Üniversite öğrencilerinin rekreasyon faaliyetleri ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between recreational activities and self-esteem levels of university students
  1. Tez No: 963304
  2. Yazar: MEHMET KAAN MEYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Recreation, Awareness and Self Esteem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Araştırma; Üniversite öğrencilerinin rekreasyon faaliyetleri ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya 138 kadın ve 76 erkek olmak üzere toplam 214 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Verilerin toplanmasında, Rekreasyon Farkındalık Ölçeği (RFÖ) ve Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ) kullanılmıştır. Betimsel ve taramaya yönelik bir araştırma modeli uygulanmıştır. Verilerin analizi, IBM SPSS 27 paket programı ile yapılmıştır. Analiz programıyla ölçeklerin anlamlı bir farkı olup olmadığını belirlemek için istatiksel olarak iki seçenekli karşılaştırmalar amacıyla Independent Samples t-Testi analizi, ikiden fazla seçeneği olan grupların karşılaştırılması amacıyla ise OneWay ANOVA (Tek Yönlü Varyans) analizi, yüzde, frekans, ortalama ve Pearson Korelasyonu analizleri kullanılmıştır. Birden fazla değişkenler için yapılan anova analizleri sonucuna göre yaş, aile gelir düzeyi, anne ve baba eğitim durumları analizinde değişkenler arası anlamlı farklılık bulunmamıştır. Fakat sınıf değişkenine göre rekreasyon farkındalık ölçeğinin ve tüm alt boyutlarının değişkenler arası anlamlı farklılık bulunmamıştır. Benlik saygısı ölçeğinin ise rekreasyon farkındalık ölçeği ile tüm alt boyutları arasında bir ilişki bulunmamıştır. Benlik saygısı ölçeğinin sınıf değişkenine göre anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the relationship between recreation activities and self-esteem levels of university students. A total of 214 university students, 138 female and 76 male, participated in the study voluntarily. Recreation Awareness Scale (RAS) and Self-Esteem Scale (SEL) were used to collect the data. A descriptive and survey research model was applied. The data were analysed with IBM SPSS 27 package programme. In order to determine whether there is a significant difference between the scales with the analysis programme, Independent Samples t-Test analysis was used for statistical comparisons with two options, and One-Way ANOVA (One-Way Variance) analysis, percentage, frequency, mean and Pearson Correlation analyses were used to compare groups with more than two options. According to the results of ANOVA analyses for more than one variable, no significant difference was found between the variables in the analysis of age, family income level, mother and father education status. However, no significant difference was found between the variables of the recreation awareness scale and all sub-dimensions according to the class variable. There was no relationship between the recreation awareness scale and all sub-dimensions of the self-esteem scale. It was determined that there was a significant difference according to the class variable of the self-esteem scale. Pearson correlation between the recreation awareness scale and its sub-dimensions 'pleasure and fun', 'social success', 'self-