallerine müdahale mümkün değilken; İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası mekanizmaların kurulması ile bu egemenlik anlayışında kırılma yaşanmıştır. Ulus-üstü örgütlerin kurulması ile yeni kurulan bu düzende üye devletleri sistemle bütünleştirmek amacıyla uluslararası mekanizmaların sisteme ikincil olarak katılacağı kabul edilerek ikincillik ilkesi uluslararası hukuka aktarılmıştır. İkincillik ilkesi, Taraf Devletin, ulusal hukuk düzeni içerisinde insan haklarını koruma konusunda birincil yetki ve göreve sahip olduğunu belirtmektedir Bu ilke gerek Avrupa Birliği sisteminde gerek uluslararası insan hakları sistemlerinde temel ilkelerden birisidir. Bu kapsamda uluslararası ve bölgesel insan hakları koruma sistemlerinde ikincillik ilkesinin işleyişi görülebilmektedir. Birleşmiş Milletler insan hakları koruma sistemi, ikincillik ilkesine uygun şekilde inşa edilen küresel bir sisteme işaret ederken bölgesel bir örgüt olan Avrupa Konseyi düzeyinde ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uygulamasında bu ilke önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu çalışma, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi düzeyinde ikincillik ilkesini ve bu ilkenin yansıdığı sözleşme ve mekanizmalar ile usul ve ilkeleri ele almayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
While it was not possible to intervene in human rights violations at the national level by the understanding of sovereignty that prevailed in the period until the Second World War; With the establishment of international mechanisms after the Second World War, there was a break in this understanding of sovereignty. With the establishment of supranational organizations, the shared use of sovereignty emerged, but in this newly established order, it was accepted that international mechanisms would participate in the system secondarily to integrate member states with the system, and the principle of subsidiarity was transferred to international law. The principle of subsidiarity states that the state party has the primary authority and duty to protect human rights within the national legal order. This principle is one of the fundamental principles in both the European Union system and international human rights systems. In this context, the functioning of the principle of subsidiarity can be seen in international and regional human rights protection systems. While the United Nations human rights protection system points to a global system built in accordance with the principle of subsidiarity, at the level of the Council of Europe, which is a regional organization, this principle has an important place in the European Convention on Human Rights and the practice of the European Court of Human Rights. This study aims to discuss the principle of subsidiarity at the level of the United Nations and the Council of Europe and the conventions, mechanisms, procedures, and principles that reflect this principle.