Evde sağlık birimine kayıtlı 65 yaş ve üzeri inme tanılı bağımlı bireylerin bakım vericilerine verilen bakıma yönelik eğitimin bakım vericilerin bilgi düzeylerine ve bakım verici yüküne etkisi
The effect of care-oriented training on caregivers' knowledge levels and caregiver burden of caregivers of dependent individuals diagnosed with stroke aged 65 years and over enrolled in the home health unit
  1. Tez No: 935442
  2. Yazar: REZZAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜESSER ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Yaşlı, Bakım Verici, Eğitim, Stroke, Elderly, Caregiver, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnme, tüm toplumlarda engelliliğin ve erişkinlerde mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir ve inmeli hastalara bakım verenlerin bakım konusunda eğitim almış olmaları, bu konuda beceri ve yeterliliklerinin arttırılması önemlidir. Bu çalışma, evde sağlık birimine kayıtlı 65 yaş ve üzeri inme tanılı bağımlı bireylerin bakım vericilerinin bilgi düzeyini arttırmak amacıyla inmeli bireyin bakımına yönelik verilen yüz yüze eğitimin ve bakım vericilere gönderilen bakım eğitimi videolarının, bakım vericilerin bilgi düzeylerine ve bakım verici yüküne etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 36 bakım verici dahil edilmiştir. Bakım vericilere iki ev ziyareti gerçekleştirilmiştir. İlk ev ziyareti esnasında katılımcıların aydınlatılmış onamları alınmış, 'Bakım Vericiyi Tanımlama Formu', 'Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği', eğitim öncesi 'Bakım Verici Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu' doldurulmuş ve bakım vericilere inmeli bireyin bakımına yönelik yüz yüze eğitim verilmiştir. Bir hafta sonra bakım vericilere sosyal mesajlaşma ağı aracılığıyla bakım eğitimi videoları gönderilmiştir. Videoların gönderilmesinden iki hafta sonra ikinci ev ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu ziyarette, bakım vericilerin eğitim sonrası bilgi düzeyi 'Bakım Verici Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu', bakım yükleri de 'Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği' ile tekrar değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra 'Yarı Yapılandırılmış Soru Formu' ile bakım vericilerin eğitimin etkinliği hakkındaki düşünceleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgularda; bakım vericilerin bakım yükü ortalaması açısından müdahale öncesi ile sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın saptanmamış olduğu; verilen eğitim ve gönderilen eğitim videoları sonrasında bakım vericilerin bilgi düzeyinde müdahale sonrasında, öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu; katılımcıların verilen eğitimi etkili ve faydalı bulduğu, bakım için kendilerini daha yeterli hissettirdiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stroke is one of the most important causes of disability and mortality in adults in all societies, and it is important that caregivers of stroke patients are trained in care and their skills and competencies are increased. This study was conducted to evaluate the effect of face-to-face training on the care of the individual with stroke and care training videos sent to caregivers on the knowledge level and caregiver burden of caregivers in order to increase the knowledge level of caregivers of dependent individuals aged 65 years and older diagnosed with stroke registered in the home health unit. The study included 36 caregivers. Two home visits were made to the caregivers. During the first home visit, informed consent of the participants was obtained, 'Caregiver Identification Form', 'Zarit Caregiver Burden Scale', 'Caregiver Knowledge Level Assessment Form' were completed before the training, and caregivers were given face-to-face training on the care of the individual with stroke. One week later, caregiver training videos were sent to caregivers via social messaging network. Two weeks after the videos were sent, the second home visit was conducted. In this visit, caregivers' post-training knowledge level was re-evaluated with the 'Caregiver Knowledge Level Assessment Form' and their care burden was re-evaluated with the 'Zarit Caregiving Burden Scale'. In addition, the thoughts of the caregivers about the effectiveness of the training were determined with the 'Semi-structured Questionnaire'. In the findings obtained, it was concluded that there was no statistically significant difference between before and after the intervention in terms of the average care burden of caregivers; there was a statistically significant increase in the knowledge level of caregivers after the intervention after the training and the training videos sent; the participants found the training effective and useful and felt more adequate for care.