Ahşap prefabrike sistemler ve uygulama olanakları
Wooden prefabricated systems and application possibilities
  1. Tez No: 93550
  2. Yazar: Y. EMRE PARLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA UTKUTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Wood, Prefabrication, Wooden panel system
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Ahşap malzemenin yapı üretiminde kullanımı günümüzün teknolojik olanakları çerçevesinde yeniden tanımlanmakta, malzemenin doğasından kaynaklanan sınırlılıkları, yapay ahşap elemanların üretimi ve kullanımı ile aşılabilmektedir. Bu çalışma kapsamında; doğal ahşap malzeme ve yapay ahşap malzeme genel hatları ile tanıtılmış ve ahşap panel bileşenlerin yapı üretiminde kullanım olanakları ile gehştirilmeye açık yönleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla doğal ve yapay ahşap malzeme ile bu malzemelerin birlikte kullanımı yoluyla üretilen ahşap bileşenler, ahşap iskelet sistem ve ahşap panel sistemi kapsamında araştırılmıştır. Ahşap panel sistemi ile üretilen yapılar hafif kütleli yapılardır. Bu özelliklerinden dolayı ısı geciktirme ve nem depolama kapasiteleri düşüktür. Buna karşın yüksek düzeyde ısı korunumu gerçekleştirme özelliği, sisteme konut gibi belirli periyodlarda kullanılan ve iç ortam sıcaklığının kısa sürede yükselmesinin hedeflendiği yapı türlerinde etkin kullanım olanağıtanımaktadır. Ayrıca ahşap panel bileşenler, yüksek ortalama ses yalıtım değerleri, büyük boyutlarda üretilebilme, montaj/demontaj tekniklerine yatkınlıkları ile de iç mekana yönelik uygulamalarda kullanım olanağına sahiptir. Bu çalışma kapsamında; ahşap panel sistemlerin yapı kabuğunda ve iç mekan bölmelerinde kullanım olanaklarının saptanabilmesi amacıyla, duvar büeşerderinin sahip olmaları gereken performans kriterleri tespit edilmiş ve bu kriterler uygulamaya yönelik olarak incelenmiştir. Bilim Kodu Anahtar Kelimeler Ahşap, Prefabrikasyon, Ahşap panel sistemi 209 Prof. Dr. Ziya UTKUTUĞ
Özet (Çeviri)
Today, the application of wooden materials in building construction is redefined with new technological possibilities and the limited usage of these materials, due to their nature, are eliminated by production and usage of the engineered wooden products. In this study, the application potentials of wooden panel components in building construction and tile parte of these techniques which are open to development are examined. For this purpose, the natural, engineered and prefabricated wooden products, which are obtained from the combination of natural and engineered wooden elements, are defined with their main specifications. Wooden prefabricated systems and timber frame constructing systems are investigated with these three types of wooden materials. T.G YÜKSEKÖ?RETİM KURÜLIIV The buildings which are constructed with wooden prefabricated panel component systems are light massed buildings. Because of this property, their heat, humidity storage capacities and heat delay capacities are lower than other buildings. However, the high heat conservation property makes the system effectively usable in house construction, as these type of buildings are used in certain periods in a daytime and which is aimed to increase the internal environment temperature in a short period for these type of buildings. Also wooden panel components have high average sound insulation value, they can manufactured in big dimensions and they are easy to fitting and disassemble, therefore they have wide application possibilities in building internal places. In the scope of this study, for the aim of application possibilities of wooden panel systems in building construction and interior partitions, the optimum performance criterias of wall components are found out and these criterias are studied in respect of practisizing. Science Code: 601.02.00