CXCL10/LACTC1/C2 ifade eden mezenkimal kök hücre koşullandırılmış besiyeri faktörlerinin endotelyal disfonksiyon üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of CXCL10/LACTC1/C2-expressing mesenchymal stem cell-conditioned medium factors on endothelial dysfunction
- Tez No: 935491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ORDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, COVID-19, endotelyal disfonksiyon, CXCL10/LACTC1/C2, Mesenchymal stem cells, COVID-19, endothelial dysfunction, CXCL10/LACTC1/C2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
2019 yılında ortaya çıkan Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) etmeni“Severe Acut Respiratory Syndrome Coronavirüs 2”(SARS-CoV-2), dünya çapında hepimizin etkilendiği bir pandemiye sebep olmuştur. Bugün COVID-19'un toplumda yarattığı baskı azalmış olmasına rağmen COVID-19'un akut ve post akut fizyopatolojik etkilerini öğrenmeye ve tedavi yöntemleri geliştirmeye yönelik araştırmalar devam etmektedir. Güncel çalışmalarda SARS-CoV-2' nin solunum sistemi etkilerinin yanı sıra hastalarda belirgin pro-inflamatuar sitokin salınımına sebep olduğu belirlenmiştir. SARS-CoV-2, spike (S) proteini ile ACE2 reseptörüne bağlanarak hücrelere girdikten sonraki süreçte bağışıklık sistemini aşırı uyararak monositler, makrofajlar ve dendritik hücreler üzerinden IL-6, TNF-α, IL-1β gibi inflamatuar sitokinlerin aşırı salgılanmasına neden olmaktadır. Sitokin fırtınası antioksidanlar, antienflamatuarlar, antitrombotikler, eNOS (endotelyal nitrik oksit sentaz) bağlanması ve yaşlanma karşıtı moleküller gibi endotelyal koruyucu moleküller ile oksidatif stres, enflamasyon, eNOS ayrışması glikokaliks hasar, tromboz, vasküler tonus ile ilgili endotelyal hasar verici moleküller arasindaki dengeyi değistirerek endotelyal disfonksiyona neden olmaktadır. Endotel tabaka kan damarlarının en iç tabakasını oluşturur ve vasküler tonusun düzenlenmesi, bariyer bütünlüğünü koruma, oksidatif stresin, vasküler geçirgenliğin, yapısal ve fonksiyonel bütünlüğün sağlanması gibi birçok görevi vardır. Bu tez çalışmasında SARS-CoV-2 enfeksiyonu sonucu sitokin fırtınası nedeniyle gelişen endotelyal disfonksiyon ele alınarak, bozulan endotelyal işlevleri geri kazandırabilmek amacıyla mezenkimal kök hücre-kosullandırılmış besiyeri faktörlerinin tedavi edici özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla CXCL10/LACTC1/C2 ifade eden mezenkimal kök hücrelerden elde edilen kosullandırılmış besiyeri ortamı (MKH-KB) endotel disfonksiyonu taklit etmek üzere TNF- ile uyarılan insan endotel hücrelerine (HUVEC) belirlenen konsantrasyonlarda uygulanmıştır. CXCL10/LACTC1/C2 ifade eden MKH-KB faktörlerinin TNF- ile uyarılmış HUVEC hücrelerine etkisi, endotel hücre göçü, adezyonu ve hücre enflamasyonu ile ilişkili genlerin ifade düzeyleri üzerinden incelenmiştir. Seçilen genlerdeki ifade değişiklikleri ve hücre canlılık analizleri sonuçları, CXCL10/LACTC1/C2 ifade eden MKH'lerden elde edilen hücre sekretomunda bulunan ekstraselüler veziküllerin, ifade edilen proteinlerin ve diğer faktörlerin endotelyal disfonksiyon ve benzer durumların tedavisinde kullanılabilme potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular CXCL10/LACTC1/C2 ifade eden mezenkimal kök hücre koşullandırılmış besiyerinin endoltelyal disfonksiyon tedavisinde doğrudan etkisini göstermesinin yanısıra, ekstraselüler vezikül veya eksozom esaslı ilaçların geliştirilmesine yönelik potansiyelini de ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The causative agent of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), which emerged in 2019,“Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2”(SARS-CoV-2), has led to a pandemic that has affected all of us worldwide. Although the pressure exerted by COVID-19 on society has decreased today, research aimed at understanding the acute and post-acute pathophysiological effects of COVID-19 and developing treatment methods is still ongoing. Recent studies have determined that, in addition to its respiratory system effects, SARS-CoV-2 induces a significant pro-inflammatory cytokine release in patients. SARS-CoV-2 enters cells by binding to the ACE2 receptor via its spike (S) protein, leading to excessive activation of the immune system and triggering the excessive secretion of inflammatory cytokines such as IL-6, TNF-α, and IL-1β through monocytes, macrophages, and dendritic cells. The cytokine storm alters the balance between endothelial protective molecules such as antioxidants, anti-inflammatory agents, antithrombotics,“eNOS coupling,”and“anti-aging”factors and endothelial damaging molecules associated with oxidative stress, inflammation,“eNOS uncoupling,”glycocalyx damage, thrombosis, and vascular tone, ultimately resulting in endothelial dysfunction. The endothelium forms the innermost layer of blood vessels and plays a crucial role in regulating vascular tone, maintaining barrier integrity, managing oxidative stress, and preserving vascular permeability, structural integrity, and functional balance. This thesis investigated endothelial dysfunction caused by the cytokine storm induced by SARS-CoV-2 infection. The study aimed to evaluate the therapeutic properties of mesenchymal stem cell-conditioned medium (MSC-CM) in restoring impaired endothelial functions. To achieve this, the conditioned medium obtained from mesenchymal stem cells expressing CXCL10/LACTC1/C2 (MSC-CM) was applied at specific concentrations to human endothelial cells (HUVECs) stimulated with TNF-α to mimic endothelial dysfunction. The effects of CXCL10/LACTC1/C2-expressing MSC-CM factors on TNF-α stimulated HUVECs were examined through endothelial cell migration, adhesion, and the expression levels of genes related to endothelial inflammation. The observed changes in gene expression and cell viability analyses suggest that extracellular vesicles, expressed proteins, and other factors present in the secretome of MSCs expressing CXCL10/LACTC1/C2 have a high potential for treating endothelial dysfunction and similar conditions. Additionally, the findings highlight the potential of extracellular vesicle- or exosome-based therapeutics as carriers of antiviral agents.