SGLT2 inhibitörü dapagliflozin'in MCF-7 hücre hattı üzerindeki sitotoksik etkisi ve gen ekspresyonu üzerine olan etkileri
Cytotoxic effect of SGLT2 inhibitor dapagliflozin on MCF-7 cell line and its effects on gene expression
  1. Tez No: 935382
  2. Yazar: BEYZA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Glukoz yoksunluğu, Enerji Metabolizması, Sinyal İletimi, Apoptoz, Cancer, Glucose deprivation, Energy metabolism, Signal transduction, Apoptosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen malignite olup, kanser kaynaklı mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu durum, hastalığın biyolojik temellerini daha iyi anlamaya ve etkili tanı-tedavi yaklaşımları geliştirmeye yönelik araştırma gereksinimini artırmaktadır. Bu çalışmada, glikoz alımında rol oynayan sodyum-glukoz kotransportör 2 (SGLT2) hedeflenerek, MCF-7 meme kanseri hücre hattında glikoz alımının engellenmesi amaçlanmaktadır. Glikoz alımının hedeflenmesi, kanser hücrelerinde enerji üretiminin ve temel metabolitlerin sentezinin azalmasına bağlı olarak hücre ölümünü tetiklemesi beklenmektedir. Kanser hücrelerinin hızlı proliferasyonları nedeniyle artan enerji ve biyosentetik ara ürün ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, bu metabolik müdahale, tümör büyümesini sınırlandırma potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, hücre içi glukoz alımının hedeflenmesi ile ortaya çıkan antikanser etkileri; hücre canlılığı, metabolik stres, hücre ölümü ve sinyal yolakları düzeyinde kapsamlı olarak değerlendirmektir. Metod: Çalışmamızda, dapagliflozinin meme kanseri hücre hattı MCF-7 üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sitotoksisite analizleri ile dapagliflozinin hücre proliferasyonu ve apoptoz üzerindeki rolü değerlendirilmiştir. Ayrıca, Real-Time PCR yöntemi kullanılarak glikoz metabolizması ve hücresel sinyal yolaklarında yer alan SGLT2, PI3K, AKT, mTOR, AMPK, Bcl-2, Kaspaz 3 ve TBP genlerinin ekspresyon düzeylerindeki değişiklikler incelenmiştir. Bulgular: XTT analizi sonucunda dapagliflozin'in MCF-7 hücrelerinde zamanla artan sitotoksik etki gösterdiği ve IC₅₀ değerlerinin MCF-12A'ya kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Gen ekspresyon analizlerinde MCF-7 hücrelerinde SGLT2, AKT1, PI3K, mTOR, BCL2 ve TBP genleri baskılanırken, CASP3 ve AMPK ekspresyonları anlamlı düzeyde artmıştır. Bu değişiklikler, apoptozun aktive olduğunu ve proliferatif sinyallerin baskılandığını göstermektedir. MCF-12A hücrelerinde ise gen ekspresyonundaki değişiklikler sınırlı düzeyde kalmıştır.Sonuç: MCF-7 meme kanseri hücrelerinde glukoz alımının hedeflenmesi, sitotoksik, antiproliferatif ve proapoptotik etkilerle sonuçlanmış ve bu etkiler gen ekspresyon düzeylerindeki değişikliklerle desteklenmiştir. Bu bulgular, gözlemlenen antitümör aktivitenin yalnızca enerji metabolizmasının baskılanmasından kaynaklanmadığını, aynı zamanda tümör hücrelerinin biyosentetik ihtiyaçları için gerekli olan glukoz türevli ara ürünlerin üretiminin azalmasını da içerdiğini düşündürmektedir. Ayrıca, normal meme epiteli hücre hattı olan MCF-12A'da gözlemlenen sınırlı gen ekspresyonu yanıtları, glukoz alımının hedeflenmesinin kanser hücreleri üzerinde seçici bir etki gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most commonly diagnosed malignancy among women worldwide and one of the leading causes of cancer-related mortality. This highlights the growing need for research to better understand its biological basis and to develop effective diagnostic and therapeutic strategies. In this study, the aim is to inhibit glucose uptake in MCF-7 breast cancer cells by targeting the sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2). Targeting glucose uptake is expected to trigger cell death in cancer cells due to reduced energy production and decreased synthesis of essential metabolites. Given the high energy and biosynthetic demands of rapidly proliferating cancer cells, such a metabolic intervention may help limit tumor growth. The aim of this study is to comprehensively evaluate the anticancer effects resulting from the inhibition of intracellular glucose uptake in terms of cell viability, metabolic stress, cell death, and signaling pathways. Methods: In this study, the effects of dapagliflozin on the MCF-7 breast cancer cell line were investigated. The role of dapagliflozin in cell proliferation and apoptosis was evaluated through cytotoxicity analyses. In addition, the expression levels of genes involved in glucose metabolism and cellular signaling pathways including SGLT2, PI3K, AKT, mTOR, AMPK, BCL-2, caspase-3, and TBP were analyzed using Real-Time PCR. Results: XTT assay results demonstrated that dapagliflozin exerted a time-dependent cytotoxic effect on MCF-7 cells, with lower IC₅₀ values compared to MCF-12A. Gene expression analyses revealed significant downregulation of SGLT2, AKT1, PI3K, mTOR, Bcl-2, and TBP genes in MCF-7 cells, while CASP3 and AMPK expressions were significantly upregulated. These alterations indicate the activation of apoptosis and suppression of proliferative signaling pathways. In MCF-12A cells, gene expression changes were observed to be more limited. Conclusion: Targeting glucose uptake in MCF-7 breast cancer cells resulted in cytotoxic, antiproliferative, and proapoptotic effects, which were supported by changes observed at the gene expression level. These findings suggest that the observed antitumor activity is not solely due to the suppression of energy metabolism, but also involves a reduction in the production of glucose-derived intermediates necessary for the biosynthetic demands of tumor cells. Furthermore, the limited gene expression responses observed in the normal mammary epithelial cell line MCF-12A indicate that targeting glucose uptake may exert a selective effect on cancer cells.