İzole medial gonartrozu olan hastalarda tibia proksimal osteotomisi ve unikompartmantal diz protezi'nin klinik ve fonksiyonel sonuçları
Clinical and functional results of high tibial osteotomy and unicompartmantal knee arthroplasty in patients with isolated medial gonartrosis
  1. Tez No: 935485
  2. Yazar: ANIL KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Unikompartmantal Diz Protezi, Tibia Proksimal Osteotomisi, KOOS, otur kalk testi, 6 dakika yürüme testi, Unicompartmental knee arthroplasty, High Tibial Osteotomy, KOOS, sit and stand test, 6 minute walk test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Osteoartrit; Kıkırdak dokunun yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral kemikte skleroz ile karakterize kronik ve ağrılı bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığa bağlı olarak eklem ağrısı nedeni ile çok sayıda hasta her yıl hastaneye başvurmaktadır. Bu çalışmada kliniğimizde 2014-2019 yılları arasında tek hekim tarafından izole medial gonartrozlu hastalara uygulanan tibia proksimal osteotomisi ve unikompartmantal diz protezi hastalarının klinik ve fonksiyonel sonuçlarının belirlenmesi amaçlandı. Materyal-Metod: 2014 Mart -2020 Şubat tarihleri arasında tek hekim tarafından UDP veya TPO yapılan 40 – 79 yaş aralığında, 17'si erkek (%24,2) 53'ü kadın (%75,8) toplam 70 hasta alındı. Operasyon yapılan hastalara çalışma sırasında KOOS (Knee Osteoarthritis Outcome Score) formu doldurtuldu. Araştırma esnasında hastalara bu formun yanında objektif olarak hastaların fonksiyonel durumunu ölçmek için 10 kez otur-kalk testi ve 6 dakika yürüme testleri yaptırıldı. Bulgular: Tüm operasyonlar açısından KOOS skoru iyi (70-79,9 puan) olanların frekansı f = 13 (%16,88), çok iyi (80 – 89,9 puan arası) olanların frekansı f = 29'dır (%37,66). Tüm operasyonlar açısından KOOS skoru mükemmel (90 – 100 puan arası) olanların frekansı ise f = 25'tir (%32,46). 60 Operasyon tipi (UDP vs. TPO) arasında, çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) yürütüldü. Grupların KOOS skorları açısından farklılaşmadığı gözlendi. Operasyon tipi (UDP vs. TPO) arasında, fonksiyonel performans parametreleri olan, 10 kez otur kalk testi skoru ve 6 dakikada yürüme skoru açısından bir farkın olup olmadığı R Studio derleyicisinde çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) ile incelendi. Analizler, otur kalk testi skoru açısından grupların birbirinden farklılaştığını göstermektedir. Buna göre UDP operasyonlu dizlerin (N = 38) otur kalk testi skoru ortalamaları (𝑋= 3), TPO operasyonlu dizlere (N = 39, 𝑋= 20.08) göre anlamlı olarak daha yüksektir (F(1,75) = 7.55, p < .01). Sonuç: TPO ve UDP ameliyatları doğru endikasyon ile yapıldığında sonuçları yüz güldürücü ameliyatlardır. Çalışmamızdaki verilere göre hastaların sonuçlarını %87 oranında başarılı (KOOS >70) bulduk. Ancak gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Fonksiyonel parametrelerde otur kalk testinde iki grup arasında TPO anlamlı olarak daha iyiydi.
Özet (Çeviri)
Purpose: Osteoarthritis; It is a chronic and painful disease characterized by progressive destruction of cartilage tissue, osteophyte formation, and sclerosis in the subchondral bone. For this reason, many patients apply to the hospital every year due to joint pain due to this disease. In this study, it was aimed to determine the clinical and functional results of patients with high tibial osteotomy and unicompartmental knee arthroplasty performed to patients with isolated medial gonarthrosis by a single physician between 2014-2019 in our clinic. Materials and Methods: A total of 70 patients, 17 male (24.2%) and 53 female (75.8%), between the ages of 40 and 79 who underwent or HTO by a single physician between March 2014 and February 2020 were included in the study. KOOS (Knee Osteoarthritis Outcome Score) form was filled in to the operated patients during the study. During the study, the patients were also given sit-stand test and 6-minute walking tests to measure the functional status of the patients objectively. Results: In terms of all operations, the frequency of those with a good KOOS score (70-79.9 points) was f = 13 (16.88%), and the frequency of those with very good (80 - 89.9 points) was f = 29 (37%, 66). The frequency of those with excellent KOOS score (between 90 and 100 points) in terms of all operations is f = 25 (32.46%). Multivariate analysis of variance (MANOVA) was conducted among the operation 62 type (UKA vs. HTO). It was observed that the groups did not differ in terms of KOOS scores. Whether there is a difference between the type of operation (UKA vs. HTO) in terms of functional performance parameters, sit-to-stand test score and 6-minute walk score, was examined by multivariate analysis of variance (MANOVA) in R Studio compiler. Analyzes show that groups differ from each other in terms of sit and stand test score. Accordingly, the average sit and stand test score (¯X = 25.23) of the UKA-operated knees (N = 38) was significantly higher than the HTO-operated knees (N = 39, ¯X = 20.08) (F (1.75) = 7.55, p 70). However, there was no significant difference between the groups. In functional parameters, HTO was significantly better between the two groups in the sit and stand test.