Unikondiler diz artroplastisinin alt ekstremite koronal ve sagittal dizilimine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of unicondylar knee arthroplasty on lower extremity coronal and sagittal alignment
  1. Tez No: 841973
  2. Yazar: İBRAHİM ONUR KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT SEYFETTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Unikondiler Diz Artroplastisi, Mekanik aks, Diz Cemiyeti Skoru (KSS), Unicondylar Knee Arthroplasty, Mechanical Axis, Knee Society Score (KSS)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Unikondiler diz artroplastisinin koronal ve sagital plandaki etkilerini ortaya koyup ulaşılacak yeni bilgilerle hasta seçimi ve ameliyat tekniği konusundaki kriterlerin güncellenmesinde faydalı olmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018 -Mart 2022 tarihleri arasında izole medial osteoartrit tanısıyla unikondiler diz artroplastisi uygulanan 41 hastanın 43 dizi dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 54(±5)'tir (min 43-max 69). Hastaların takip süresi ortalaması 33 aydır (±12 ay) (min 13-max 70). Çalışmaya dahil edilen hastaların 34'ü (%79) kadın, 9'u (%21) erkekten oluşmaktadır. Hastaların vücut kitle indekslerine bakıldığında ortalama 31.4 (obez) bulumuştur. Hastaların 28 inin vücut kitle indeksi obezite sınırı olan 30 ve üzeridir. Çalışmaya dahil edilen hastaların alt ekstremite mekanik aksının (femur başı merkezi ile ayak bileği eklemi orta noktasını birleştiren çizgi) diz merkezine göre konumları Kennedy zonları (Zone 1, Zone 2, Zone C) olarak sınıflanmış; sınıflanan hasta grupları arasında ameliyat sonrası dönemde zonlara göre eklem hareket açıklığı, fonksiyonel diz cemiyeti skoru, objektif diz cemiyeti skoru, VAS ve SF-36 skorları değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmadaki hastaların ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ortalama diz cemiyeti skorları, VAS skorları, dizlerdeki kalça -diz -ayak bileği (KDA) açı ölçüm değerleri, tibia proksimal posterior eğim açıları kıyaslanmıştır. Bu çalışma esnasında istatiksel değerlendirmeler SSPS 26 yazılım paketi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların objektif ve fonksiyonel diz cemiyeti skorları, VAS skorları, tibia proksimal posterior eğim açıları, kalça diz ayak bileği açıları preop ve postop döneme göre istatiksel olarak değerlendirildiğinde aradaki fark anlamlı bulunmuştur. Ayrıca Kennedy White zonlarına göre sınıflanan hastalardan zone 1, zone 2 ve zone C hasta grupları arasında ortalama eklem hareket açıklığı, VAS skorları ve hasta tatmin skorları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Zone 1, zone 2 ve zone C hasta gruplarının objektif diz cemiyeti skorları sırasıyla 75, 76, 81; fonksiyonel diz cemiyeti skorları ise sırasıyla 77, 79, 85 bulunmuş olup hasta gruplarının diz cemiyeti skorları arasında istatisksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. İstatiksel olarak anlamlı farkın sebebi ise zone C ile 1. ve 2. Gruptaki hastaların diz cemiyeti skorları arasındaki fark olarak görülmüştür. Postop dönemlerde ölçülen kalça -diz -ayak bileği (KDA) açıları arasındaki değişimin 5 dereceden fazla veya az olduğu hasta grupları arasındaki diz cemiyeti skorları, hasta tatmin skorları, SF-36 skorları incelendiğinde değişimin 5 dereceden fazla olduğu grupta az olan gruba göre istatiksel üstünlük saptanmıştır. Postop dönemde tibia proksimal posterior açıları arasındaki değişim için hasta grupları arasında anlamlı istatiksel fark oluşturacak cut-off değeri bulunamamıştır. Çalışmadaki hastaların ölçülen vücut kitle endeksi değerleri ile diz cemiyeti skorları hasta tatmin skorları arasında negatif doğrusal ilişki bulunmakla beraber VAS skorları ile preop ve postop dönemde pozitif doğrusal ilişki saptanmıştır. Sonuçlar: Sonuçlarımız neticesinde unikondiler diz artroplastisi cerrahi ekip tecrübesi ve uygulanan tekniğe bağımlılığı yüksek bir cerrahi tedavi şekli olmakla beraber medial kompartman gonartrozu tedavisinde klinik başarısı tatmin edicidir. Unikondiler diz artroplastisi tekniğinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus alt ekstremite mekanik aksının dizden geçtiği noktanın olabildiğince merkezi bölgeye (zone C) taşınabilmesidir. Ayrıca postop dönemde kalça diz ayak bileği açı değeri değişiminin 5 dereceden fazla olduğu grupta diz cemiyeti skorları, hasta tatmin skorları ve SF 36 skorlarının değişimin; 5 dereceden az olduğu gruba göre daha yüksek olması cerrahi teknik konusunda alışılagelmiş kurallar dışında hastaya göre karar vermenin daha iyi sonuçlar almamızda önemli bir faktör olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to reveal the effects of unicondylar knee arthroplasty in the coronal and sagittal plane and to be useful in updating the criteria for patient selection and surgical technique with new information to be obtained. Materials and Methods: Patients who underwent unicondylar knee prosthesis with the diagnosis of isolated medial osteoarthritis in Adana City Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between January 2018 and March 2022 met the admission criteria were included in the study. 41 patients were included in the study. Bilateral unicondylar knee arthroplasty was performed in 3 of these patients in the same session. One knee of the 3 patients who underwent bilateral unicondylar knee arthroplasty was excluded from the study because one knee was revised with total knee arthroplasty. A total of 43 knees were included in the study. The mean age of the patients included in the study was 54 years (43-69). The mean follow-up period of the patients was 33 months (13-70 months). Of the patients included in the study, 34 (79%) were female and 9 (21%) were male. The mean body mass index of the patients was 31.4 (obese). The body mass index of 28 of the patients was 30 and above, which is the obesity limit. In order to objectively classify the region of the knees through which the lower extremity mechanical axis of the patients included in the study, the tibia plateaus of the patients were divided into 5 zones (Kennedy White zones). According to this classification, the region medial to the midpoint of the medial tibia plateau was called zone 1, the region lateral to the midpoint was called zone 2, and the region between the tibia plateau eminensia was called zone c (central). Postoperative range of motion, functional knee society score, objective knee society score, VAS and SF-36 scores were evaluated between the patient groups classified as Zone 1, Zone 2 and Zone C according to the zones. In addition, the mean knee society scores, VAS scores, hip-knee-ankle (HKA) angle measurements, tibia proximal posterior tilt angles, and changes according to Kennedy White zones in the preoperative and postoperative periods of the patients in the study were evaluated. Statistical evaluations during this study were performed using SSPS 26 software package. Findings: The objective and functional knee society scores, VAS scores, tibia proximal posterior tilt angles, hip knee ankle angles of the patients included in the study were statistically evaluated according to the preop and postop periods, the difference was found to be significant. In also, no significant difference was found between the mean range of motion, VAS scores and patient satisfaction scores between the zone 1, zone 2 and zone C patient groups classified according to Kennedy White zones. The objective knee society scores of zone 1, zone 2 and zone C patient groups were found to be 75, 76, 81 and the functional knee society scores were found to be 77, 79, 85 and a statistically significant difference was found between the knee society scores of the patient groups. The reason for the statistically significant difference was seen as the difference in knee society score between zone C and zone 1,2. In this study, we also focused on the statistical change in knee society scores, VAS scores, patient satisfaction scores, SF-36 scores between patient groups in which the change between hip-knee-ankle ( HKA ) angles measured in postop periods was more or less than 5 degrees. Statistical superiority was found in the group in which the change was more than 5 degrees compared to the group in which the change was less. There was no cut-off value for the change between the proximal posterior tibia angles in the postop period that would create a significant statistical difference between the patient groups. There was no statistically significant correlation between the proximal posterior tibia inclination angle values measured in all patients included in the study in the postop period and knee society scores, VAS scores and patient satisfaction scores. Results: Although unicondylar knee arthroplasty is a surgical treatment with high dependence on the experience of the surgical team and the technique applied, its clinical success in the treatment of medial compartment gonarthrosis is satisfactory. The most important consideration in unicondylar knee arthroplasty technique is to move the point where the lower extremity mechanical axis passes through the knee to the central region as much as possible. The fact that knee society scores, patient satisfaction scores and SF 36 scores were higher in the group in which the change in hip knee ankle angle value was more than 5 degrees compared to the group in which the change was less than 5 degrees shows that making decisions according to the patient other than the usual rules about surgical technique is an important factor in getting better results.