Johann Sebastian Bach'ın Viyolonsel Süitleri'ni orijinal bağ ve stil ile çalma teknikleri
Techniques of performing Johann Sebastian Bach's Cello Suites in the original slurs and style
- Tez No: 935421
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET SİNAN DİZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: J. S. Bach, Viyolonsel, Süit, Stil, Bağ, J. S. Bach, Cello, Suit, Style, Slur
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalgı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikte Yorumculuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Johann Sebastian Bach Barok Dönem içerisinde yer alan gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden biri olarak kabul edilmektedir. Gerek solo çalgı gerekse, orkestra için sayısız büyük baş yapıtlar bestelemiştir. Solo enstrüman olarak viyolonsele yazdığı 6 süit de bu başyapıtlar arasında yerini almıştır. Böylesine tarihe geçen bir eser zamanla çalgıların ve teknolojinin gelişmesiyle, müzikal düşüncenin tarih boyunca süregelen değişimi ile fikir ve yorum ayrılıklarına uğramıştır. Bu araştırma, dönemin bağları ve stilini göz önünde bulundurularak orijinal müzikal yapının nasıl icra edilmesi gerektiğini ve bu müzikal yapının tanımlanmasını amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Johann Sebastian Bach is considered one of the greatest composers of all time during the Baroque Period. He composed numerous masterpieces for both solo instruments and orchestra. The six suites he wrote for the cello as a solo instrument also took place among these masterpieces. This historical work has been subjected to differences of opinion and interpretation over time with the development of instruments, technology, and the ongoing change of musical thought throughout history. This research aimed to define how the original musical structure should be performed and to explain this musical structure, taking into account the slurs and style of the period.